Het dieet van dr. Esselstyn c.s. is ook een dieet met compassie voor andere levende wezens. In zijn woorden: “eet niets wat een gezicht heeft, of een moeder”.
Waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben?
Mindfulness en concentratie leiden tot inzicht. Met de tools die het achtvoudige pad ons biedt [juist inzicht, juist denken, juist spreken, juiste actie, juist levensonderhoud, juiste oplettendheid, juiste aandacht, juiste concentratie] kunnen we wellicht gaan inzien wat we écht nodig hebben, en hoeveel.
Geluk, vreugde, overbodige apparaten, en brownies in een handomdraai
Eet de brownies of scones langzaam, met aandacht, geniet van elke hap, geniet van de lente, en wees je ervan bewust dat alle voorwaarden voor geluk al in het hier en nu aanwezig zijn.
Seitan neprunderlapjes met pittige saus
Het recept is er niet eentje die je in een handomdraai maakt. Je hebt er redelijk wat tijd voor nodig, zoals voor alle seitanrecepten, maar dan héb je ook wat.
Arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara
Het oorspronkelijke recept komt uit het boek Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, een Joodse en een Palestijnse kok. Dit recept is aangepast door Jacqueline, van Zen Amsterdam.
B’eter groene smoothies en gevulde vijgen
Groene smoothies zijn populair onder aanhangers van rauw voedsel, en geschikt als ontbijt, tussendoortje of voorgerecht.
Refreshing earth of the heart – Hele bloemkool uit de oven
Een geroosterde hele bloemkool doet het goed op tafel: het ziet er mooi uit. Je kunt ‘m zelfs af en toe bedruipen tijdens het bakken voor het echte groot-ding-in-de-oven gevoel. En je kunt het met van alles en nog wat combineren.
Refreshing earth of the heart- Kerstmenu met een Marokkaans tintje
De kleuren van deze gerechten passen ook wel bij de kerst: een groen soepje, groene, rode en oranje groenten. Het snijden met volle aandacht is nodig ook: mijn handen zitten vol littekens, stille getuigen van momenten met minder concentratie.
Refreshing Earth of the Heart – Kerstdinertip en recept voor supersimpele kruidkoek
Ons gezin maakt al jarenlang deel uit van een eetclub(je) met twee andere gezinnen, en anders dan in het gelijknamige boek en de film draait het hier niet om alcohol, macht en seks, maar om lekker en verrassend eten en nieuwe dingen uitproberen.
Omgekeerde bananen/perentaart (tarte tatin)
Deze taart is het lekkerst als toetje, als ie nog vers en warm is, en het karamel eraf druipt, maar ook koud is ie goed te eten. Koud heeft het meer weg van bananenbrood dan van tarte tatin. Het is zoet troosteten voor wie dat nog nodig heeft in deze tijd.
Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole
Ik heb al vele guacamolerecepten geprobeerd, maar geef toch de voorkeur aan een eenvoudig recept zonder pepers en specerijen waarbij de smaak van de avocado’s beter tot zijn recht komt.
Refreshing Earth of the Heart – Selderijsoep met appel (of peer) en bieslookolie
Eat by choice not by habit gaat over het toepassen van NVC in relatie tot jezelf en je voedsel: het leren herkennen van je gewoonte-energieën en hun oorsprong, zonder jezelf te veroordelen, en het zoeken naar andere strategieën om je onderliggende behoeften te vervullen dan met ongezond of te veel eten.
Refreshing Earth of the Heart – Selderijsoep met appel (of peer) en bieslookolie
Eat by choice not by habit gaat over het toepassen van NVC in relatie tot jezelf en je voedsel: het leren herkennen van je gewoonte-energieën en hun oorsprong, zonder jezelf te veroordelen, en het zoeken naar andere strategieën om je onderliggende behoeften te vervullen dan met ongezond of te veel eten.
Refreshing earth of the heart- Pompoenpitten roosteren
Pompoenpitten bevatten veel vitaminen en mineralen, net als andere noten en zaden. Weggooien is zonde. Pompoenpitten gebruiken in plaats van weggooien past bovendien helemaal in mijn streven om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen.
B’eter – Groenten roosteren in de oven
Geroosterde groenten zijn heerlijk. Hun natuurlijke suikers karamelliseren, waardoor ze van nature iets zoet worden.
Refreshing Earth of the Heart – bonbons uit het bos
Eigenlijk zou dit stukje gaan over pompoenpitten. Maar gistermiddag tijdens een boswandeling stuitte ik op prachtige tamme kastanjes en ik besefte dat dit (eind oktober) dé tijd is om in bos of park kastanjes te verzamelen.
Refreshing earth of the heart- Aardappelgnocchi
Soms word ik een beetje moe van deze wereld met z’n multinationals die vooral hun best lijken te doen om zo veel mogelijk winst te maken. Ze verkopen ons voor veel geld producten waar bijna niks in zit – maar wel allerlei toegevoegde chemicaliën.
Kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep
Dit gerecht schijnt in boeddhistische tempels geserveerd te worden, en een typisch voorbeeld van shojin ryori (“buddhist temple food”) te zijn.
Refreshing Earth of the Heart – vegapizza
De uitdaging is om te zoeken naar vlees- en zuivelvrije gerechten die zelfs door mijn eigen proefpanel van vega-sceptici, mijn kinderen, worden geaccepteerd. Vandaag de vega-pizza, zónder kaas.
Refreshing Earth of the Heart – groentecurry met couscous
Naast voedselverspilling zijn de toenemende vleesconsumptie en de vaak enorme afstand die voedsel aflegt van boerderij naar consument onderdeel van het probleem om zes miljard, en in de toekomst zelfs negen miljard mensen te voeden zonder de aarde te vernietigen.
Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers
Toen we van vakantie terugkwamen lag de tuin bezaaid met appels, in allerlei stadia van beursheid en rotting. Toch was menig appeltje nog wel bruikbaar.
Vietnamese soep met citroengras en shiitake
Eet de soep als voorgerecht, of met een stevig stuk brood als hoofdgerecht.
Refreshing Earth of the Heart – Panzanella, Toscaanse broodsalade
Mindful eten. “Ben je ertoe bereid leeg te zijn?” – Of zijn we gevangenen van de wens van de mond en de maag om vol te zijn, bang voor een gevoel van leegte?
B’eter – Gazpacho
Zijn we gevangenen van de wens van de mond en de maag om vol te zijn, bang voor een gevoel van leegte? Jan Chozen Bays, stelt ons de vraag: “Ben je ertoe bereid leeg te zijn?”