• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Refreshing Earth of the Heart – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes

Refreshing Earth of the Heart – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes

23 januari 2021 door Refreshing Earth of the Heart

Veertien dagen geleden schreef ik al over mijn retraite in de Plum Village traditie (Thich Nhat Hanh) en over mijn hunkering naar Vietnamees eten. Toen mijn partner onlangs op reis ging besloot ik daarom om veertien dagen lang thuis te koken en te eten geïnspireerd op de Plum Village traditie. Ik kocht in de winkel een grote berg verse groenten en fruit, en in de toko haalde ik typisch Vietnamese ingrediënten als hoisin saus, sriracha saus, sesamolie en citroengras. En veel groenten gebakken in de oven, gekookt, geraspt als salade, of geroerbakt met gember, citroengras, hoisin saus, en/of kokosroom.

Ik heb enorm genoten van mijn experimenten, en deel hier mijn absolute favoriet van veertien dagen experimenteren. Het originele recept vindt u hier

De dressing is zo lekker dat ik adviseer om er wat meer van te maken. De hoeveelheden zijn geschikt voor drie grote of vier kleine eters. Restjes zijn heerlijk als lunch.

Ingrediënten.

beter-bun-cha-oktober-2016 Voor de tofu: plantaardige olie in om te bakken (bijvoorbeeld een mengel van zonnebloemolie en sesamolie) 1 pak tofu, uitgelekt (druk het vocht er goed uit) en in blokjes gesneden 1 flinke eetlepel hoisinsaus 2 eetlepels zoete chilisaus 2 theelepels Sriracha (of sambal) of meer als je van pittig houdt 1 ui in ringen zout, naar smaak Voor de salade:

1 pak noedels ca. 100 gram bladgroente: spinazie, rucola of (veld)sla; snij eventueel de blaadjes klein 1 grote wortel of 3 kleine, in dunne plakjes of grof geraspt 1/2 komkommer, idem 2 lente-uitjes, fijngesneden 1 bosje muntblaadjes (alleen de blaadjes) 1 bosje (Thaise) basilicum (alleen de blaadjes) Voor de dressing: 3 eetlepels ahornsiroop (of agavesiroop, of honing) 3 eetlepels sojasaus 2 eetlepels rijstazijn 2 eetlepels limoensap (sap van 1 limoen) 1-2 eetlepels sesamolie 1 stengel citroengras, zonder de buitenste harde bladeren, in stukjes en geplet met een mes (of gebruik citroengraspuree) 1 teentje knoflook, geperst 1 eetlepel gember, geraspt of geperst (knoflookpers) Bereiding Stap 1. Maak voor een optimale smaak de dressing ruim van tevoren door alle ingrediënten uit het laatste blokje te mengen in een kom, zet de dressing afgedekt in de koelkast zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Gebruik je vers citroengras, dan kun je die vlak voor gebruik uit de dressing vissen. Vietnamezen hakken de citroengras in kleine stukjes en eten die harde stukjes gewoon op.

Stap 2. Verhit wat olie in een pan, voeg de uiringen toe, bestrooi met een beetje zout, en bak op niet al te hoge temperatuur totdat de uiringen karamelliseren. Dit duurt ongeveer twintig minuten, de ui wordt goudbruin en zoet. Schep af en toe om.

Stap 3. Verhit in een andere pan ongeveer 3 eetlepels olie, voeg de tofu blokjes toe, en roerbak ze aan alle kanten tot ze krokant worden en bruin beginnen te kleuren. Zet het vuur laag, voeg de drie sauzen toe (hoisin, zoete chili en Sriracha) en schep de tofublokjes voorzichtig om tot ze bedekt zijn met saus. Haal de pan van het vuur en zet apart.

Stap 4. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stap 5. Bouw de salade op: Verdeel alle ingrediënten voor de salade over de borden of kommen, inclusief de noedels, giet daar de dressing overheen, en maak het af met de blokjes tofu en gekarameliseerde uien. Eventueel kunnen er nog fijngehakte pinda’s en/of partjes limoen bij geserveerd worden, of wat extra sesamolie.

beter-vietnamese-maaltijdsalade-oktober-2016-bordHet kost even tijd en de ingrediëntenlijst lijkt lang, maar dit gerecht is echt een feest en behoort nu al tot mijn favorieten. Heb je niet alles in huis? Vervang dan gerust een deel van de ingrediënten door andere, of laat ze weg. Het recept kan het hebben. Oké, het was een wat andere smaakbeleving toen ik de tofublokjes een keer vervangen had door spruitjes.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: maaltijdsalade, Plum Village, Refreshing Earth of the Heart, tofu, Vietnam

Lees ook:

  1. B’eter – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes
  2. Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken
  3. Jana – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes
  4. Refreshing Earth of the Heart – curry uit het Plum Village cook book

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

02 feb
Meditatie in het dagelijks leven
2 feb 23
05 feb
Zen ochtend met Doin Sensei
5 feb 23
05 feb
Medicijnboeddha ceremonie | Live en Online
5 feb 23
05 feb
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
5 feb 23
05 feb
Rotterdam - geleide meditatie (vipassana meditatie)
5 feb 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Erik – Een kleine geschiedenis van de leegte

    Erik Hoogcarspel - 1 februari 2023

    Logica is als de Formule 1: het geeft een hoop lawaai, maar het leidt ergens naar. Leegte gaat ook nergens naartoe, het heeft geen geschiedenis, dat hebben alleen de mensen die erover praten.

    Erik Hoogcarspel – Een beter boeddhisme met fenomenologie

    gastauteur - 16 januari 2023

    De Boeddha heeft zich ook nooit 100.000 geboortes herinnerd. Als je een goede meditatie hebt dan kan het voorkomen dat er heel veel situaties van vroeger door je hoofd spelen. En dat zijn allemaal geboortes van een ik en de dood van een ik. Je ik is niks anders dan het volledig verwikkeld zijn in jouw situatie. En dat gebeurt ook in je meditatie.

    Periyar E.V. Ramasamy de hemelbestormer

    Kees Moerbeek - 15 januari 2023

    De maatschappelijke initiatieven van de zakenman Periyar maakten hem populair en zijn populariteit nam toe door zijn activiteiten in de lokale politiek. In 1919 sloot hij zich aan bij het Indian National Congress, maar verliet deze partij teleurgesteld in 1925, omdat volgens hem de partij alleen de belangen van de brahmanen diende. In 1925 richtte hij de Self-Respect Movement op en daarna de Vaikom Satyagraha. In datzelfde jaar ging hij zijn eigen politieke weg.

    De twee hersenhelften ondergaan een hiërarchie verwisseling

    Rob van Boven en Luuk Mur - 11 januari 2023

    Een vriendin brak haar voet op vier plaatsen en kwam thuis te zitten. Ze woont alleen en toen ze de thuiszorgmedewerkster vroeg een boterham te smeren voor haar, was het antwoord dat ze dit niet mocht doen volgens haar protocol.

    Paul Boersma – Meditatie en pijn

    Paul Boersma - 10 januari 2023

    We vermijden in het dagelijks leven het lijden door er instinctief omheen te gaan, of anders door het te negeren, er geen aandacht aan te schenken, het te onderdrukken. In het eerste geval gaat het om mogelijke toekomstige pijn, in het tweede om aanwezige pijn, waarbij het makkelijker is psychische dan lichamelijke pijn te negeren, en makkelijker om de pijn van anderen dan de eigen pijn te negeren. Vermijden en negeren: dit is de dierlijke kant van ons mens-zijn.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • De virtuele denkster 407
    • Dick – Leegte die liefde is
    • Wakker Dier prikt romantisch beeld van zuivelsector door
    • Renske – haiku
    • Seitan neprunderlapjes met pittige saus

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens