• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Jana – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes

Jana – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes

1 oktober 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Veertien dagen geleden schreef ik al over mijn retraite in de Plum Village traditie (Thich Nhat Hanh) en over mijn hunkering naar Vietnamees eten. Toen mijn partner onlangs op reis ging besloot ik daarom om veertien dagen lang thuis te koken en te eten geïnspireerd op de Plum Village traditie. Mijn dochter en ik togen naar de winkel en kochten een grote berg verse groenten en fruit, en in de toko haalde ik typisch Vietnamese ingrediënten als hoisin saus, sriracha saus, sesamolie en citroengras. Voor mijn dochter haalde ik biologische kipschnitzeltjes en knakworstjes. Haar doe ik geen plezier met Vietnamese vegarecepten. Ik kookte dus apart voor haar en terwijl zij at maakte ik wat voor mezelf klaar: veel groenten gebakken in de oven, gekookt, geraspt als salade, of geroerbakt met gember, citroengras, hoisin saus, en/of kokosroom.

Ik heb enorm genoten van mijn experimenten, en deel hier mijn absolute favoriet van veertien dagen experimenteren. Het originele recept vindt u hier

De dressing is zo lekker dat ik adviseer om er wat meer van te maken. De hoeveelheden zijn geschikt voor drie grote of vier kleine eters. Restjes zijn heerlijk als lunch.

Ingrediënten.

beter-bun-cha-oktober-2016 Voor de tofu: plantaardige olie in om te bakken (bijvoorbeeld een mengel van zonnebloemolie en sesamolie) 1 pak tofu, uitgelekt (druk het vocht er goed uit) en in blokjes gesneden 1 flinke eetlepel hoisinsaus 2 eetlepels zoete chilisaus 2 theelepels Sriracha (of sambal) of meer als je van pittig houdt 1 ui in ringen zout, naar smaak Voor de salade:

1 pak noedels ca. 100 gram bladgroente: spinazie, rucola of (veld)sla; snij eventueel de blaadjes klein 1 grote wortel of 3 kleine, in dunne plakjes of grof geraspt 1/2 komkommer, idem 2 lente-uitjes, fijngesneden 1 bosje muntblaadjes (alleen de blaadjes) 1 bosje (Thaise) basilicum (alleen de blaadjes) Voor de dressing: 3 eetlepels ahornsiroop (of agavesiroop, of honing) 3 eetlepels sojasaus 2 eetlepels rijstazijn 2 eetlepels limoensap (sap van 1 limoen) 1-2 eetlepels sesamolie 1 stengel citroengras, zonder de buitenste harde bladeren, in stukjes en geplet met een mes (of gebruik citroengraspuree) 1 teentje knoflook, geperst 1 eetlepel gember, geraspt of geperst (knoflookpers) Bereiding Stap 1. Maak voor een optimale smaak de dressing ruim van tevoren door alle ingrediënten uit het laatste blokje te mengen in een kom, zet de dressing afgedekt in de koelkast zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Gebruik je vers citroengras, dan kun je die vlak voor gebruik uit de dressing vissen. Vietnamezen hakken de citroengras in kleine stukjes en eten die harde stukjes gewoon op.

Stap 2. Verhit wat olie in een pan, voeg de uiringen toe, bestrooi met een beetje zout, en bak op niet al te hoge temperatuur totdat de uiringen karamelliseren. Dit duurt ongeveer twintig minuten, de ui wordt goudbruin en zoet. Schep af en toe om.

Stap 3. Verhit in een andere pan ongeveer 3 eetlepels olie, voeg de tofu blokjes toe, en roerbak ze aan alle kanten tot ze krokant worden en bruin beginnen te kleuren. Zet het vuur laag, voeg de drie sauzen toe (hoisin, zoete chili en Sriracha) en schep de tofublokjes voorzichtig om tot ze bedekt zijn met saus. Haal de pan van het vuur en zet apart.

Stap 4. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stap 5. Bouw de salade op: Verdeel alle ingrediënten voor de salade over de borden of kommen, inclusief de noedels, giet daar de dressing overheen, en maak het af met de blokjes tofu en gekarameliseerde uien. Eventueel kunnen er nog fijngehakte pinda’s en/of partjes limoen bij geserveerd worden, of wat extra sesamolie.

beter-vietnamese-maaltijdsalade-oktober-2016-bordHet kost even tijd en de ingrediëntenlijst lijkt lang, maar dit gerecht is echt een feest en behoort nu al tot mijn favorieten. Heb je niet alles in huis? Vervang dan gerust een deel van de ingrediënten door andere, of laat ze weg. Het recept kan het hebben. Oké, het was een wat andere smaakbeleving toen ik de tofublokjes een keer vervangen had door spruitjes.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: Jana Verboom, maaltijdsalade, tofu

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes
  2. B’eter – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes
  3. Jana – De keuken van het Romeinse Rijk
  4. Jana – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 18 mei 2022
    ONLINE Lezingenserie 'Ieder mens een vredestichter'
  • 20 mei 2022 - 22 mei 2022
    The work that reconnects -Het werk dat weer verbindt
  • 22 mei 2022
    Kum Nye Yoga op zondag | Online
  • 22 mei 2022
    Lezingencyclus
  • 23 mei 2022
    Online course The Twelve Links of Interdependent Origination
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Boekbespreking – De jonge Filosoof

Erik Hoogcarspel - 9 mei 2022

In het boekje “De jonge filosoof” wordt een zekere Christoph opgevoerd, die in de bibliotheek een boek vindt van David van Goorle. Dit is het kleinere boek “Idea Physicae”, maar dan in het Nederlands. Christoph vindt met andere woorden de (niet bestaande) Nederlandse uitgave” Schets van de Natuur” in de bibliotheek.

Over populisme en het menselijk tekort

Kees Moerbeek - 8 mei 2022

‘Waarom is de burger boos?’ is volgens de geschiedkundige Maarten van Rossem gemakkelijk en ook wetenschappelijk verantwoord te beantwoorden, schrijft hij in zijn boek Waarom is de burger boos? De burger is boos, omdat hij bezorgd is over de omvangrijke immigratie en de veronderstelde negatieve effecten op onze samenleving. Dit artikel geeft een indruk van zijn boek, met aanvullingen van de socioloog Anton Zijderveld.

Boekbespreking – Een leven als ‘man of letters’. Biografie van David Hume.

Erik Hoogcarspel - 1 mei 2022

De rede kan ons tot overtuigingen leiden of laten twijfelen, maar alleen gevoelens zetten ons volgens Hume aan tot daden. Hume onderscheidt primaire indrukken en secondaire. Gevoelens zijn secondaire indrukken, want ze zijn als het ware een reactie op primaire indrukken, zoals pijn of genot.

Voor kinderen is een heel dorp nodig (2)

Rob van Boven en Luuk Mur - 20 april 2022

We houden van categorieën. Deze ouders zijn fout, en die pleegouders zijn goed. Zou het kunnen zijn dat er bij die foute ouders ook sterke punten zijn? En kan het zijn dat pleegouders ook hun problemen hebben? Wat voor boodschap krijgt een kind dat bij de ouders weggehaald is, bijvoorbeeld vanwege de toeslagenaffaire. Je ouders zijn slecht, fraudeurs, oplichters. Je bent nu bij ons en wij zijn goed?

Onmacht begrijpen, zonder klakkeloos goed te praten

Kees Moerbeek - 18 april 2022

In de ogen van de nieuwrechtse populisten is de gewone man de dupe van de globalisering en de immigratie, die hem dreigen weg te vagen. Deze taal verstaan de progressieven niet en ze staan met een mond vol tanden. Dit populisme gaat over identiteit en gemeenschap en dit bezorgt weldenkenden koude rillingen, aldus de auteur. Ook hierdoor werden de uitwassen van de globalisering en de immigratie niet ingezien. Deze populisten richten hun pijlen dan ook op de ‘de zelfgenoegzame, progressieve elite’, die een betere wereld had willen bewerkstelligen, maar ‘intussen de gewone man doodgemoedereerd aan zijn lot overliet.’

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

over ons

Recente berichten

  • Debat Tweede Kamer over aanhoudende overtredingen in slachthuizen
  • Verlichting is het failliet van het verstand
  • Het jaar 2022 – dag 135 – schaamte
  • Boeken – De heilige natuur
  • Over Theologie deel 16- Moderne Tijd (2)

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens