• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Negende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Recepten uit Libanon

10 januari 2015 door Refreshing Earth of the Heart

Zes gerechtjes uit Libanon
Zes gerechtjes uit Libanon

Wie echt eens toe is aan iets nieuws in het nieuwe jaar, raad ik aan een relatief onbekend (qua eten) land te kiezen en zich een uurtje te verdiepen in de keuken van dat land. Ik deed dat onlangs met Libanon en was blij verrast met de ruime keuze aan eenvoudig te maken vega-recepten, zonder buitenissige ingrediënten. Ik geef er hier zeven, het leukste is om er een aantal (of allemaal) tegelijk te maken. Je kunt dan met de hoeveelheden die voor vier personen aangegeven staan gemakkelijk 6 of 8 personen voeden. Deze gerechten zijn zo te maken dat alles tegelijkertijd klaar is. De humus, tuinbonensalade en taboulé  kunnen evenals de saus voor de (nep-)vis ruim van tevoren gemaakt worden, het stoofpotje met aubergine kan even sudderen, de aardappeltjes worden lauw gegeten en de (nep-)vis kan in de oven warm worden gehouden. Vergeet niet om de kikkererwten de avond van tevoren in te weken en verder adviseer ik om bij een Turkse of Marokkaanse supermarkt langs te gaan voor grote bossen peterselie, koriander en munt. Veel goedkoper en verser dan in de gewone supermarkt, en bovendien los te koop in plaats van een paar takjes in een lullig plastic bakje. Koop ook meteen een goed Turks brood voor bij de maaltijd. Ik ben in ieder geval blij met onze multiculturele samenleving!

Libanese Humus

Ingrediënten:

  • De helft van een pond kikkererwten, een nacht geweekt en daarna in ca. 1 uur gaargekookt. De andere helft gebruiken we later.
  • Een teentje knoflook
  • Sap van een halve citroen
  • 2 flinke eetlepels tahin (sesampasta)
  • ½ theelepel zout
  • garnering: paprikapoeder en olijfolie

Gebruik een keukenmachine, staafmixer of blender. Pureer de kikkererwten met een scheut (enkele eetlepels) kookvocht, de knoflook, het citroensap, de tahin en wat zout zo fijn als je het hebben wil, Libanese humus is meestal vrij fijn. Waarschijnlijk moet er meer vocht bij om alles mooi smeuïg te maken. Voeg zoveel toe als nodig is en draai alles tot een gladde puree. Proef en voeg eventueel nog zout of citroensap toe.

Doe de humus in een mooie schaal en maak een kuiltje in het midden. Schenk daarin wat olijfolie en strooi op de humus vier streepjes met paprikapoeder, als een windroos.

Taboulé

Ingrediënten (4 personen)

  • 200 gram bulghur
  • sap van 1 citroen
  • 1 dl olijfolie
  • zout en peper
  • 2 grote bossen bladpeterselie, fijngehakt
  • halve bos munt, fijngehakt
  • 8-10 tomaten, in kleine blokjes gesneden – belangrijk: vang ook het sap op!
  • 2 lente-uitjes
  • 1 krop Romeinse sla

Bulghur hoeft helemaal niet geweekt of gekookt te worden, het wordt vanzelf wel zacht als je het vermengt met vloeibare en sappige ingrediënten  en enkele uren laat intrekken. Meestal maak ik de salade ’s ochtends al en laat deze dan vier of meer uur staan, maar twee uur zou eigenlijk al voldoende moeten zijn. Meng alle ingrediënten behalve de laatste twee goed door elkaar en zet koel weg. Bestrooi vlak voor het opdienen met gehakte lente-ui. Serveer met Romeinse sla, je gebruikt de blaadjes om de taboulé mee op te scheppen en te eten.

Libanese “vis” met tomaten-tahinsaus

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 scheutjes olijfolie
  • 1 blik gepelde tomaten (eventueel gepureerd)
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 afgestreken eetlepel gemalen koriander
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 volle eetlepel tahin (sesampasta)
  • 400 gram visfilet of een neutraal smakende vleesvervanger (zoals seitan, zie https://boeddhistischdagblad.nl/31542-zelf-seitan-maken/)
  • handjevol pijnboompitten, geroosterd in een droge koekenpan
  • sap van ½ citroen

Bak de ui glazig in een scheutje olijfolie. Doe er dan de knoflook bij, bak nog even mee en voeg gepelde tomaten, citroensap en koriander toe plus cayennepeper naar smaak. Laat afgedekt 10 minuten pruttelen. Voeg er dan de tahin en eventueel wat water bij (spoel het tomatenblik ermee om) zodat er een redelijk dikke saus ontstaat. Breng op smaak met zout. Deze saus kun je eventueel van tevoren maken.

Verhit nog wat olie in een koekenpan. Bestrooi als je vis gebruikt de mootjes met zout, vleesvervangers zijn meestal al van zichzelf vrij zout. Bak ze net gaar. Bedek de (nep-)vis met saus. Garneer met geroosterde pijnboompitten. Dit gerecht kan even in een niet al te hete oven wachten tot de andere gerechten ook klaar zijn.

