• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Refreshing Earth of the Heart – Geluk, vreugde en brownies

11 april 2020 door Refreshing Earth of the Heart

“Wij zoeken naar geluk, maar er is lijden in ons: we worden ziek, we voelen ons niet op ons gemak, we hebben geen vrede met onszelf. In ons is een grote leegte, die we proberen op te vullen met dingen van buiten. We denken dat nieuwe en spannende dingen helpen om deze leegte te vullen, maar ze lijken geen effect te hebben. We consumeren meer en meer, maar we vinden geen vervulling. Wat we nodig hebben is liefde, en vrede, maar we weten niet hoe we liefde en vrede kunnen creëren. We weten dat er een manier van leven moet zijn die liefde en vreugde voortbrengt, maar totdat we weten hoe we zo’n manier van leven kunnen vormgeven, gaan we door met consumeren.”

Thich Nhat Hanh (uit de Dharmalezing Healing Ourselves, Healing the Earth dd. 18.03.2012)

Er wordt gesteld dat zo’n gevoel van leegte voortkomt uit onverwerkte nare ervaringen uit onze prille jeugd, ons ‘gewonde innerlijke kind’. Tegenwoordig probeer ik op een intelligentere manier met mijn gevoelens van leegte en onbehagen om te gaan dan me te verliezen in de aanschaf van onnodige spullen. Maar omdat ik niet alleen een gewond innerlijk kind heb (dat schijnen we allemaal in meer of mindere mate te hebben), werd er onlangs toch weer iets aangeschaft, dat eigenlijk de toets “heb ik het wel echt nodig?” niet zou doorstaan. en volstrekt overbodig, maar oh zo handig apparaat.

Sinds kort zijn wij in het bezit van een browniemaker. Je kunt tegenwoordig allemaal elektrische apparaten kopen die varianten zijn op een tosti-ijzer: de wafelmakers, cupcakemakers, en tegenwoordig dus ook de browniemakers. Ze kosten, in de uitverkoop, bijna niks. Is zo’n apparaat nodig? Nee, je kunt brownies prima in de oven bakken, als je een oven hebt tenminste. Is het apparaat handig? Ja. Omdat je werkelijk in een handomdraai verse brownies op tafel hebt op basis van ingrediënten die de meesten van ons altijd wel in huis hebben. Omdat je er ook andere dingen in klaar kunt maken, zoals cakejes, scones, en mueslireepjes. Omdat zo’n apparaat minder energie gebruikt dan een oven. En omdat het in onze tijd van overvloed en overgewicht,  niet verkeerd is om gewoon eens een bescheiden aantal brownies, scones, of cakejes te bakken.

Het volgende recept is een aanpassing van het bij het apparaat geleverde recept. Het is zo eenvoudig dat je het gemakkelijk uit je hoofd kunt leren, wat wel een voorwaarde is voor het predicaat ‘in een handomdraai’. Met het recept is volop te variëren. Om te beginnen heb ik het veganistisch gemaakt door eieren te vervangen door banaan. Mijn eerste versie was wat te bros en kwam niet heelhuids uit de vorm, vandaar dat ik nog wat lijnzaad heb toegevoegd voor extra binding. Later wil ik de margarine nog vervangen door olie, zodat ik zeker weet dat mijn brownies palmolie-vrij zijn. Maar ik durfde niet te veel tegelijk te veranderen.

Ik geef een recept voor zes traditionele brownies (bij voorbeeld voor de browniemaker), en een grotere plaat plantaardige volkoren spelt brownies (voor de oven). Maak het gerust andersom: een grote plaat traditionele brownies of zes vegabrownies. Het is niet moeilijk de hoeveelheden om te rekenen.

Traditionele brownies (6)

  • 50 gram pure chocolade
  • 50 gram plantaardige margarine
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 1/3 zakje vanillesuiker
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • Snufje zout
  • 1 ei
  • 1 eetlepel (soja)melk

 

Vegabrownies (vlaaivorm)

  • 200 gram pure chocolade
  • 200 gram plantaardige margarine
  • Flinke schep cacaopoeder (als je een chocoholic bent: de biologische chocolade van AH heeft maar 55% cacaobestanddelen)
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 gram volkoren speltmeel of ander meel, ook lekker met quinoameel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 2 rijpe bananen
  • 4 afgestreken eetlepels gebroken lijnzaad
  • 1 kopje water

 

Traditionele brownies in een handomdraai (browniemaker):

Beter brownies uit de browniemakerSmelt in een pannetje boter en chocolade op een klein vuur, af en toe roeren. Weeg ondertussen alle overige ingrediënten af en klop het ei los met de melk. Roer van het vuur af als alle chocolade gesmolten is, er achtereenvolgens suiker, vanillesuiker, meel, zout en het eiermengsel erdoorheen. Vul de browniemakervormpjes met het mengsel en bak de brownies in 8-10 minuten gaar. Haal uit de vorm en laat afkoelen.

Vegabrownies (taartvorm):

browniekoek in vlaaivorm
browniekoek in vlaaivorm

Pureer met een staafmixer bananen, lijnzaad en water. Zet even weg. Smelt ondertussen in een pannetje boter en chocolade op een klein vuur, af en toe roeren. Weeg alle overige ingrediënten af. Roer van het vuur af, als alle chocolade gesmolten is, er achtereenvolgens suiker, vanillesuiker, meel met bakpoeder, zout en het bananenmengsel erdoorheen. Vul een ingevette vorm met het mengsel en bak in 30-40 minuten rustig op 175 graden gaar. Laat afkoelen en snij in stukjes.

Scones maken is overigens ook erg simpel en scones bestaan voor het grootste deel van zelfrijzend bakmeel en (soja)melk. Zoek op “vegan scones recipe” en gebruik ongeveer 300 gram deeg voor 6 scones, of maak een dubbele hoeveelheid en bak twee porties achter elkaar.

Eet de brownies of scones langzaam, met aandacht, geniet van elke hap, geniet van de lente, en wees je ervan bewust dat alle voorwaarden voor geluk al in het hier en nu aanwezig zijn.

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Geluk, Gezondheid, Voedsel Tags: browniemakers, brownies, Refreshing Earth of the Heart, Thich Nhat Hahn

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers
  2. YOLO? Mindful eten, moestuintjes, kliekjes en buffalo bloemkoolwings
  3. Refreshing Earth of the Heart – wraps met falafel uit de oven en rocky road brownies
  4. Refreshing Earth of the Heart -vijgenbrood

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 21 april 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • 21 april 2021
    'Natuur: één Leven' - ONLINE Lezingenserie
  • 22 april 2021
    Doorlopende groep Vipassana Haarlem
  • 25 april 2021
    Open les Kum Nye Tibetaanse Yoga | Online
  • 25 april 2021
    Boeddhisme in een notendop
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Van de bergen naar de stad

Kees Moerbeek - 18 april 2021

De leiders van het Nieuwe Boeddhisme (shin bukkyō) beweerden dat het Japanse boeddhisme evolutionair de meest geavanceerde vorm was van Boeddha’s leer. Anderen gingen zelfs zover om te beweren dat het zuivere boeddhisme alleen in Japan bewaard is gebleven.

Het zelfgekozen levenseinde

Erik Hoogcarspel - 15 april 2021

Je hoort steeds meer tegenwoordig dat een leven “voltooid” kan zijn, alsof het leven een klus is die je moet klaren. Ik begrijp het gevoel, maar uit de bijna-doodervaringen blijkt dat mensen die op het randje zijn geweest opeens andere opvattingen hebben gekregen.

De brug tussen China en Japan

Kees Moerbeek - 4 april 2021

Toen het koninkrijk Silla zich in het jaar 57 losmaakte van China, ontstonden de Drie Koninkrijken van Korea. Dit waren: het koninkrijk Goguryeo, het koninkrijk Baekje en het koninkrijk Silla. Dit artikel gaat met grote stappen door de geschiedenis van Korea. Eeuwenlang was het land de brug die China met Japan verbond en ook de brug waarover de Boeddha naar Japan reisde.

Ardan

Ardan - 4 april 2021

...

Over het lijden van boeddhisten in Bangladesh

Kees Moerbeek - 28 maart 2021

Bangladesh werd in 1971 na een wrede onafhankelijkheidsoorlog onafhankelijk van Pakistan. Dit ‘land van de Bengalen’, de letterlijke betekenis van ‘Bangladesh’, is de delta van de rivieren de Ganges en de Brahmaputra en grenst zowel aan India als aan Myanmar. Zo’n 0,6% van de ruim 162 miljoen Bengalen is Theravada boeddhist en 95% is moslim. In 1988 werd de islam er staatsgodsdienst. Dit artikel gaat over de grote lijnen van de positie van de boeddhisten.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • ‘Gezondheid is het hoogste goed, nirvana het hoogste geluk’
  • Boeken – Religieus atheïsme
  • Animal Rights – Steeds meer proefdieren dood zonder te zijn gebruikt
  • Leven in Thailand – Er is hoop
  • Niet-weten als passe-partout: genade

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens