De bijeenkomst is bedoeld om initiatieven samen te brengen op het gebied van bestuur, juridische en juridische structuren, aardse praktijken en belangenbehartiging met als doel de relatie tussen de mensheid en het ecosysteem Aarde te helen en onze verantwoordelijkheden als beheerders van de aarde te vervullen.
Voedsel
Boeddhisme en ecologie – de raakvlakken
Hoe kijkt het boeddhisme naar de plek van de mens in het grotere geheel? Draagt de beoefening van meditatie en mindfulness bij aan bewustwording over hoe we harmonieus kunnen omgaan met de natuur in al haar levensvormen?
Aeres Warmonderhof en de boeren van de toekomst
Biodynamische landbouw sluit aan bij consumentenvraag van nu.
foodwatch – Kabinet kan gevaar voedselverpakkingen niet langer negeren
“Drukinkt in voedselverpakkingen van gerecycled papier”.
Boeken – afslanken: terug naar de jaren 50
Overtollige kilo’s voorgoed kwijtraken kan snel en simpel door terug te keren naar de leefstijl van de jaren 50 volgens gezondheidswetenschapper dr. Maaike de Vries.
Consument en voeding – Beter leven varkensvlees stijgt naar 71 procent
Hoogvliet en Albert Heijn delen inmiddels de eerste plaats in het overzicht van supermarkten met het hoogste aanbod van het Beter Leven keurmerk.
foodwatch wil af van ‘verboden’ pesticiden op importfruit
De residuen van in Europa verboden pesticiden worden gevonden op alledaagse producten zoals aardbeien uit Egypte, boontjes uit Kenia en tomaten uit Marokko.
Greenpeace – De Tuinen/Holland and Barrett stopt met verkoop krillproducten
Krillvisserij bedreigt ecosysteem Antarctica.
Iglo neemt eindelijk afscheid van plofkip
Iglo heeft de ambitie om al haar kipproducten om te zetten naar sterkip.
AzG – Ziekte, regen en geweld gevaar voor Rohingya-vluchtelingen
Na extreem geweld te zijn ontvlucht in Birma (Myanmar) dreigen voor Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh nu nieuwe gevaren. Slechte leefomstandigheden, het naderende regenseizoen en angst voor meer (seksueel) geweld verergeren de humanitaire situatie in de overvolle, soms geïmproviseerde vluchtelingenkampen.
Nationale Week Zonder Vlees eindigt na succesvolle eerste editie
Met 32.000 ingeschreven deelnemers eindigt vandaag de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees. De boodschap van de campagne bereikte veel Nederlanders.
Nationale Week Zonder Vlees met meer dan 25.000 deelnemers
Vandaag gaat de Nationale Week Zonder Vlees van start met meer dan 25.000 deelnemers die de uitdaging aangaan om deze hele week geen vlees te eten. Tientallen supermarkten, producenten, restaurants, pompstations, cateraars, universiteiten, scholen en gemeentes hebben zich bij het initiatief aangesloten
Wakker Dier wil verbod op onverdoofd slachten van vis
De meeste vissen worden levend verwerkt tot visfilet. Vaak worden ze ‘gekaakt’, waarbij de organen via de mond naar buiten worden getrokken of gezogen.
foodwatch – Nieuwe EU-handelsverdragen schadelijk voor consumenten, milieu en democratie
Analyse van foodwatch en PowerShift: gezond en veilig voedsel in gevaar door handelsakkoorden.
Meeste oude jaargangen BD beetje bij beetje weer in te zien –drieëntwintig-
•Vanaf zaterdag 3 februari zijn alle afleveringen van de rubriek B’eter (boeddhistische eter) weer in te zien. De rubriek werd in augustus 2012 opgericht door Jessica Hummel. Na enkele afleveringen zette Jana Verboom jarenlang het werk van Jessica voort. Daarna nam Anneke Comello het stokje over. In de rubriek zijn ook recepten van anderen te lezen. Onder wie Maria Verecken.
Anneke – snelle vegan tomaten-crème soep
Dit keer weer een plantaardig recept! Als kind was ik al dol op tomaten-crème soep, vóóral als ik ziek was.
ProVeg International wil Nederland plantaardiger maken
Tot voor kort bestond er nog geen internationale organisatie die zich richtte op plantaardig eten. Wel zijn er in veel landen nationale organisaties actief.
Michael Hoek – Het mahayana-boeddhisme en het eten van vlees
‘Alle levende wezens zijn mijn kinderen’ (Shakyamuni Boeddha)
foodwatch – Ziekenhuizen verkopen energiedranken, ondanks alarm kinderartsen
Juist ziekenhuizen zouden als eerste het goede voorbeeld moeten geven en geen geld moeten willen verdienen aan de verkoop van de omstreden drankjes die zoveel gezondheidsschade veroorzaken.
Wakker Dier -tv-spots tegen kiloknallers van Albert Heijn en Emté
In Nederland leven miljoenen dieren in de vee-industrie. Daarvan belanden vele als kiloknaller in de supermarkt.
foodwatch – Nutella ineens gezond?
Voedingsindustrie misleidt met nieuw logo.
Zelf appelbeignets bakken
Ze zijn lekker fris en horen echt bij een oudjaarsavond: de appelbeignet.
Anneke – duurzame kippensoep
Als je toch af en toe wat vlees wilt eten kun je maar het beste het vlees eten van een legkip, die anders in de versnipperaar of in Afrika eindigt en daar weer oneerlijke concurrentie vormt voor plaatselijke boeren.* Die uitgelegde legkip, dat is … de soepkip.
Wakker Dier – Kiloknallers massaal gebruikt als kerstlokkertje
Wakker Dier heeft de speciale kerstfolders onderzocht die de grotere supermarktketens uitbrengen naast hun reguliere weekfolder.