Kikkererwten met aubergine

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 aubergine, in blokjes van ca 1 ½ cm gesneden
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • 1 blik gepelde tomaten
  • De tweede helft van de kikkererwten, zie humusrecept
  • 1 ui, gehakt
  • handjevol verse peterselie, gehakt

Verwarm de oven voor op ca. 200 graden. Schep de aubergineblokjes om met wat zout en olijfolie en bak ze op een bakplaat in ca. 30 minuten gaar en een beetje knapperig in de oven (zie groenten roosteren in de oven, https://boeddhistischdagblad.nl/36298-groenten-roosteren-de-oven/).

Bak in een pan de ui en de knoflook in een beetje olie tot hij kleurt en voeg dan de gepelde tomaten toe. Druk ze stuk, voeg zout toe en laat op laag vuur in een kwartier tot een dikke saus pruttelen.

Meng de blokjes aubergine door de saus en voeg de uitgelekte kikkererwten en peterselie toe. Laat nog even op een zacht vuurtje sudderen.

Gebakken aardappeltjes met koriander

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 gram aardappels, schoongeboend, in blokjes van ca. 1 ½ cm (schillen hoeft niet)
  • scheut olijfolie
  • 1 ui, gehakt
  • 1 flinke bos koriander, gehakt (zonder de dikke steeltjes)
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • wat cayennepeper

Hussel de blokjes aardappel om met wat zout en olijfolie. Bak ze in een voorverwarmde oven op ca. 200 graden tot ze gaar en knapperig zijn (ca. 30 minuten).

Fruit in een ander pannetje de gehakte ui glazig. Voeg er dan de knoflook, koriander en cayennepeper aan toe en bak nog eventjes door. Meng alles door de aardappels, proef of er nog wat zout bij moet en serveer lauw.

Gebakken courgettes met munt

Ingrediënten (4 personen)

  • 2 courgettes, in plakjes
  • 30 gram boter
  • scheutje olijfolie
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 3 eetlepel3 verse munt , gehakt.
  • scheutje citroensap (½ eetlepel)

De courgette zou ook, net als de aardappelen en de aubergines in de oven kunnen, maar dit keer gebruik ik de koekenpan omdat courgette bakken vrij gemakkelijk is itt aubergine (zuigt veel olie op) en aardappelen (duurt lang). Bak in de boter en 2 eetlepels olijfolie de courgette gaar in een minuut of 10. Voeg dan de knoflook en de munt toe, schep om en draai het vuur uit. De knoflook blijft dus rauw. Breng op smaak met zout en een scheutje citroensap.

 

Salade van tuinbonen

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gram tuinbonen (in de winter nemen we diepvries tuinboontjes)
  • 1 teen knoflook, geperst
  • sap van 1/2 citroen
  • scheut olijfolie
  • handje platte peterselie, gehakt

Beter IMAG0085 10 1 2015Kook de tuinboontjes in wat water met zout gaar (ca. 7 minuten, kijk bij diepvriesboontjes op de verpakking). Klop ondertussen een sausje van een geperste teen knoflook, het sap van een halve citroen, een snuf zout en een flinke scheut olijfolie. Meng de saus door de tuinboontjes  en laat een poos intrekken. Roer er ten slotte nog wat gehakte platte peterselie door.

Maak een aantal van deze gerechtjes en serveer alles tegelijkertijd met Turks brood.

Deze recepten zijn een door mij aangepaste, meestal vereenvoudigde, versie van recepten van Onno Kleyn.

Zes gerechtjes uit Libanon
Zes gerechtjes uit Libanon
Tuinboontjes
Tuinboontjes
Beter IMAG0084 10 januari 2015
Beter IMAG0082 10 januari 2015

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: humus, Jana Verboom, Libanon, Marokkaanse winkel, taboulé, Turkse winkel

Lees ook:

  1. B’eter Koken in de wildernis
  2. B’eter groene smoothies en gevulde vijgen
  3. Schnitzels uit het bos en soep uit de tuin
  4. Refreshing Earth of the Heart – de V van… Vanuatu (bananentaart)

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 18 januari 2021
    Gratis proefles introductietraining Skillful Means
  • 18 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 19 januari 2021
    Gratis proefles cursus Caring - Caring from the heart
  • 19 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 20 januari 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Bodhiwappie

Erik Hoogcarspel - 27 december 2020

De symboliek is maar al te duidelijk: de elite bestaat uit vampiers, ze voeden zich zelfs met het bloed van onschuldige kwetsbare baby’s, de politiek is een groot complot om de macht en de wetenschap wil de mensen inspuiten met nano-computers om ze hun wil te ontnemen. Het gaat er niet meer om of het waar is, maar om hoe het voelt. Het enige wat je nog kunt doen is wat ketelmuziek produceren aan de voet van de ivoren toren van de macht. Samen tegen iedereen. Intussen klinkt in vele Tibetaanse tempels over de gehele wereld ketelmuziek voor ‘het welzijn van alle levende wezens’.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Hans van Willenswaard – Het mysterie van de Zwarte Tulp (2) -Parijs en Amsterdam
  • Free Tibet – toezien op werkelijke vrijlating taalactivist Tashi Wangchuk
  • Ardan
  • Agnose is altijd actueel
  • De virtuele denkster 300

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens