• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Maatschappij » Voedsel » Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole

Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole

19 november 2022 door Refreshing Earth of the Heart

Van de week probeerden we de vegetarische gehaktballetjes in satésaus van Unox, ontstaan uit een samenwerking met de Vegetarische Slager. Hoewel de balletjes in structuur erg op vlees lijken en prima smaken, is de satésaus helaas veel te zout en te zoet. Eigenlijk zoals satésaus uit de winkel altijd smaakt en waarschijnlijk de meeste soepen en sauzen en kant-en-klaar maaltijden. Voor zover ik dat kan beoordelen op basis van sporadisch proeven. Dat is jammer voor de balletjes van Unox, want lekkere satésaus maken is helemaal niet moeilijk.

Men neme een eetlepel olie, fruit een klein gesnipperd uitje, eventueel een teentje knoflook uit de knijper erbij, wat Indische kruiden naar smaak (bij voorbeeld koenjit, ketoembar, sereh, laos, djinten en/of djahé), eventueel wat sambal als je van pittig houdt, een flinke schep pindakaas (liefst eentje zonder toegevoegde suiker), even roeren, en dan zoveel water toevoegen tot de saus de juiste dikte heeft. Op laag vuur nog even aan de kook brengen, bij twijfel of de ui al gaar is even nog een paar minuutjes laten doorkoken, en op smaak brengen met een scheut ketjap en eventueel nog een drupje citroensap of scheutje azijn. Waarschijnlijk is de saus nu al zout genoeg door het zout in pindakaas en ketjap, anders nog een snufje zout toevoegen. Op basis van ingrediënten die de meesten van ons standaard wel in huis hebben, en het maken van de saus kost nauwelijks meer tijd dan het opwarmen van saus uit een potje of pakje. Lekker met gekookte of gestoomde groente en rijst. Met eventueel nog wat (cassave) kroepoek erbij een complete maaltijd, ook zonder ballen. En een restje pindasaus wordt de volgende dag in een handomdraai een portie pindasoep (doe er wat hete groentebouillon bij, klaar!).

Maar eigenlijk wilde ik het hier hebben over guacamole. Ik ben dol op avocado, eet ze wel eens als lunch of in de salade, in combinatie met bijvoorbeeld geroosterde pijnboompitten.

Belangrijk is dat de avocado’s goed rijp zijn. Dat betekent: avocado’s kopen en gebruiken op het moment dat ze rijp geworden zijn op de fruitschaal (naast bananen leggen schijnt het proces te versnellen).

Ik heb al vele guacamolerecepten geprobeerd, maar geef toch de voorkeur aan een eenvoudig recept zonder pepers en specerijen waarbij de smaak van de avocado’s beter tot zijn recht komt. Gekregen van een Mexicaanse vriendin.

Een combinatie van groente uit de oven, een frisse salade, en guacamole is een complete maaltijd. Ook lekker met tortillachips en iets chili-con/sin carne-achtigs.

Ingrediënten (hoofdmaaltijd 2 personen): 2 rijpe avocado’s, 1 sjalotje, 1 teen knoflook, 1 tomaat, snufje zout, ½-1 eetlepel sap van limoen of citroen.

beter-guacamole-december-2016Maak de avocado open door met een mes rondom in te snijden, de helften van elkaar te halen, de mespunt in de pit te prikken en de pit zo los te wrikken, wat gemakkelijk gaat bij een goed rijpe avocado. Schep nu met een eetlepel het vruchtvlees uit de schil. Prak. Er mogen nog stukjes in zitten. Meng met een heel fijn gesneden sjalotje, knoflook uit de knijper, en tomaat in kleine blokjes gesneden. Voeg naar smaak nog wat zout en limoen- of citroensap toe. Klaar!

Groenten uit de oven: meng in een kom stukken winterwortel, knolselderij, aardappel, zoete aardappel, pastinaak, pompoen, ui etc. met wat zout, eventueel kruiden (rozemarijn is lekker) en een scheut olijfolie, en bak ca. 30 minuten in de oven op 200 graden. Voel of alles gaar is en bak eventueel nog even tot de groente bruine randjes krijgt.

De foto van de satésaus is helaas mislukt. Op de foto zoete aardappel uit de oven met guacamole en een bladje koriander.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: satehsaus, sausjes, Unox, vegetarisch ballen

Lees ook:

  1. Refreshing earth of the heart – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole
  2. Jana – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

23 mrt
Zen Meditatie Introductie
23 mrt 23
02 apr
Medicijnboeddha ceremonie | Live en Online
2 apr 23
02 apr
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
2 apr 23
02 apr
Rotterdam - geleide meditatie (vipassana meditatie)
2 apr 23
03 apr
Dagstart met meditatie en Kum Nye yoga | Gratis proefles 3 april | Online
3 apr 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Taigu – Noem mij Jimmy

    Taigu - 30 maart 2023

    Na slechts één termijn in het Witte Huis werd de wat verlegen Democraat Jimmy Carter aan de stembus verslagen door zijn Republikeinse tegenstrever Ronald Reagan. Hij trok zich vanuit het centrum van de macht in Washington, DC terug naar Plains, in Georgia, een dorp met 700 bewoners. Daar zette hij zijn oude gebruik voort om wekelijks les te geven op de plaatselijke zondagsschool van zijn baptistische gemeente.

    Boekbespreking- De beste filosofische ideeën om je moraal te verbeteren

    Erik Hoogcarspel - 29 maart 2023

    Het begrip ‘moraal’ is niet voor iedereen even duidelijk, dus laat ik hier eerst een definitie ervan geven. In het algemeen is ethiek het nadenken over wat je hoort te doen en waarom. Moraal is het stelsel van normen (gedragsregels) en waarden (dingen waar je om geeft) dat daarmee samenhangt. Waarom zou iemand nu zijn moraal willen verbeteren? Klaas Rozemond, filosoof, jurist en universitair hoofddocent strafrecht aan de VU, is ervan overtuigd dat hier een grote behoefte aan is.

    De dingen zijn zoals ze zijn en daar dien je bij te blijven

    gastauteur - 29 maart 2023

    Femke is moeder van een zoon van 11 jaar oud, een gevoelige jongen die al vanaf zijn zesde niet meer naar school gaat. Na zes weken in groep 3 viel hij uit. Hij is hoogbegaafd en kan vanwege zijn eigen manier van leren en onderzoeken niet aarden in een schoolse omgeving. Hij zat toen hij uitviel al in een Leonardo-klas, een onderwijsvorm voor hoogbegaafde kinderen van 4 tot 12 jaar, aldus moeder Femke, maar ook dat paste helaas niet.

    Wanneer iedereen liegt, weet niemand nog wie er liegt

    Kees Moerbeek - 19 maart 2023

    Een staatsgreep, of het manipuleren van het politieke systeem zijn voorbeelden van andere manieren om aan de macht te grijpen dan verkiezingen. Onverbloemde macht is echter beperkt houdbaar en macht verkregen met geweld vraagt meer geweld om het in stand te houden.

    Geschiedkundige Romila Thapar – de stem van afwijkende meningen

    Kees Moerbeek - 12 maart 2023

    Romila Thapar is een van India’s meest vooraanstaande geschiedkundigen. In haar boek Voices of Dissent (2020) beschrijft ze de rol van het ‘meningsverschil’ in de verschillende periodes van de Indiase geschiedenis. De Boeddha was een van degenen die vraagtekens zette en met een alternatief kwam. Dit artikel gaat met grote stappen door haar boek.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • De boeddhistische blik – dochters en vaders
    • XR – Wetenschappers blinddoeken wereldwijd honderden beelden voor het klimaat
    • Ludo – Horizon
    • Ardan
    • Waarom Thomas Hobbes bezwaar zou maken tegen de advaita vedanta

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens