• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Seitan neprunderlapjes met pittige saus

Seitan neprunderlapjes met pittige saus

4 februari 2023 door Refreshing Earth of the Heart

Ik viel op een foto op de receptensite van one green planet. Foto’s maken van eten is een vak (en vaak komt er nep-eten aan te pas) maar mijn lezers moeten het doen met slechte kwaliteit kiekjes die ik met mijn telefoon maak, soms onscherp door de dampen die van het eten af komen. Het is zoals het is, denk ik, jullie zullen het er mee moeten doen, want ik heb meestal geen tijd om tussen koken en eten ook nog eens goede foto’s te maken.

Zeker in de winter is het behelpen, als er beperkt daglicht is. De kleuren van de foto’s die met flitslicht worden gemaakt zijn vaak niet waarheidsgetrouw, de foto’s zonder flitsen zijn onscherp. Zouden de seitan short ribs net zo lekker smaken als ze er op de professionele foto uitzien? Ik besloot om het gerecht te maken, al moest ik naar verschillende winkels om alle ingrediënten bij elkaar te sprokkelen (“Edelgistvlokken? Nóóit van gehoord”). Geeft niks, ingrediënten bij elkaar scharrelen bevredigt mijn innerlijke jager-verzamelaar.

one green planet braised short ribs in spicy chili sauce
one green planet braised short ribs in spicy chili sauce

Het recept is er niet eentje die je in een handomdraai maakt. Je hebt er redelijk wat tijd voor nodig, zoals voor alle seitanrecepten, maar dan héb je ook wat. Erg geschikt om vlees met jus te vervangen bij een hutspot of andere stamppot, en al kost het wat meer tijd, daar staat tegenover dat je er waarschijnlijk een paar keer van kunt eten, en een deel kunt invriezen voor later. Overigens staat het gerecht twee keer een uur in de oven, dus dat is tijd die je aan iets anders kunt besteden. In mijn geval aan het typen van dit stukje.

Ingrediënten (voor 2 x 4 personen)

Voor de kruidenmix:

  • 1 theel. gerookte paprika
  • 1 theel. zout
  • 1 theel. gedroogde oregano
  • 1 theel. knoflookpoeder
  • ½ theel. gemalen peper
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt of uit de knijper

Voor de Seitan neprunderlapjes:

  • 2 kopjes tarwegluten (molen)
  • ¼ kopje edelgistvlokken (natuurvoedingswinkel)
  • 1-3 eetl. chilipoeder (ik had bijna 2 gedaan, resultaat was vrij pittig)
  • 3 eetl. uipoeder
  • 3 eetl. knoflookpoeder
  • ½ theel. gemalen peper
  • 2 kopjes water
  • ¼ kopje tahin
  • ¼ kopje sojasaus
  • 1 eetl. zonnebloemolie

Voor de pittige saus:

  • enkele eetl. olijfolie
  • 1 grote ui, fijngehakt of in plakjes
  • 1 grote wortel, in blokjes of plakjes
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt of uit de knijper
  • 1 kop rode wijnazijn (of rode wijn, ik gebruikte witte wijnazijn)
  • ¼ kopje chilisaus
  • 2 eetl. Worcestershire saus (pas op, niet alle merken zijn vegetarisch, bevat soms ansjovis)
  • 1 theel. gedroogde tijm
  • 1 theel. gedroogde oregano
  • ½ theel. zout
  • 2-3 laurierblaadjes
  • 4 kopjes bouillon
  • ½ bosje peterselie, fijngehakt

Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet drie kommen klaar. In de kleinste kom meng je de ingrediënten voor de kruidenmix. In de grootste kom meng je de gluten, gistvlokken en seitankruiden. In de middelste kom meng je het water, tahin, sojasaus en olie. Voeg de natte ingrediënten aan de droge toe en meng tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel nog wat gluten toe. Kneed het deeg lichtjes tot het elastisch aanvoelt. Te lang kneden leidt tot taaie seitan.

Vet een rechthoekige ovenschaal in. Doe het deeg in de ovenschaal, druk en rek het zo uit dat het de vorm van de ovenschaal aanneemt. Gebruik een scherp mes om het deeg te snijden in lapjes. Ik sneed het in 32 rechthoekige stukken (één portie is ongeveer 4 stukken).

Doe de kruidenmix bovenop het deeg en wrijf of masseer het een beetje in met je vingers. Snij dan eventueel het deeg nogmaals in. Bak gedurende 60 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven en laat iets afkoelen.

seitan nepstoofvlees
seitan nepstoofvlees

Doe een scheutje olijfolie in een braadpan/stoofpan. Voeg de ui, wortel en knoflook toe en bak een vijftal minuten op zacht vuur in de olie. Voeg de rode wijnazijn, bouillon, chilisaus en worcestersaus toe. Voeg de tijm, oregano, zout en laurier toe. Laat een tiental minuten wat inkoken zonder deksel.

Verhit ondertussen een scheutje olie in een koekenpan op een matig vuur. Haal de stukjes seitan uit de ovenschaal (opnieuw insnijden met een mes is nodig). Bak in etappes de seitanstukjes aan, ongeveer 2 minuten per kant. Leg de aangebruinde stukjes op een bord en ga verder met de rest van de seitanlapjes. Proeven mag. Doe na afloop wat water in de koekenpan, roer de aanbaksels los, en voeg dit aan de saus toe.

Doe de seitanlapjes in de braadpan in de saus en schep voorzichtig door, zodat ze goed gemengd zijn met de saus. Dek de pan af met een deksel en zet in de oven. Stoof gedurende 1 uur op ca. 150 graden, tot de seitanlapjes zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Maak ondertussen de bijgerechten.

Haal de pan uit de oven en verwijder de laurierblaadjes. Garneer met verse peterselie.

Serveer met aardappelpuree of stamppot, bij voorbeeld stamppot venkel. Omdat wij eergisteren al venkelstamppot aten, heb ik er puree en snijboontjes bij geserveerd. Uit Marokko. Oeps. Toch klasse B in februari (want: onder folie geteeld en per boot vervoerd) volgens de Milieu Centraal Groente- en Fruitkalender.Venkel (uit Spanje) is klasse A, want op de akker geteeld en per vrachtwagen vervoerd. Veertig soorten groente vallen in klasse A in februari, dus er is volop keus.

gestoofde-seitan-lapjes-in-de-pan
gestoofde-seitan-lapjes-in-de-pan

Was het net zo lekker als de foto suggereert? Ja en nee. Ik kneed seitandeeg wel eens te lang, dan wordt het taai, dus nu had ik me voorgenomen om kort te kneden. Het resultaat deed meer denken aan rundergehakt dan aan runderlapjes. Volgende keer toch maar weer wat langer kneden. Verder was het erg pittig, en daardoor minder geschikt voor kleine kinderen. Iets minder chilipoeder dus de volgende keer. De saus was door de wijnazijn vrij zuur geworden, maar dat was niet erg. De wijnazijn vervangen door een restje wijn zou leiden tot een minder zuur, meer boeuf bourguignon-achtig resultaat. Pluspunt: het is ondanks de lange bereidingstijd en de uitgebreide lijst ingrediënten simpel te maken en het bakken van seitan in de oven in plaats van koken of stoven is voor herhaling vatbaar. Eerst bakken en dan stoven van seitan biedt perspectieven voor allerlei stoofpotjes met bijvoorbeeld bier en mosterd (een runderstoofschotel van Jeroen Meus) of wijn en champignons (vega boeuf bourguignon).

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: runderlapjes, saus, seitan

Lees ook:

  1. Seitan neprunderlapjes met pittige saus
  2. Seitan neprunderlapjes met pittige saus
  3. Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken
  4. Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken / recepten uit Libanon II

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

20 mrt
Open Les Kum Nye Yoga en meditatie | Live op ma t/m wo
20 mrt 23
21 mrt
Stoepaceremonie Nieuwe Maan | Live
21 mrt 23
21 mrt
Meditatiecursus in de Dhammakaya traditie
21 mrt 23
21 mrt
Vipassana meditatie Rotterdam
21 mrt 23
Rotterdam
22 mrt
Online Lezingenserie 'Universele symbolen: de taal van de ziel' (4)
22 mrt 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Wanneer iedereen liegt, weet niemand nog wie er liegt

    Kees Moerbeek - 19 maart 2023

    Een staatsgreep, of het manipuleren van het politieke systeem zijn voorbeelden van andere manieren om aan de macht te grijpen dan verkiezingen. Onverbloemde macht is echter beperkt houdbaar en macht verkregen met geweld vraagt meer geweld om het in stand te houden.

    Geschiedkundige Romila Thapar – de stem van afwijkende meningen

    Kees Moerbeek - 12 maart 2023

    Romila Thapar is een van India’s meest vooraanstaande geschiedkundigen. In haar boek Voices of Dissent (2020) beschrijft ze de rol van het ‘meningsverschil’ in de verschillende periodes van de Indiase geschiedenis. De Boeddha was een van degenen die vraagtekens zette en met een alternatief kwam. Dit artikel gaat met grote stappen door haar boek.

    Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw

    Joop Ha Hoek - 7 maart 2023

    KNMI regen en natte sneeuw. Somewhere over the rainbow, skies are blue. Take care out-there.

    Spelen met oneindigheid, verrassende figuren en patronen

    Erik Hoogcarspel - 6 maart 2023

    Hoe zit het nu met het oneindige? Om te beginnen merkt Zantema op dat er verschillende soorten oneindigheid bestaan. Als voorbeeld noemt hij het zogenaamde Hilbert-hotel, vernoemd naar de wiskundige David Hilbert. Dit is een denkbeeldig hotel met oneindig veel kamers. Als deze allemaal bezet zijn en er meldt zich een nieuwe gast, dan zou hij of zij op het eerste gezicht geen kamer kunnen krijgen. Dit lukt echter wel met een bepaald trucje: laat iedere gast verhuizen naar de kamer ernaast. Deze is er altijd, anders zouden er niet oneindig veel kamers zijn. De eerste kamer komt dan vrij.

    Hoe zen is Zuid? De weg van de vier geloften met een bus vol ikken.

    Erik Hoogcarspel - 2 maart 2023

    De schrijfster, Hanneke Dijkman, is lerares zenmeditatie en woont in Rotterdam Zuid, in de wijk Vreewijk. Als Rotterdammer vraag je je dan af zen in Zuid ‘ken dit wel?’ Zuid is namelijk het jongste en armste deel van de stad, de plaats waar in het begin van de vorige eeuw arme landarbeiders uit Zeeland en Friesland kwamen wonen om in de haven te werken. De Rotterdammers aan de linker Maasoever hadden het toen over de ‘boeren’, die een geit op zolder hadden en in klederdracht liepen. Dit is natuurlijk nogal overdreven, maar Zuid heeft de reputatie van een verzameling probleemwijken nooit helemaal van zich af kunnen schudden.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Van nul tot stil in acht tellen
    • Het jaar 2023 – dag 79 – ferwart
    • Boeken – Mijn kind heeft OCD
    • Jasper – Vrouwen in het Zwart in Groningen
    • Over de Lotus-soetra (13): De parabel van het brandende huis

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens