• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Broccoli-cashewnotencurry

2 mei 2014 door Refreshing Earth of the Heart

De Allerhande, het gratis maandblad van de Albert Heijn vol recepten en reclames, had ik jarenlang links laten liggen omdat ik het idee had dat alle recepten gebruik maakten van extra dure ingrediënten – met als voornaamste doel om de omzet van de grootgrutter flink op te jagen. Maar dankzij de crisis vulde het blad zich afgelopen jaren weer met relatief eenvoudige, goedkope, en vaak vleesloze recepten. Ik meende zelfs een heuse trend te ontwaren: steeds meer hippe, moderne vegetarische en zelfs veganistische recepten werden geplaatst. De Kerstnummers van afgelopen jaren hadden zelfs een heel aardig vegetarisch kerstmenu met verschillende gangen. Had het concern het licht gezien? Teleurstellend was echter het jongste nummer met paasrecepten. De lamskoteletten en beenhammen spatten van de pagina’s. Geen groentegerecht of er gingen wel ergens spekblokjes of chorizo doorheen. Geen bewaarnummer dus. Zou de Allerhande een barometer zijn, en het extra vlezige paasnummer een symptoom van het herstel van de economie? Vandaag hier géén Allerhande-recept, maar een variant op één van de eerste recepten uit deze rubriek, en één van mijn favorieten.

Beter bloemkool en broccoli 1 mei 2014Na een paar drukke dagen met feest-eten, het opmaken van restjes, en kokende huisgenoten, kwam ik er vandaag achter dat er nog een ernstig verpieterend stuk bloemkool achter in de koelkast lag, en geel geworden broccoli náást de koelkast – die pasten er niet meer in. Broccoli zijn eigenlijk bloemknopjes, als ze geel worden dan zijn de bloemetjes open gegaan.

Beter noedels 1 mei 2014Het ziet er niet zo mooi meer uit maar is nog goed te eten. Voor de zekerheid heb ik een kruidig recept gekozen, om de niet-zo-versheid van de bloeiende broccoli en oudere bloemkool te verbloemen. Achter in de kast vond ik ook nog verlopen Chinese noedels uit de toko. Van de feestjes hadden we verder nog cashewnoten over. Het leek me alles bij elkaar een goede combinatie. Het smaakte prima!

Hele korianderzaadjes geven een bijzondere smaak, net als foenegriekzaadjes of hele mosterdzaadjes. Je maakt de heerlijkste curry’s door de zaadjes naar keus eerst kort te poffen in hete olie tot ze gaan geuren en spetteren, en daarna pas de overige ingrediënten toe te voegen. Het volgende recept is een variatie op het bloemkoolcurryrecept van Jessica uit 2012 (https://boeddhistischdagblad.nl/beter-bloemkool/). Ik vervang een deel van de bloemkool door gele broccoli, laat de aardappels weg en vervang de eieren door cashewnoten. Voor een extra “romige” curry zou je ook nog een flinke schep cashewnotenpasta kunnen toevoegen.

Ingrediënten voor 4 personen:

2 stronkjes broccoli, al dan niet geel geworden, en/of bloemkool, in roosjes en de stronk in stukjes

5 deciliter groentebouillon (vers of van tablet)

2 uien, grof gesneden

2 eetlepels olie

¼ – ½ eetlepel korianderzaadjes

1 teen knoflook, in plakjes

1 flinke eetlepel kerriepoeder

150 gram cashewnoten (gezouten of ongezouten, houd daar rekening mee met het zouten van het gerecht)

Beter broccoli cashewnoten curry 1 mei 2014Verwarm de olie in een pan en pof hierin al omscheppend de korianderzaadjes. Als ze gaan “dansen” in de olie is het tijd om de overige ingrediënten toe te voegen.  Bak de ui 3 a 4 minuten mee. Voeg dan de knoflook toe en bak die even mee.  Doe de broccoli en/of bloemkool erbij in de pan. Als je allebei gebruikt doe dan eerst de bloemkool in de pan en pas enkele minuten later de broccoli, want de kooktijd van broccoli is korter. Bak de groente enkele minuten mee. Voeg het kerriepoeder toe en bak dat nog 1 minuut al omscheppend mee. Schenk de bouillon er bij, en breng het geheel aan de kook. Stoof alles op een zacht vuurtje totdat de groente gaar is: maximaal ongeveer 10 minuten voor bloemkool en 8 minuten voor broccoli. Als de bloemkool iets eerder de pan in is gegaan, houd dan de tijd van broccoli aan. Kook de groente niet te lang; de smaak en voedingswaarde zijn optimaal als de groente nét gaar is. Voeg de cashewnoten toe en dien op. Check of de curry zout genoeg is, voeg eventueel nog wat zout toe.

Serveer de curry met rijst of noedels, of voeg net als in het originele recept gekookte aardappels toe.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: Broccoli-cashewnotencurry, curry, Jana Verboom

Lees ook:

  1. B’eter- Variëren met wortel
  2. Jana- Pompoenpitten roosteren
  3. Jana – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes
  4. Jana – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 25 april 2021
    Open les Kum Nye Tibetaanse Yoga | Online
  • 25 april 2021
    Boeddhisme in een notendop
  • 25 april 2021
    Leren mediteren
  • 26 april 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 27 april 2021
    Volle Maan Chant
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Van de bergen naar de stad

Kees Moerbeek - 18 april 2021

De leiders van het Nieuwe Boeddhisme (shin bukkyō) beweerden dat het Japanse boeddhisme evolutionair de meest geavanceerde vorm was van Boeddha’s leer. Anderen gingen zelfs zover om te beweren dat het zuivere boeddhisme alleen in Japan bewaard is gebleven.

Het zelfgekozen levenseinde

Erik Hoogcarspel - 15 april 2021

Je hoort steeds meer tegenwoordig dat een leven “voltooid” kan zijn, alsof het leven een klus is die je moet klaren. Ik begrijp het gevoel, maar uit de bijna-doodervaringen blijkt dat mensen die op het randje zijn geweest opeens andere opvattingen hebben gekregen.

De brug tussen China en Japan

Kees Moerbeek - 4 april 2021

Toen het koninkrijk Silla zich in het jaar 57 losmaakte van China, ontstonden de Drie Koninkrijken van Korea. Dit waren: het koninkrijk Goguryeo, het koninkrijk Baekje en het koninkrijk Silla. Dit artikel gaat met grote stappen door de geschiedenis van Korea. Eeuwenlang was het land de brug die China met Japan verbond en ook de brug waarover de Boeddha naar Japan reisde.

Ardan

Ardan - 4 april 2021

...

Over het lijden van boeddhisten in Bangladesh

Kees Moerbeek - 28 maart 2021

Bangladesh werd in 1971 na een wrede onafhankelijkheidsoorlog onafhankelijk van Pakistan. Dit ‘land van de Bengalen’, de letterlijke betekenis van ‘Bangladesh’, is de delta van de rivieren de Ganges en de Brahmaputra en grenst zowel aan India als aan Myanmar. Zo’n 0,6% van de ruim 162 miljoen Bengalen is Theravada boeddhist en 95% is moslim. In 1988 werd de islam er staatsgodsdienst. Dit artikel gaat over de grote lijnen van de positie van de boeddhisten.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Het jaar 2021 – dag 112 – overcome corona
  • Dag van de Aarde – Dalai Lama: Geen oplossing tenzij we samenwerken
  • Boeddhistische doeners en denkers – de serie (46)
  • De Bijbel – Wat je kunt doen tegen pandemiemoeheid
  • HRW – Nieuwe aanpak nodig om voortdurend politiemisbruik in VS aan te pakken

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens