• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel

12 maart 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Er is al veel geschreven over die rare gewoonte van ons om als enige soort ter wereld melk van een ander soort zoogdier te drinken. En veel mensen denken dat zuivel gezond is. Ik wijs dan wel eens naar een koe. Een koe produceert melk, vlees, sterke botten en kalfjes op een dieet van gras. Wij kunnen niet leven van gras alleen, maar we kunnen prima zonder melk.

De Boeddha dronk volgens de overlevering melk en at pap met room. In die tijd ging zuivel nog niet gepaard met dierenleed: kalfjes bleven bij de moeder en de boer tapte melk die over was af. Je kon melk drinken zonder te doden of toe te staan dat anderen doden. Nu ligt dat anders. Laatst was weer in het nieuws dat er veel gezonde kalfjes worden afgemaakt: “Het is een publiek geheim dat veel lichtere kalfjes uit de melkveehouderij om economische redenen worden afgemaakt.

Wie niet medeverantwoordelijk wil zijn voor het leed, of zelfs het doden, van levende wezens doet er verstandig aan melk, boter, kaas en dergelijke te laten staan. Er zijn vele alternatieven, al heb ik voor een boterham oude kaas nog geen vega-vervanger gevonden.

Plantaardige melk uit de winkel vind ik een beetje een sneu product. Alpro sojamelk biologisch bevat ruim 90% water, bijna 6% soja en 2½% suiker en is ongeveer 2x zo duur als biologische melk: hier wordt grof geld aan verdiend (en echte melk is belachelijk goedkoop). Alpro original bevat daarnaast nog tri­cal­ci­um­fos­faat, zuur­te­re­ge­laar (mo­no­ka­li­um­fos­faat), zee­zout, aro­ma, sta­bi­li­sa­tor (gel­lan gom), vi­ta­mi­nen (ri­bo­fla­vi­ne (B2), B12, D2). Alpro amandelmelk ongezoet spant de kroon: bevat 2% amandel en bijna 98% water. Toch is het ruim 2x zo duur als biologische melk. Rijstmelk? Bijna 90% wa­ter, rijst (12%), zon­ne­bloem­olie, tri­cal­ci­um­fos­faat, mal­todex­tri­ne, zee­zout, sta­bi­li­sa­tor (gel­lan gum), vi­ta­mi­nen (B12, D2), zuur­te­re­ge­laar (di­ka­li­um­fos­faat). Havermelk? 10% haver. Overigens zijn rijstemelk, havermelk, sojamelk e.d. vrij eenvoudig zelf te maken (recepten zijn te vinden op Internet), maar waarom zou je? Tenzij je behoefte hebt aan een glas nep-melk bij de boterham of een wolkje van iets wits en romigs in je koffie lijkt het maken van iets dat voor 90-98% uit water bestaat, als ingrediënt van een recept, me verspilde moeite. Gewoon water gebruiken dus, of kookvocht van rijst/groente, met eventueel een snufje suiker en een scheutje zonnebloemolie voor wat romigheid.

havermoutpap met dadel peer en banaan
havermoutpap met dadel peer en banaan

Zo maak je heerlijke havermoutpap met water (½ kopje havermout op 1½ a 2 kopjes water), scheutje olie, snufje zout, en verder rozijnen (meekoken), stukjes dadel, banaan, peer en/of appel en een scheutje ahornsiroop.

Slagroom kun je prima vervangen door sojaroom of kokosroom, en in soepen en sauzen ook door tahin of cashewnotenpasta.

Kaas tenslotte kun je soms gewoon weglaten, zoals bij pesto: voeg dan wat extra zout en citroensap toe voor de juiste smaakbalans. Populair is ook het gebruik van gistvlokken in plaats van geraspte kaas, zoals in het volgende recept, een Amerikaanse klassieker, het origineel is van de groene meisjes  Gistvlokken zijn gezond, ze bevatten onder meer veel B-vitaminen. Vandaag onderzocht ik of ze ook echt naar kaas smaken.

Vega-Macaroni met “kaas”-saus (Mac N’ Cheeze) voor 4 personen

450 gram pasta 1 1/4 kopje water (ca. 300 ml) 1 kopje plantaardige melk, sojaroom of ander vocht naar keuze (ca. 250 ml) 3/4 kopje edelgistvlokken 2-3 el maizena sap van ½ citroen 1/2 tl knoflookpoeder 1 tl uienpoeder 1 tl mosterd 1/2 tl paprikapoeder of gerookte paprikapoeder 1/2 tl kurkuma/geelwortel snufje cayenne peper 1-2 el tahin 1-2 tl miso (optioneel) snuf zwarte peper

mac n cheeze met veldsla
mac n cheeze met veldsla

Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking in water met wat zout. Terwijl de pasta kookt meng je alle andere ingrediënten in een keukenmachine of blender. Giet de pasta af, vang een kopje kookvocht op en voeg de saus bij de pasta in de pan waar de pasta in gekookt heeft. Laat dit samen nog even koken en blijf goed doorroeren. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe. De mac ‘n cheese is klaar als er een dikke saus is ontstaan. Serveer met rauwkorst of een frisse salade. Versier eventueel met wat (gerookte) paprikapoeder en fijngehakte peterselie zoals op de foto.

De veldsla op de foto is nog van de AH moestuintjes van vorig jaar. De eerste generatie veldsla heeft zich uitgezaaid en we hebben de hele winter al veldsla in de kweekbakken. De blaadjes hebben een beetje vorstschade maar veldsla kan blijkbaar wel wat vorst hebben.

Het resultaat smaakt prima maar ik vind het niet echt naar kaas smaken. Ik denk dat echte alleseters zich niet laten foppen. Gistvlokken zijn lekker en gezond, maar als vervanger van (parmezaanse) kaas zet ik er mijn vraagtekens bij.

 

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: havermelk. melk drinken, havermoutpap, melk, Refreshing Earth of the Heart

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha?
  2. Refreshing Earth of the Heart – vegapizza
  3. Refreshing Earth of the Heart – Rozemarijnaardappeltjes en groenten uit de oven met pesto
  4. Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Kay zegt

    12 maart 2016 om 10:51

    Ik vind dat er in dit artikel geen vergelijk gemaakt is tussen melk en sojamelk. Soja melk zou ook 2x maal zo duur zijn als bio melk, klopt niet, ongezoete soja melk kost 1,35. Mijn indruk is dat het veganistisch dieet te eenzijdig is in vergelijk met vegetarisch dieet.

  2. Marja Timmer zegt

    12 maart 2016 om 12:06

    Dank je wel voor deze geweldige tips Jana. Ik heb lang wel kaas gegeten, maar doe dat nu niet meer. Ben dus ook op zoek naar alternatieven. Ik geniet sowieso altijd erg van je recepten en je gedegen onderbouwing daarvan.

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 20 januari 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • 20 januari 2021
    Lezingenserie ONLINE: 'Reïncarnatie en karma’
  • 20 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 21 januari 2021
    Gratis proefles cursus Caring - Caring from the heart
  • 21 januari 2021
    Doorlopende groep Vipassana Haarlem
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Verkiezingen 2021 – ‘Er is menselijke warmte nodig in de politiek’

Wouter ter Braake - 18 januari 2021

Ik lanceer een ander alternatief. Een brede bewustzijnsbeweging. Een beweging van kiezers die het geluk van alle mensen vooropstelt en als uitgangspunt neemt. Op basis van een bewustzijn dat boosheid transformeert in wijsheid. Een bewustzijn dat gefundeerd is in het besef van verbondenheid van al wat leeft. Een bewustzijn dat verschillen respecteert en met een warm hart en open mind openstaat voor dialoog.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Het jaar 2021 – dag 19 – dierenleedjoop
  • Corona – fysieke afstand houden
  • Dalai Lama – ‘het verleden is geweest, toekomst komt vanzelf, het nieuwe denken is noodzakelijk’
  • Ondanks coronapandemie – boeddhistisch nieuwjaarritueel in Kyoto
  • Het sprookjesbos van Shakyamuni

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens