• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel

Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel

24 april 2021 door Refreshing Earth of the Heart

Er is al veel geschreven over die rare gewoonte van ons om als enige soort ter wereld melk van een ander soort zoogdier te drinken. En veel mensen denken dat zuivel gezond is. Ik wijs dan wel eens naar een koe. Een koe produceert melk, vlees, sterke botten en kalfjes op een dieet van gras. Wij kunnen niet leven van gras alleen, maar we kunnen prima zonder melk.

De Boeddha dronk volgens de overlevering melk en at pap met room. In die tijd ging zuivel nog niet gepaard met dierenleed: kalfjes bleven bij de moeder en de boer tapte melk die over was af. Je kon melk drinken zonder te doden of toe te staan dat anderen doden. Nu ligt dat anders. Laatst was weer in het nieuws dat er veel gezonde kalfjes worden afgemaakt: “Het is een publiek geheim dat veel lichtere kalfjes uit de melkveehouderij om economische redenen worden afgemaakt.

Wie niet medeverantwoordelijk wil zijn voor het leed, of zelfs het doden, van levende wezens doet er verstandig aan melk, boter, kaas en dergelijke te laten staan. Er zijn vele alternatieven, al heb ik voor een boterham oude kaas nog geen vega-vervanger gevonden.

Plantaardige melk uit de winkel vind ik een beetje een sneu product. Alpro sojamelk biologisch bevat ruim 90% water, bijna 6% soja en 2½% suiker en is ongeveer 2x zo duur als biologische melk: hier wordt grof geld aan verdiend (en echte melk is belachelijk goedkoop). Alpro original bevat daarnaast nog tri­cal­ci­um­fos­faat, zuur­te­re­ge­laar (mo­no­ka­li­um­fos­faat), zee­zout, aro­ma, sta­bi­li­sa­tor (gel­lan gom), vi­ta­mi­nen (ri­bo­fla­vi­ne (B2), B12, D2). Alpro amandelmelk ongezoet spant de kroon: bevat 2% amandel en bijna 98% water. Toch is het ruim 2x zo duur als biologische melk. Rijstmelk? Bijna 90% wa­ter, rijst (12%), zon­ne­bloem­olie, tri­cal­ci­um­fos­faat, mal­todex­tri­ne, zee­zout, sta­bi­li­sa­tor (gel­lan gum), vi­ta­mi­nen (B12, D2), zuur­te­re­ge­laar (di­ka­li­um­fos­faat). Havermelk? 10% haver. Overigens zijn rijstemelk, havermelk, sojamelk e.d. vrij eenvoudig zelf te maken (recepten zijn te vinden op Internet), maar waarom zou je? Tenzij je behoefte hebt aan een glas nep-melk bij de boterham of een wolkje van iets wits en romigs in je koffie lijkt het maken van iets dat voor 90-98% uit water bestaat, als ingrediënt van een recept, me verspilde moeite. Gewoon water gebruiken dus, of kookvocht van rijst/groente, met eventueel een snufje suiker en een scheutje zonnebloemolie voor wat romigheid.

havermoutpap met dadel peer en banaan
havermoutpap met dadel peer en banaan

Zo maak je heerlijke havermoutpap met water (½ kopje havermout op 1½ a 2 kopjes water), scheutje olie, snufje zout, en verder rozijnen (meekoken), stukjes dadel, banaan, peer en/of appel en een scheutje ahornsiroop.

Slagroom kun je prima vervangen door sojaroom of kokosroom, en in soepen en sauzen ook door tahin of cashewnotenpasta.

Kaas tenslotte kun je soms gewoon weglaten, zoals bij pesto: voeg dan wat extra zout en citroensap toe voor de juiste smaakbalans. Populair is ook het gebruik van gistvlokken in plaats van geraspte kaas, zoals in het volgende recept, een Amerikaanse klassieker, het origineel is van de groene meisjes  Gistvlokken zijn gezond, ze bevatten onder meer veel B-vitaminen. Vandaag onderzocht ik of ze ook echt naar kaas smaken.

Vega-Macaroni met “kaas”-saus (Mac N’ Cheeze) voor 4 personen

450 gram pasta 1 1/4 kopje water (ca. 300 ml) 1 kopje plantaardige melk, sojaroom of ander vocht naar keuze (ca. 250 ml) 3/4 kopje edelgistvlokken 2-3 el maizena sap van ½ citroen 1/2 tl knoflookpoeder 1 tl uienpoeder 1 tl mosterd 1/2 tl paprikapoeder of gerookte paprikapoeder 1/2 tl kurkuma/geelwortel snufje cayenne peper 1-2 el tahin 1-2 tl miso (optioneel) snuf zwarte peper

mac n cheeze met veldsla
mac n cheeze met veldsla

Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking in water met wat zout. Terwijl de pasta kookt meng je alle andere ingrediënten in een keukenmachine of blender. Giet de pasta af, vang een kopje kookvocht op en voeg de saus bij de pasta in de pan waar de pasta in gekookt heeft. Laat dit samen nog even koken en blijf goed doorroeren. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe. De mac ‘n cheese is klaar als er een dikke saus is ontstaan. Serveer met rauwkorst of een frisse salade. Versier eventueel met wat (gerookte) paprikapoeder en fijngehakte peterselie zoals op de foto.

De veldsla op de foto is nog van de AH moestuintjes van vorig jaar. De eerste generatie veldsla heeft zich uitgezaaid en we hebben de hele winter al veldsla in de kweekbakken. De blaadjes hebben een beetje vorstschade maar veldsla kan blijkbaar wel wat vorst hebben.

Het resultaat smaakt prima maar ik vind het niet echt naar kaas smaken. Ik denk dat echte alleseters zich niet laten foppen. Gistvlokken zijn lekker en gezond, maar als vervanger van (Parmezaanse) kaas zet ik er mijn vraagtekens bij.

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: Alpro, havermelk, havermoutpap, kaas, koe, melk, plantaardige melk, rare gewoonte, Refreshing Earth of the Heart, rijstmelk, sojaroom, uitbuiting, zuivel

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel
  2. Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel
  3. Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel
  4. Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha?

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 19 augustus 2022 - 21 augustus 2022
    Retraite weekend | Vreugde van zijn: gelukkig zijn | Live | 19-21 aug
  • 22 augustus 2022 - 26 augustus 2022
    3-daagse boeddha vakantie
  • 26 augustus 2022 - 28 augustus 2022
    Retraite weekend | Liefde en Compassie voor jezelf en anderen | Live| 26-28 aug
  • 29 augustus 2022
    Discovering Buddhism open Class
  • 30 augustus 2022
    Inloopavond Maitreya instituut Amsterdam
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    De rafelkant van onze democratische rechtsstaat – deel 2

    Kees Moerbeek - 14 augustus 2022

    De belangrijkste taak van de rechtvaardige, ‘wiel-draaiende vorst (de rājā cakkavattī) is het opheffen van armoede, die leidt tot diefstal en ander moreel wangedrag. De manier om criminaliteit te bestrijden is niet wreder straffen en de wet strikter toe te passen, maar mensen een gelegenheid en een perspectief bieden om op een eerlijke manier hun brood te verdienen. Hebben de mensen een acceptabele levensstandaard dan berokkenen zij anderen geen kwaad en zal het land vrede en rust kennen.

    De rafelkant van onze democratische rechtsstaat – Deel 1

    Kees Moerbeek - 7 augustus 2022

    De auteur signaleert een onontkoombare overgang naar een staatsgrenzen overstijgende vervlechting van belangrijke leefomstandigheden op economisch, cultureel, klimatologisch en technologisch gebied. Het verlies van houvast dat dit veroorzaakt valt samen met het verlies van de bescherming door de verzorgingsstaat. Dit wordt verergerd door de onverschilligheid in leidende politieke en economische kringen ten opzichte van de onzekerheid die de veranderingen oproepen. De weerstand die dit alles opwekt neemt op veel plaatsen onder invloed van populistische en autoritaire bewegingen ‘de vorm aan van een afwijzing van anderen, andersdenkenden en andersverschijnende mensen.’

    Woef hé…een signalering

    Erik Hoogcarspel - 4 augustus 2022

    Georg Luck (1926 – 2013) was hoogleraar aan de Universiteit in Baltimore, Verenigde Staten in de klassieke cultuur en talen. Aan het einde van zijn carrière heeft hij op verzoek van een collega een studie uitgevoerd naar een heel aparte groep van filosofen, de cynici. Het wordt cynicus is afgeleid van “hond”, kynos. Deze “honden” predikten voor het volk en leidden talentvolle leerlingen op.

    De kinderen hebben nu rust nodig. Over ouderverstoting.

    Rob van Boven en Luuk Mur - 2 augustus 2022

    De kinderen waren 5 en 4 jaar toen de moeder vertrok met de kinderen. Ze wilde niet langer als slaaf behandeld worden door haar man. De kinderrechter besliste dat het woonverblijf bij moeder was, er kwam een bezoekregeling met vader en er werd opgelegd dat de ouders mee zouden doen aan ouderbemiddeling. De bemiddeling werd geen succes en ook een tweede en derde poging mislukte. Toen kwam er een melding bij Veilig Thuis door de vrijwillige jeugdhulpverlening.

    Crisis op crisis

    gastauteur - 1 augustus 2022

    Stel dat de vooronderstelling dat de mens beschikt over een vrije wil nu eens niet waar blijkt te zijn terwijl ons wetstelsel daar wel vanuit gaat en daarmee aansluit bij het vrije-markt-denken, het kapitalisme. En als dat niet waar is of maar heel beperkt, wat betekent dat dan? Dat er zoiets als een vrije wil bestaat is een aanname, een geloofsartikel.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2022 – dag 227 – water
    • Boeken – Abnormaal goed
    • Reacties in het Boeddhistisch Dagblad – spraak bewaken
    • Halte Hertenkamp – Omleidingen
    • Wakker Dier – Nominaties Liegebeest 2022 bekend

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens