Ik heb al vele guacamolerecepten geprobeerd, maar geef toch de voorkeur aan een eenvoudig recept zonder pepers en specerijen waarbij de smaak van de avocado’s beter tot zijn recht komt.
Refreshing Earth of the Heart – Aardappelgnocchi
Soms word ik een beetje moe van deze wereld met z’n multinationals die vooral hun best lijken te doen om zo veel mogelijk winst te maken. Ze verkopen ons voor veel geld producten waar bijna niks in zit – maar wel allerlei toegevoegde chemicaliën.
Kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep
Dit gerecht schijnt in boeddhistische tempels geserveerd te worden, en een typisch voorbeeld van shojin ryori (“buddhist temple food”) te zijn.
B’eter – Groenten roosteren in de oven
Geroosterde groenten zijn heerlijk. Hun natuurlijke suikers karamelliseren, waardoor ze van nature iets zoet worden.
B’eter – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes
De dressing is zo lekker dat ik adviseer om er wat meer van te maken. De hoeveelheden zijn geschikt voor drie grote of vier kleine eters. Restjes zijn heerlijk als lunch.
B’eter – Ethiopische recepten met linzen en bonen
Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners maar ook lupinen en soja zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn ze gezond, vezelrijk, voedzaam en milieuvriendelijk. Toch eten we er maar een schamele negen ons per persoon per jaar van.
Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers
Toen we van vakantie terugkwamen lag de tuin bezaaid met appels, in allerlei stadia van beursheid en rotting. Toch was menig appeltje nog wel bruikbaar.
Refreshing Earth of the Heart – bessen
Bessen zijn lekker en gezond, en het zelf plukken van bessen geeft veel voldoening. Je komt helemaal thuis in het hier en nu als je bijvoorbeeld bosbessen of bramen aan het plukken bent. Kinderen vinden het over het algemeen geweldig om bessen te plukken. Het is bovendien goed om te leren over eten uit de natuur en na te denken over de herkomst van ons voedsel.
Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur
Een paard raast in volle galop voorbij alsof de ruiter in grote haast naar iets belangrijks op weg is. Een voorbijganger roept hem toe: ‘Waar ga je heen?’ De ruiter antwoordt: ‘Geen idee! Vraag het aan het paard!’
Refreshing Earth of the Heart – vegapizza
De uitdaging is om te zoeken naar vlees- en zuivelvrije gerechten die zelfs door mijn eigen proefpanel van vega-sceptici, mijn kinderen, worden geaccepteerd. Vandaag de vega-pizza, zónder kaas.
Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)
Ik ontdekte vorige week in Gent de bodding, Vlaamse broodpudding. Ik herkende het niet direct als broodpudding, want het is heel anders dan de Midden-Europese variant die ik ken, waarbij de boterhammen heel blijven en die warm uit de oven gegeten wordt.
B’eter: Recept Vijgenbrood
In Nederland alleen al verspillen we ongeveer één derde van ons voedsel. Consumenten nemen daarvan het grootste deel voor hun rekening, we gooien volgens recente gegevens per jaar 53 kilo voedsel per persoon weg.