Dit keer een Maleisisch recept. Maleisiërs eten wel vijf of meer keer per dag, en overal op straat kun je allerlei curry’s aanwijzen of opscheppen.
Refreshing earth of the heart – mindful eten
In 2012 verscheen het boek ‘Proef. Mindful leven, mindful eten’ van zenmeester Thich Nhat Hanh en voedingsdeskundige Lilian Cheung. Het boek is speciaal geschreven voor mensen die worstelen met hun gewicht, maar het is geen klassiek dieetboek – eerder een boek over eten en bewegen als onderdeel van een lifestyle die je eigen gezondheid en geluk bevordert, dat van andere mensen, en van de wereld om ons heen.
Refreshing Earth of the Heart – sojabonenhummus
Je mag dus alles eten en drinken wat je wilt, als je het maar langzaam en met aandacht doet, en op tijd stopt. Mindful eten kent dus geen ge- of verboden.
Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel
Wie niet medeverantwoordelijk wil zijn voor het leed, of zelfs het doden, van levende wezens doet er verstandig aan melk, boter, kaas en dergelijke te laten staan.
Refreshing Earth of the Heart – variëren met wortel
Wat te eten in april? Zo’n beetje het slechtste wat je – kwa groente en fruit – kunt eten op dit moment zijn blauwe bessen uit Nieuw-Zeeland, frambozen en bramen uit Mexico, en peultjes, maar ook snij- en sperziebonen uit Kenia.
Recepten voor een gezond en mededogend hart
Het dieet van dr. Esselstyn c.s. is ook een dieet met compassie voor andere levende wezens. In zijn woorden: “eet niets wat een gezicht heeft, of een moeder”.
YOLO? Mindful eten, moestuintjes, kliekjes en buffalo bloemkoolwings
Mindfulness, en in het bijzonder mindful eten, houd in dat je bedachtzaam eet, met respect voor de bloemetjes en de bijtjes, de zon, de regen, en de talloze levende wezens die nodig waren om het voedsel dat op je bord ligt daar te krijgen.
Refreshing Earth of the Heart – Maleisische ananascurry (ananas lemak)
Maleisiërs eten wel vijf of meer keer per dag, en overal op straat kun je allerlei curry’s aanwijzen of opscheppen.
Refreshing Earth of the Heart – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes
De dressing is zo lekker dat ik adviseer om er wat meer van te maken. De hoeveelheden zijn geschikt voor drie grote of vier kleine eters. Restjes zijn heerlijk als lunch.
Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes
De avocado-maissoep is een oude favoriet, een recept dat ik al zeker 25 jaar maak, hier in een vegaversie waarin je de melk en kaas niet mist.
Refreshing Earth of the Heart – de V van… Vanuatu (bananentaart)
Met drie gezinnen hebben we een eetclub, daar heb ik al eerder over geschreven; in tegenstelling tot het gelijknamige boek (en film) draait het bij ons om lekker eten en gezelligheid.
Refreshing Earth of the Heart – Selderijsoep met appel (of peer) en bieslookolie
Eat by choice not by habit gaat over het toepassen van NVC in relatie tot jezelf en je voedsel: het leren herkennen van je gewoonte-energieën en hun oorsprong, zonder jezelf te veroordelen, en het zoeken naar andere strategieën om je onderliggende behoeften te vervullen dan met ongezond of te veel eten.