Nieuwe undercoverbeelden tonen opnieuw de extreem slechte omstandigheden waaronder paarden in Zuid-Amerika worden vervoerd en geslacht. Nederland is de grootste Europese importeur van dit paardenvlees De werkwijze gaat volledig in tegen Europese voorschriften en afspraken van de sector. Daarom eist Dier&Recht een importstop op Zuid-Amerikaans paardenvlees. Dertien internationale dierenwelzijnsorganisaties roepen op tot importstop van paardenvlees uit Zuid-Amerika.

Dat het goed fout zit met de productie van paardenvlees in Zuid-Amerika, is bekend. In 2014 en 2017 kwamen daarover onthullende onderzoeken naar buiten. Nieuw onderzoek, uitgevoerd door Animal Welfare Foundation (AWF) en Tierschutzbund Zürich (TSB) toont aan dat de situatie in Argentinië en Uruguay niet is verbeterd.

Oplossing van sector

Importeurs schermen dat ze meewerken aan met het programma Respectful Life, een initiatief dat paardenwelzijn zou waarborgen. In de rapporten van Respectful Life schrijft de organisatie drie jaren achter elkaar dat er “geen niet-tolereerbare dierenwelzijnsinbreuken” zijn vastgesteld. Maar de nieuwe beelden die tijdens een langlopend onderzoek in 2018 zijn gemaakt door lokale dierenrechtenorganisaties bewijzen het tegendeel.

De beelden tonen de structurele misstanden. Veel paarden overlijden nog voor de slacht als gevolg van uitputting door de extreem lange transporten in de brandende zon. Veulens worden dood geboren of kort na de geboorte vertrapt. Veel paarden hebben kreupelheden en open wonden die onbehandeld blijven. De Europese wetgeving ten aanzien van het welzijn tijdens transporten en voor de slacht wordt niet nageleefd. Bovendien houdt de EU onvoldoende toezicht.

Stop de import

Sarah Pesie, ingenieur dierwetenschappen bij Dier&Recht: “De EU en de Nederlandse consument worden misleid met het project Respectful Life dat suggereert dat de paarden toch goed behandeld worden. Er is jaren achtereen beterschap beloofd door de supermarkten, groothandels en importeurs van paardenvlees. Nu opnieuw duidelijk wordt dat dit een valse belofte is, moet er echt iets gebeuren!” Zolang er geen normen zijn die het dierenwelzijn voldoende waarborgen en adequate handhaving faliekant faalt, eist Dier&Recht een complete importstop op paardenvlees uit Argentinië en Uruguay.

Bron Dier&Recht

 

Categorieën: Nieuws, Economie, Dierenwelzijn, Voedsel, Politiek, Gezondheid, Misbruik, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk