• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Pagina 13

B'eter

B’eter – soep en groenten uit het biologische Hoev-winkeltje

21 mei 2016 door Addy Bakx

Een van de principes van ecologisch tuinieren is zorgen voor een goede irrigatie. Een windmolen op het terrein pompt het water op en via een vernuftig systeem wordt dit water verspreid zodat de grond op een juiste manier bevloeit wordt.

Lees meer over B’eter – soep en groenten uit het biologische Hoev-winkeltje

B’eter – Paddenstoelensalade

6 mei 2016 door gastauteur

Met zomerse temperaturen dit weekeinde voor de deur is een voedzame en makkelijk te bereiden salade een makkie.

Lees meer over B’eter – Paddenstoelensalade

Zeshin – Shojin Ryori

22 april 2016 door Zeshin van der Plas

Shojin Ryori is de naam van de Japanse zen-kloosterkeuken die we in een wat vreemde vorm ook in het Westen kennen onder de naam ’macrobiotiek’.

Lees meer over Zeshin – Shojin Ryori

Anneke Comello – Kookmeditatie: vegan voorjaarsquiche

9 april 2016 door Anneke Comello

Gedurende de afgelopen jaren ben ik koken gaan beschouwen als een beoefening op zich: ‘kookmeditatie’. Ik zie het nu meer als een volwaardig onderdeel van de dag, in plaats een obstakel voordat ik eindelijk van mijn welverdiende rust kan genieten.

Lees meer over Anneke Comello – Kookmeditatie: vegan voorjaarsquiche

B’eter – Champignons uit het pannetje

2 april 2016 door de redactie

Recept uit het boek Zwammen smullen van uitgever Rob Koch van Atelier De Ganzenweide. Illustratie Evelien Kroese.

Lees meer over B’eter – Champignons uit het pannetje

Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel

12 maart 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Wie niet medeverantwoordelijk wil zijn voor het leed, of zelfs het doden, van levende wezens doet er verstandig aan melk, boter, kaas en dergelijke te laten staan.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel

Aquafaba: het verrassend veelzijdige kookvocht van kikkererwten

13 februari 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Heb je al gehoord over aquafaba? Het is de laatste hype in de veganistische wereld. De volgende keer dat je een blik kikkererwten opent, gooi dan het kookvocht niet door het afvoerputje, want dat is aquafaba!

Lees meer over Aquafaba: het verrassend veelzijdige kookvocht van kikkererwten

Jana – De keuken van het Romeinse Rijk

30 januari 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Ik ben in principe tegen de jacht. Plezierjacht, alleen het woord al. Maar ik ben ook tegen bio-industrie. Zo’n geschoten beest is toevallig wél klimaat-neutraal, en heeft doorgaans ook een beter leven achter de rug dan een dier uit de bio-industrie.

Lees meer over Jana – De keuken van het Romeinse Rijk

Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes

16 januari 2016 door Refreshing Earth of the Heart

De avocado-maissoep is een oude favoriet, een recept dat ik al zeker 25 jaar maak, hier in een vegaversie waarin je de melk en kaas niet mist.

Lees meer over Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes

Jana- Wat at de Boeddha?

5 december 2015 door Refreshing Earth of the Heart

De Boeddha dronk onder andere melk en at rijstepap met melk en honing.

Lees meer over Jana- Wat at de Boeddha?

Jana- Pompoenpitten roosteren

7 november 2015 door Refreshing Earth of the Heart

Zou er een wereldwijde samenzwering bestaan? Ik moest denken aan het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer. Als je de receptenpagina’s op Internet mag geloven ben je wel gek als je je pompoenpitten nog weggooit.

Lees meer over Jana- Pompoenpitten roosteren

Mieke- Het zoete leven

4 september 2015 door de redactie

De dag beginnen met fruitsap is een moderne gewoonte, echter fruitsap drinken in de ochtend zal je echter enorm loom maken, in plaats van fris. Het is veel beter om de dag te beginnen met iets hartigs, bijvoorbeeld een opwekkende misosoep.

Lees meer over Mieke- Het zoete leven

Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’

7 augustus 2015 door gastauteur

Boekweit bevat een hoge concentratie van Rutine dat helpt te voorkomen dat galstenen zich ontwikkelen. Verder is boekweit goed om de cholesterol in balans te houden en een hoge bloeddruk te voorkomen. Rutine werkt ontstekingsremmend bij artritis.

Lees meer over Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’

De kruidkoek van oma Lubje

31 juli 2015 door Joop Ha Hoek

Een ‘oma Lubje’ is een kruidkoek die al vier generaties wordt gebakken.

Lees meer over De kruidkoek van oma Lubje

Mieke Vervecken en de macrobiotische keuken

8 juli 2015 door de redactie

Mieke studeerde macrobiotisch koken in Londen, Antwerpen en Boston en verfijnde haar kookkunst door studie in Japan en de USA.

Lees meer over Mieke Vervecken en de macrobiotische keuken

Kweeperensnoepjes met biologisch fruit

29 november 2014 door gastauteur

Een recept voor kweeperensnoepjes, gemaakt van biologisch geteeld fruit, biologische fairtrade rietsuiker, kruiden/specerijen en biologisch geproduceerde boter.

Lees meer over Kweeperensnoepjes met biologisch fruit

Vegarevolutie: No-meatloaf met linzen en noten

17 oktober 2014 door de redactie

Als klein kind was ik ervan overtuigd dat je kaal werd als je geen vlees at. Een schoolvriendinnetje vertelde me dat op de speelplaats en klonk daarbij zo overtuigend dat ik erin tuinde.

Lees meer over Vegarevolutie: No-meatloaf met linzen en noten

Vegarevolutie: gegrilde paprika-pesto tosti en Nutella French toast

19 september 2014 door de redactie

Als klein kind was ik ervan overtuigd dat je kaal werd als je geen vlees at. Een schoolvriendinnetje vertelde me dat op de speelplaats en klonk daarbij zo overtuigend dat ik erin tuinde. De enige vegetariër die ik op dat moment kende – Ghandi – bevestigde mijn haarloze angsten.

Lees meer over Vegarevolutie: gegrilde paprika-pesto tosti en Nutella French toast

Vietnamese soep met citroengras en shiitake

5 september 2014 door Refreshing Earth of the Heart

Eet de soep als voorgerecht, of met een stevig stuk brood als hoofdgerecht.

Lees meer over Vietnamese soep met citroengras en shiitake

Broeder in de pan

18 juli 2014 door Joop Ha Hoek

Mijn Rotterdamse oma Trui *1891 bakte vroeger toen ik nog een klein jongetje was Broeder in de Pan. Nee, geen Alva of inquisitie. Maar een lekker brood.

Lees meer over Broeder in de pan

Linzenruiten

11 juli 2014 door Ardan

Maaltijden bereiden in een zenkeuken. Is dat anders dan in een gewone keuken?

Lees meer over Linzenruiten

Broccoli-cashewnotencurry

2 mei 2014 door Refreshing Earth of the Heart

Voor de zekerheid heb ik een kruidig recept gekozen, om de niet-zo-versheid van de bloeiende broccoli en oudere bloemkool te verbloemen.

Lees meer over Broccoli-cashewnotencurry

B’eter Peulenparade – Ethiopische recepten met linzen en bonen

20 september 2013 door Refreshing Earth of the Heart

Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners maar ook lupinen en soja zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn ze gezond, vezelrijk, voedzaam en milieuvriendelijk. Toch eten we er maar een schamele negen ons per persoon per jaar van.

Lees meer over B’eter Peulenparade – Ethiopische recepten met linzen en bonen

B’eter Koken in de wildernis

9 augustus 2013 door Refreshing Earth of the Heart

Vroeger gingen de Maggi wonderstamppotten mee op reis. Kokend water erbij en je had een warme maaltijd, die na een lange dag buiten best te eten was.

Lees meer over B’eter Koken in de wildernis

  • « Ga naar Vorige pagina
  • Pagina 1
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Pagina 11
  • Pagina 12
  • Pagina 13
  • Pagina 14
  • Ga naar Volgende pagina »

Primaire Sidebar

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 september 2025
    Van Zelfcompassie naar Compassie
  • 11 september 2025
    De Geest in Ontspanning en Rust
  • 30 oktober 2025
    Workshop Kracht van Vergeving en Verzoening 30 okt. t/m 2 nov. 2025
  • 30 oktober 2025
    Het gefluister dat door de stilte heen trilt
  • 31 oktober 2025
    Eeuwenoude wijsheid voor ons hedendaagse leven
  • 1 november 2025
    Rigpa Zaterdag
  • 2 november 2025
    ACTIVITEITEN Stichting Bodhisattva
  • 3 november 2025
    Dagstart Online
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Van wie is jouw lijf? De mythe van het eigen lichaam

    Hans van Dam - 24 september 2025

    Hoe je van je lichaam afkomt zonder het te doden; incarnatie in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Van wie is jouw huis? De mythe van de eigen woning

    Hans van Dam - 21 september 2025

    Hoe je van je huis afkomt zonder het te verkopen; eigendom in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2025 – dag 303 – taart
    • Het goede aan de dingen
    • Frankrijk: Students for a Free Tibet hekelt China’s culturele uitbuiting en milieuschade in Tibet
    • ‘Ze planten zich voort als konijnen…’
    • Elementen feuilleton – deel 2 – enkele hoofdindelingen van de elementen

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.