Uit nieuwe cijfers van het RIVM blijkt dat in plaats van de doelstelling dat maximaal 38% van de volwassen Nederlanders in 2040 te zwaar zou zijn, dit gaat oplopen van 50% te zwaar nu naar 55% in 2040.
Voedsel
B’eter Bloemkoolsoep van geroosterde bloemkool
Het recept dat ik hier vandaag deel is nieuwerwets – soep maken van in de oven geroosterde groenten deden we in de vorige eeuw niet – maar niet moeilijk en met overwegend bekende ingrediënten. Bloemkolen worden in Nederland en omringende landen in de volle grond geteeld en hebben dus geen lange reis achter de rug, of een energieslurpende kas nodig. Amandelen zijn lang houdbaar – maar er is helaas veel water nodig voor de teelt. De salie haalde ik gewoon uit de tuin.
B’eter – Muhammara
Tegenwoordig kun je van alles kopen in de gemiddelde supermarkt dat je tien jaar geleden, toen ik met deze rubriek begon, niet kon kopen: vele soorten hummus, baba ganoush, muhammara. Fijn dat er zoveel soorten plantaardig broodbeleg en dips voor bij de borrel zijn bijgekomen, alleen loont het nog altijd om, als de tijd het toelaat, deze smeersels zelf te maken: het wordt veel lekkerder.
B’eter – Bun Cha: Vietnamese maaltijdsalade
Het is bij ons thuis traditie dat de jarige bepaalt wat er op zijn of haar verjaardag gekookt wordt. Vorige week was ik aan de beurt. De keuze viel op Bun Cha: Vietnamese maaltijdsalade. Ik vind dit erg lekker, en eet het ook als eerbetoon aan Thich Nhat Hanh, de oorspronkelijk Vietnamese zenmonnik, stichter van de Plum Village traditie.
B’eter Chocoladeworteltjestaart met roomkaas (vegan)
Door een vriendin werd ik attent gemaakt op het kookboek Anything You Can Cook, I Can Cook Vegan van Richard Makin. Echt iets voor mij, dacht ze. Ik bedankte haar vriendelijk, en dacht: nee, ik ben juist op zoek naar traditionele recepten die uit zichzelf al vegan zijn, zoals falafel en gado gado.
De konijnenhouderij vier jaar later: De dieren lijden nog steeds in krappe kooitjes
Terwijl Animal Rights wacht op handhaving door de NVWA naderen de feestdagen. De consumptie van konijnenvlees is in Nederland niet populair en ligt rond de 600 gram per hoofd van de bevolking per jaar, met vooral een piek rond Kerst. Nederland heeft geen gespecialiseerd slachthuis voor konijnen en de ‘slachtrijpe’ dieren van de 30 overgebleven bedrijven gaan dan ook op transport naar vooral België. Slechts een deel vindt de weg weer terug naar Nederlandse supermarkten. ‘Het is dus een sector die eenvoudig op te doeken is en praktisch niemand zal missen,’ zegt Hartland van Animal Rights.
Foodwatch: extreem vervuild kinderfruit zorgt voor acute gezondheidsrisico’s
In één meting op druiven werd een gifcocktail van 35 bestrijdingsmiddelen aangetroffen; nooit eerder trof de NVWA zoveel gif in één druivenmeting aan.
Blue Band Roombeter wint Gouden Windei van Foodwatch
De misleiding bij Blue Band Roombeter zit hem in hoe sluw de naam en verpakking van dit plantaardige alternatief op roomboter lijken. Roombeter schrijf je met een ‘e’ in plaats van een ‘o’, en het zit in de bekende gouden wikkel. “Handige marketingtruc” en “wat flauw dit!” zijn veelgehoorde commentaren die Foodwatch van boze consumenten heeft gekregen. De voedselwaakhond heeft in de 14 jaar dat het Gouden Windei wordt uitgereikt nog nooit zoveel klachten over één product ontvangen.
‘Onkruidbestrijdingsmiddel mogelijk giftig voor jonge haviken’
Sinds de jaren ’90 wordt bij roofvogels het fenomeen “pinching-off” waargenomen. Hierbij verliezen kuikens in het nest (een deel van) hun vliegveren. De laatste 10 jaar zien waarnemers van de Werkgroep Roofvogels Nederland zelfs dat kuikens al hun veren verliezen, inclusief hun nestdons. Dit heeft grote gevolgen want de aangetaste jongen kunnen niet uitvliegen en overlijden.
Bhutan onthult Gelephu Mindfulness City SAR Project om geluk en voorspoed in regio te bevorderen
Om ervoor te zorgen dat de stad in overeenstemming is met de Bhutanese cultuur en waarden, zal er een rigoureus screeningsproces zijn voor bedrijven en individuen die naar Gelephu komen. Dankzij de invitation-only aanpak kan Bhutan bedrijven selecteren die aansluiten bij de belangen en waarden van het land.
B’eter- Pindasoep
Het moet ergens rond 1990 geweest zijn dat ik voor het eerst kennismaakte met pindasoep. Burgers’ Bush, ’s werelds toen nog grootste overdekte regenwoud, was de plaats van handeling. Mijn partner en ik, toen nog jong en kinderloos, zouden voor het eerst van ons leven een verre reis maken naar een tropisch land, en het leek ons leuk om ter voorbereiding een bezoekje te brengen aan Burgers’ Bush. Om alvast de sfeer van een regenwoud te kunnen proeven: de vochtige hitte, de tropische bomen en planten, de geluiden. Er was toen ook een restaurantje, en ze serveerden ook tropische gerechten, zoals pindasoep. Ik vond het heerlijk!
Het jaar 2023 – dag 347 – kinderen
God.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.