Het moet ergens rond 1990 geweest zijn dat ik voor het eerst kennismaakte met pindasoep. Burgers’ Bush, ’s werelds toen nog grootste overdekte regenwoud, was de plaats van handeling. Mijn partner en ik, toen nog jong en kinderloos, zouden voor het eerst van ons leven een verre reis maken naar een tropisch land, en het leek ons leuk om ter voorbereiding een bezoekje te brengen aan Burgers’ Bush. Om alvast de sfeer van een regenwoud te kunnen proeven: de vochtige hitte, de tropische bomen en planten, de geluiden. Er was toen ook een restaurantje, en ze serveerden ook tropische gerechten, zoals pindasoep. Ik vond het heerlijk!
Voedsel
Het jaar 2023 – dag 347 – kinderen
God.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Rechtbank trekt streep door spieringvisserij in Waddenzee
Spiering is essentieel voedsel voor de visetende vogelsoorten waarvoor deze twee Natura 2000-gebieden zijn aangewezen, waaronder aalscholver, fuut, grote zaagbek, middelste zaagbek, nonnetje, dwergmeeuw, visdief en zwarte stern. Vogels waar het in veel gevallen niet goed mee gaat, mede als gevolg van een gebrek aan voedsel.
B’eter – Tweemaal witte bonen in de hoofdrol
Witte bonen. Wie kent ze niet? Vaak worden ze gegeten als witte bonen in zoetige tomatensaus. Maar er kan veel meer mee! In de vorige eeuw was het aanbod peulvruchten in de supermarkt beperkt tot witte bonen, bruine bonen, kapucijners, linzen, groene erwten en spliterwten. Sindsdien zijn daar bij gekomen: lima bonen, zwarte bonen, kidney bonen, zwartoogbonen, kikkererwten, belugalinzen, rode linzen, gele linzen, enzovoort.
B’eter – Simpele kruidige pompoencake
Ik hou van simpele recepten die je uit je hoofd kunt leren en in een handomdraai kunt maken. Enige nadeel van dit recept is dat je even een pompoen tot puree moet koken en stampen. In het originele recept uit de VS gebruiken ze pompoenpuree uit blik. Dat hebben we hier in Nederland niet. Maar versgemaakte pompoenpuree smaakt ongetwijfeld beter.
Voedselpark en OBA – Wat eet Nieuw West?
Voedselpark Amsterdam is een ambitieus burgerinitiatief, gesteund door een groeiende groep van bewoners en organisaties. Meer dan 15.000 mensen ondersteunen het idee om de Lutkemeer opnieuw te bestemmen als landbouwgrond en hier een Voedselpark te realiseren voor de Amsterdamse bewoners.
Wakker Dier – Vier op de tien sterrenrestaurants serveert foie gras
Wakker Dier onderzocht de menukaarten van de 125 sterrenrestaurants in Nederland en trof daar in 54 gevallen foie gras aan. Dit product is vooral populair tijdens de feestdagen en staat ook wel op de kaart als ‘ganzenlever’ of ‘eendenlever’. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Deze restaurants staan bekend om hun hoge kwaliteit. Maar dit vreselijke product is verre van sterwaardig.”
Kom unieke Tibetaanse cultuur vieren op Tibet Festival
Op het festival wordt de rijkdom van de Tibetaanse cultuur gevierd met muzikale optredens, workshops, documentaires en heerlijke Tibetaanse gerechten. De opbrengst is bestemd voor een nog op te richten Tibetaans Cultureel Centrum.
B’eter – Zen en Shakshuka
We hebben meer zen nodig in de wereld. Minder oorlog, meer empathie. Minder destructie, meer aandacht voor Moeder aarde.
Nieuwe wetgeving – Zuid-Korea verbiedt het eten van hondenvlees
De consumptie van hondenvlees is zowel nationaal als internationaal bekritiseerd vanwege de vermeende wreedheid. Met name de jongere generatie in Zuid-Korea verzet zich steeds meer tegen dit traditionele gebruik.
Foodwatch – 75% Nederlanders eist transparantie winstmarges supermarkten
De voedselindustrie is niet transparant over de prijsopbouw van haar producten. Tegelijkertijd vragen boeren om eerlijke prijzen en is er grote behoefte aan betaalbare gezonde voeding. Ook heeft de politiek het doel 25% van het landbouwareaal biologisch te maken voor 2030 (dat is nu slechts 4%).
B’eter – Vergeten groentensoep
Ik moest bij het schrijven van dit stukje denken aan het werkwoord morfen, het proces waarbij een beeld via een reeks tussenbeelden in een ander beeld overgaat. Mijn manier van koken is ook een soort morfen. Ik neem een recept, ik laat wat weg, en ik voeg iets toe. Zo zou ik wekelijks een stukje kunnen schrijven. Maar dat zou een beetje saai worden, dus volgende week kies ik iets heel anders. Maar deze succesformule probeer ik te onthouden: knoflook, gemberwortel, lente-ui, sesamolie, limoensap.