• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter groene smoothies en gevulde vijgen

B’eter groene smoothies en gevulde vijgen

14 januari 2023 door Refreshing Earth of the Heart

Het Voedingscentrum adviseert ons al jaren om per dag twee ons groente en twee ons fruit te eten, maar bijna niemand doet dit. Ik ben het lang niet met al hun adviezen eens, maar minimaal vier ons vers, onbewerkt plantaardig voedsel per persoon per dag lijkt me een verstandig streven. Dus  probeer ik, om de groente- en fruitconsumptie in huis te bevorderen, kilo’s van het spul aan te slepen (met 5 personen zit je op zo’n 14 kilo groente en fruit per week).

Boterham met pindakaas en banaan.
Boterham met pindakaas en banaan.

Regelmatig doet de situatie zich voor dat er iets dreigt te verpieteren op de fruitschaal of in de groentela. Als ik er op tijd bij ben, wordt de groente of het fruit goed schoongemaakt, gesneden en ingevroren. Voor het volgende recept is het handig om zulke ingevroren restjes in de vriezer te hebben liggen, want de smoothie is ijskoud het lekkerst. Het vaakst belanden bananen in de vriezer. Wij eten namelijk graag boterhammen met pindakaas en banaan, maar soms eten we dagenlang havermoutpap als ontbijt en restjes zelfgemaakte humus en andere salades bij de lunch, en dan ineens zit je met een tros bananen met bruine stippen op de schil, waar men de neus voor ophaalt. Onder de schil ziet het er meestal nog goed uit dus die bananen gaan, geschild en in stukken, hup in een doosje de vriezer in. Handig voor een ijskoude smoothie of milkshake. Met een beetje aandacht voorkom je zo voedselverspilling.

Ik kreeg onlangs een boekje gemaild met 10 groene smoothie recepten, geschreven door Diana Verbeek. Zie ook http://missnatural.nl/heerlijke-groene-smoothierecepten/. Groene smoothies zijn populair onder aanhangers van rauw voedsel, en geschikt als ontbijt, tussendoortje of voorgerecht. Voor het maken van groene smoothies heb je eigenlijk helemaal geen receptenboekje nodig, want alle 10 recepten zijn een variatie op hetzelfde thema. Je doet gewoon wat groente en fruit in de blender met wat vruchtensap of water, en de blender maakt er vanzelf een groene smoothie van, mits een deel van de ingrediënten groen is. (Maar pas op, niet alle groenten zijn rauw eetbaar, sperzie- en snijbonen zijn rauw giftig!) Wel apart is dat Diana Verbeek het ook aandurft met rauwe boerenkool. Dat heb ik nog nooit geprobeerd. Voor de beginnende groene-smoothiemaker hier een recept met spinazie (voor 4 personen):

Ca. 200 gram gewassen bladspinazie

Sap van 3 sinaasappels (of water)

2 bananen uit de diepvries

3 geschilde kiwi’s

Groene smoothie.
Groene smoothie.

Doe alles in een blender en zet deze net zo lang aan totdat de boel egaal (“smooth”) is. De kleur is prachtig. Schenk in vier glazen en drink meteen op. Alle ingrediënten van deze smoothie behalve de kiwi (B) vallen in februari in klasse A van Milieucentraal omdat ze met een milieuvriendelijk vervoermiddel naar hier zijn gekomen (http://groentefruit.milieucentraal.nl/groente-en-fruit-kalender/groente-en-fruit-kalender/zoeken/formulier). Vervang de spinazie gerust door andere bladgroenten en de vruchten door andere fruitsoorten van het seizoen, of uit de vriezer.

Gebakken gevulde vijgen

Een van oorsprong Grieks toetje, maar de gevulde vijgen smaken ook prima bij een kopje koffie of thee. De combinatie van noten, vijgen, sinaasappel en honing geeft dit toetje een echt mediterrane smaak. Echte veganisten gebruiken geen honing, omdat de mens de honing van bijen afpakt, daarom geef ik alternatieven voor honing. Walnoten zijn meer een product van het hier en nu dan pistachenoten, maar met de vijgen, sinaasappels, sesam en abrikozen wordt het alsnog meer een mediterraan dan een Noordwest Europees recept. Voor 12 stuks heb je nodig:

12 gedroogde vijgen
ca. 1 ½  dl vers geperst sinaasappelsap
ca. 50 gram pistachenootjes of walnoten
ca. 50 gram gedroogde abrikozen
1 eetlepel sesamzaadjes of sesampasta (tahin)
ca. 5 eetlepels honing, eventueel te vervangen door diksap, siroop of stroop naar keuze

Doe de gedroogde vijgen in een pan met het sinaasappelsap en 4 eetlepels honing. Breng aan de kook, en kook met deksel (pas op voor overkoken) op een laag vuur ca. 10 minuten. Draai het vuur uit en laat afkoelen.

Maak ondertussen de vulling. Rooster eventueel de pistachenootjes licht in een droge koekenpan, laat afkoelen, en hak met hand of machine de nootjes en abrikozen vrij grof. Meng met de sesamzaadjes of –pasta en 1 eetlepel honing.

Gebakken gevulde vijgen.
Gebakken gevulde vijgen.

Nu komt het lastigste. Elke vijg moet met een mes worden ingesneden en gevuld met een flinke theelepel van het abrikozennotenmengsel. De vijg kan met de hand wat worden opgerekt en uitgetrokken, zodat binnenin wat meer ruimte ontstaat. Ik vond het uiteindelijk het makkelijkste om met mijn vingers en met behulp van een theelepel de vijgen te vullen. Vul geduldig alle vijgen en zet ze naast elkaar in een ovenvaste schaal, liefst van een maat waarbij de vijgen er precies naast elkaar in passen. Giet het sinaasappel-honingmengsel eroverheen en bak de vijgen in een voorverwarmde oven op ca. 190 graden in ca. 15 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen en serveer ze met een schepje van de ingekookte saus ernaast. Eventueel kan er nog een schep Griekse yoghurt bij.

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: Diana Verbeek, gebakken vijgen, smoothie, sperziebonen, spinazie

Lees ook:

  1. B’eter groene smoothies en gevulde vijgen
  2. B’eter groene smoothies en gevulde vijgen

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Hendrik zegt

    14 januari 2023 om 17:30

    kleine correctie:
    – Het Voedingscentrum adviseert on 250 gram groente (dus geen 200) per dag te eten en200 gram fruit.

    is volgens mij best te doen, wanneer je 2 keer dag wat groente eet.

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

20 mrt
Open Les Kum Nye Yoga en meditatie | Live op ma t/m wo
20 mrt 23
21 mrt
Stoepaceremonie Nieuwe Maan | Live
21 mrt 23
21 mrt
Meditatiecursus in de Dhammakaya traditie
21 mrt 23
21 mrt
Vipassana meditatie Rotterdam
21 mrt 23
Rotterdam
22 mrt
Online Lezingenserie 'Universele symbolen: de taal van de ziel' (4)
22 mrt 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Wanneer iedereen liegt, weet niemand nog wie er liegt

    Kees Moerbeek - 19 maart 2023

    Een staatsgreep, of het manipuleren van het politieke systeem zijn voorbeelden van andere manieren om aan de macht te grijpen dan verkiezingen. Onverbloemde macht is echter beperkt houdbaar en macht verkregen met geweld vraagt meer geweld om het in stand te houden.

    Geschiedkundige Romila Thapar – de stem van afwijkende meningen

    Kees Moerbeek - 12 maart 2023

    Romila Thapar is een van India’s meest vooraanstaande geschiedkundigen. In haar boek Voices of Dissent (2020) beschrijft ze de rol van het ‘meningsverschil’ in de verschillende periodes van de Indiase geschiedenis. De Boeddha was een van degenen die vraagtekens zette en met een alternatief kwam. Dit artikel gaat met grote stappen door haar boek.

    Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw

    Joop Ha Hoek - 7 maart 2023

    KNMI regen en natte sneeuw. Somewhere over the rainbow, skies are blue. Take care out-there.

    Spelen met oneindigheid, verrassende figuren en patronen

    Erik Hoogcarspel - 6 maart 2023

    Hoe zit het nu met het oneindige? Om te beginnen merkt Zantema op dat er verschillende soorten oneindigheid bestaan. Als voorbeeld noemt hij het zogenaamde Hilbert-hotel, vernoemd naar de wiskundige David Hilbert. Dit is een denkbeeldig hotel met oneindig veel kamers. Als deze allemaal bezet zijn en er meldt zich een nieuwe gast, dan zou hij of zij op het eerste gezicht geen kamer kunnen krijgen. Dit lukt echter wel met een bepaald trucje: laat iedere gast verhuizen naar de kamer ernaast. Deze is er altijd, anders zouden er niet oneindig veel kamers zijn. De eerste kamer komt dan vrij.

    Hoe zen is Zuid? De weg van de vier geloften met een bus vol ikken.

    Erik Hoogcarspel - 2 maart 2023

    De schrijfster, Hanneke Dijkman, is lerares zenmeditatie en woont in Rotterdam Zuid, in de wijk Vreewijk. Als Rotterdammer vraag je je dan af zen in Zuid ‘ken dit wel?’ Zuid is namelijk het jongste en armste deel van de stad, de plaats waar in het begin van de vorige eeuw arme landarbeiders uit Zeeland en Friesland kwamen wonen om in de haven te werken. De Rotterdammers aan de linker Maasoever hadden het toen over de ‘boeren’, die een geit op zolder hadden en in klederdracht liepen. Dit is natuurlijk nogal overdreven, maar Zuid heeft de reputatie van een verzameling probleemwijken nooit helemaal van zich af kunnen schudden.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Van nul tot stil in acht tellen
    • Het jaar 2023 – dag 79 – ferwart
    • Boeken – Mijn kind heeft OCD
    • Jasper – Vrouwen in het Zwart in Groningen
    • Over de Lotus-soetra (13): De parabel van het brandende huis

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens