• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Refreshing earth of the heart – Hele bloemkool uit de oven

Refreshing earth of the heart – Hele bloemkool uit de oven

7 januari 2023 door Refreshing Earth of the Heart

Eind december kwam één van mijn inspiratiebronnen, de website One Green Planet, met een overzicht van de 30 populairste recepten van 2016 dat ik u niet wil onthouden. Opvallend veel recepten bevatten geroosterde bloemkool uit de oven, niet alleen roosjes maar ook de gehele bloemkool. Gaat dat goed? Dit leek me wel interessant om ook eens te proberen. Ik hou van de smaak van bloemkool, en bloemkolen zijn veelzijdige, ouderwetse Europese wintergroenten. In de herfstvakantie zagen we in Bretagne grote velden met bloemkolen. Ze komen met vrachtwagens naar Nederland, in februari krijgen ze van de Milieu Centraal groente en fruit kalender daarom een B op de schaal van A-E, in december en januari zelfs een A (Nederlandse bloemkool, volgens de kalender blijkbaar niet meer verkrijgbaar in februari).

Een geroosterde hele bloemkool doet het goed op tafel: het ziet er mooi uit. Je kunt ‘m zelfs af en toe bedruipen tijdens het bakken voor het echte groot-ding-in-de-oven gevoel (recept 2). En je kunt het met van alles en nog wat combineren.

Met kruiden kun je alle kanten op. Ik heb het gevoel dat voor recept 2 iemand zijn of haar hele kruidenrek heeft aangesproken (of om laten vallen). Toevallig had ik alle kruiden ook in huis, maar het is heel goed mogelijk om er een eigen draai aan te geven door een deel van de kruiden te vervangen of gewoon weg te laten. De recepten lenen zich goed voor variëren.

Recept 1: Bloemkoolstoofpot uit de oven

Ingrediënten:

  • 1 hele bloemkool
  • 1 pond (kleine rode) aardappelen
  • 1 hele venkelknol en/of grote ui
  • 1 pond winterpeen, in stukken
  • 2-3 takken rozemarijn
  • Een klein bosje peterselie
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels mediterrane kruiden zoals tijm en oregano
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1/4 kop tahin
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel gerookte paprika

Verwarm de oven voor op 200 °C. Maak de bloemkool schoon, haal de blaadjes van de bloemkool, en plaats deze in het midden van een grote braadpan of ovenschaal.

Snij de aardappelen in tweeën en de venkelknol en/of ui in plakjes. Schep de aardappelen, venkel, ui en wortelen om met 3 eetlepels olijfolie, 1/2 theelepel zout, kruiden en specerijen (behalve de paprika), en de helft van de knoflook. Verdeel de groenten rond de bloemkool.

Meng 1 eetlepel olijfolie, citroensap, de rest van de knoflook, de tahin en gerookte paprika. Bestrijk de bloemkool met het mengsel (inmasseren met de vingers mag).

Dek de schaal af met een deksel of met aluminiumfolie en stoof gedurende ongeveer een half uur in het midden van de voorverwarmde oven. Haal deksel/folie eraf en bak nog 15-20 minuten. Check of de groenten goed gaar zijn (prik met een vork) en een bruin korstje hebben. Laat zo nodig nog even in de oven staan.

Snij in partjes. Lekker met een frisse salade en een stuk goed brood. In het originele recept wordt er een saus met linzen, cashewnoten en paddenstoelen bij gemaakt maar dat vond ik niet echt nodig.

Recept 2. Geroosterde bloemkool uit de oven Ingrediënten marinade: de maten zijn Amerikaans (een Amerikaanse theelepel is doorgaans groter dan een Nederlandse)

  • 250 ml biologische yoghurt of ongezoete sojayoghurt
  • de geraspte schil en het sap van een limoen (of citroen),
  • 2 flinke theelepels worcestersaus (pas op, de originele worcestersaus is niet geschikt voor vegetariërs),
  • 1 flinke theelepel appelazijn (of rijstazijn)
  • 1 flinke theelepel sojasaus,
  • 1 theelepels bruine basterdsuiker,
  • 1 theelepel gemalen piment,
  • 1 theelepel gedroogde tijm,
  • 1 theelepel chilipoeder,
  • ½ theelepel uienpoeder,
  • ½ theelepel knoflookpoeder, of 1 teentje vers geperste knoflook
  • ½ theelepel zeezout,
  • ½ theelepel gemalen gember, of stukje geraspte verse gember
  • ¼ theelepel cayennepeper,
  • ¼ theelepel gemalen kaneel,
  • < ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
  • < ¼ theelepel gemalen kruidnagel.

Meng alle ingrediënten door elkaar. Proef de marinade en voeg eventueel nog kruiden toe. Ik heb er ook nog 5 spice powder bij gedaan maar dat was een vergissing (in het recept stond all spice, dit is natuurlijk piment). Maar lekker was het wel: met 5 spice powder én piment.

Maak de bloemkool schoon, haal de blaadjes van de bloemkool, en plaats deze in het midden van een ovenschaal, op een velletje bakpapier. Zelf heb ik de bloemkool op een bedje van tijm en rozemarijn gelegd, omdat ik daar heel veel van had. Verwarm de oven voor op 220 °C.

Giet de marinade over de bloemkool, en zorg ervoor dat alle roosjes goed bedekt zijn. Laat eventueel een half uur of langer marineren, met een lepel kan naar beneden gelopen marinade weer bovenop gegoten worden (het deed me denken aan het bedruipen van een kip of gans). Bak op 220 °C in de oven gedurende 45 minuten of totdat de bloemkool door en door gaar is (prik met een vork om te checken). Af en toe bedruipen met marinade zorgt ervoor dat de smaak nog beter intrekt. Snijd de bloemkool aan tafel in partjes en serveer. Wij aten er luchtige aardappelpuree en snijboontjes (klasse B: uit Marokko aangevoerd per boot) bij. Een wens van de dochter.

Eindoordeel: marinade 2 vonden we lekkerder dan marinade 1, maar bij recept 1 was de bloemkool zachter geworden, bij recept 2 duurde het langer voor deze door en door gaar was. Natuurlijk kan ook bij recept 2 de bloemkool eerst een half uur gestoofd worden. Zelf ga ik het ook een keer proberen met bloemkoolroosjes: dan kan de marinade nóg beter doordringen in de bloemkool. Zie ook mindful eten en kliekjes   Dan is natuurlijk wel de wow-factor weg.

De foto’s zijn niet geweldig, excuses daarvoor. De afgelopen weken waren nogal hectisch, en ik had wel iets anders aan mijn hoofd dan mooie foto’s maken.

Tot slot wil ik hier nog wijzen op een lezenswaardig artikel uit de Correspondent, opgedoken in mijn Facebookbubbel, over vegetarisch eten.  Aan de hand van drie stellingen (of eigenlijk: drie waarheden als een koe) wordt uitgelegd waarom vegetarisch eten in feite de enige logische optie is. Menig meisje van 12 voelt dat intuïtief aan. Die van ons is helaas nog niet zover.

.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: bloemkool, Refreshing Earth of the Heart, vega eten

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – Hele bloemkool uit de oven
  2. Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken
  3. YOLO? Mindful eten, moestuintjes, kliekjes en buffalo bloemkoolwings
  4. Recepten voor een gezond en mededogend hart

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

20 mrt
Open Les Kum Nye Yoga en meditatie | Live op ma t/m wo
20 mrt 23
21 mrt
Stoepaceremonie Nieuwe Maan | Live
21 mrt 23
21 mrt
Meditatiecursus in de Dhammakaya traditie
21 mrt 23
21 mrt
Vipassana meditatie Rotterdam
21 mrt 23
Rotterdam
22 mrt
Online Lezingenserie 'Universele symbolen: de taal van de ziel' (4)
22 mrt 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Wanneer iedereen liegt, weet niemand nog wie er liegt

    Kees Moerbeek - 19 maart 2023

    Een staatsgreep, of het manipuleren van het politieke systeem zijn voorbeelden van andere manieren om aan de macht te grijpen dan verkiezingen. Onverbloemde macht is echter beperkt houdbaar en macht verkregen met geweld vraagt meer geweld om het in stand te houden.

    Geschiedkundige Romila Thapar – de stem van afwijkende meningen

    Kees Moerbeek - 12 maart 2023

    Romila Thapar is een van India’s meest vooraanstaande geschiedkundigen. In haar boek Voices of Dissent (2020) beschrijft ze de rol van het ‘meningsverschil’ in de verschillende periodes van de Indiase geschiedenis. De Boeddha was een van degenen die vraagtekens zette en met een alternatief kwam. Dit artikel gaat met grote stappen door haar boek.

    Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw

    Joop Ha Hoek - 7 maart 2023

    KNMI regen en natte sneeuw. Somewhere over the rainbow, skies are blue. Take care out-there.

    Spelen met oneindigheid, verrassende figuren en patronen

    Erik Hoogcarspel - 6 maart 2023

    Hoe zit het nu met het oneindige? Om te beginnen merkt Zantema op dat er verschillende soorten oneindigheid bestaan. Als voorbeeld noemt hij het zogenaamde Hilbert-hotel, vernoemd naar de wiskundige David Hilbert. Dit is een denkbeeldig hotel met oneindig veel kamers. Als deze allemaal bezet zijn en er meldt zich een nieuwe gast, dan zou hij of zij op het eerste gezicht geen kamer kunnen krijgen. Dit lukt echter wel met een bepaald trucje: laat iedere gast verhuizen naar de kamer ernaast. Deze is er altijd, anders zouden er niet oneindig veel kamers zijn. De eerste kamer komt dan vrij.

    Hoe zen is Zuid? De weg van de vier geloften met een bus vol ikken.

    Erik Hoogcarspel - 2 maart 2023

    De schrijfster, Hanneke Dijkman, is lerares zenmeditatie en woont in Rotterdam Zuid, in de wijk Vreewijk. Als Rotterdammer vraag je je dan af zen in Zuid ‘ken dit wel?’ Zuid is namelijk het jongste en armste deel van de stad, de plaats waar in het begin van de vorige eeuw arme landarbeiders uit Zeeland en Friesland kwamen wonen om in de haven te werken. De Rotterdammers aan de linker Maasoever hadden het toen over de ‘boeren’, die een geit op zolder hadden en in klederdracht liepen. Dit is natuurlijk nogal overdreven, maar Zuid heeft de reputatie van een verzameling probleemwijken nooit helemaal van zich af kunnen schudden.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Van nul tot stil in acht tellen
    • Het jaar 2023 – dag 79 – ferwart
    • Boeken – Mijn kind heeft OCD
    • Jasper – Vrouwen in het Zwart in Groningen
    • Over de Lotus-soetra (13): De parabel van het brandende huis

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens