• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – paddenstoelen-venkelrisotto

Refreshing Earth of the Heart – paddenstoelen-venkelrisotto

8 september 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Nu is de tijd om de natuur in te gaan om paddenstoelen te zoeken. In Nederland zijn meer dan vierduizend soorten te vinden in vele vormen (met of zonder steel, met of zonder hoed) en vrijwel alle denkbare kleuren en maten (van enkele mm tot tientallen cm). Het mooie van paddenstoelen is dat ze ons een glimp gunnen van de enorme biodiversiteit op aarde.

Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld zoogdieren, vogels of vlinders kunnen we op één enkele boswandeling als we goed kijken tientallen soorten vinden. De herfst is het paddenstoelenseizoen bij uitstek, waarbij de schimmels die dood hout en dode plantenresten verteren, in de eeuwige kringloop van de natuur, vrucht dragen. Want dat zijn paddenstoelen: de vruchten van schimmels, gevormd met als doel de sporen te verspreiden. Daarom is het ook niet zo erg om af en toe een paddenstoel te plukken; net als het plukken van een appel de boom niet beschadigt, blijft de schimmel zelf (het mycelium) intact als we voorzichtig paddenstoelen plukken.

Zoek voor een paddenstoelenwandeling bij voorkeur een gebied waar je van de paden af mag, en neem een spiegeltje mee om onder de hoed te kijken. Kijk ook eens omhoog, want sommige paddenstoelen groeien hoog in de boom! Vooral oude beuken zitten vaak vol paddenstoelen. Ook op de grond is heel wat moois te vinden, zo zijn er mini-paddenstoeltjes die alleen groeien op eikels en eikendopjes (https://www.google.nl/search?q=eikeldopzwam&rls=com.microsoft:en-US&rlz=1I7NDKB_enNL520&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=0S1dUrj-Dsi20QXqjICABA&ved=0CEEQsAQ&biw=1105&bih=537 ), een andere soort is te vinden op dennenappels en sparrenkegels  (https://www.google.nl/search?q=muizenstaartzwam&rls=com.microsoft:en-US&rlz=1I7NDKB_enNL520&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=VC9dUsqTLorE0QX17IHYCA&ved=0CEAQsAQ&biw=1105&bih=537) . En dan heb je nog paddenstoelen met fantastische namen zoals de rodekoolzwam, de sponszwam, de pruikzwam en de grote stinkzwam die, geloof me, hun naam allemaal eer aandoen. Je kunt natuurlijk ook mee met een georganiseerde excursie, bijvoorbeeld bij Staatsbosbeheer, het IVN, de Provinciale landschappen of Natuurmonumenten.

B'eter eekhoorntjesbrood
B’eter eekhoorntjesbrood

Paddenstoelen zijn net als zaden en andere bosvruchten voedsel voor allerlei dieren, en ook voor de mens. Het verzamelen van paddenstoelen voor eigen gebruik is in veel terreinen niet toegestaan, maar een klein beetje plukken wordt vaak gedoogd. Staatsbosbeheer zegt: “kijk er naar, ruik er aan, geniet ervan, fotografeer ze, maar blijf er vanaf zodat andere mensen ervan kunnen genieten en de dieren ervan kunnen leven. Een handje vol voor eigen gebruik meenemen mag, maar dat is wel voor eigen risico. Zonder kennis van zaken paddenstoelen plukken is erg onverstandig!” (http://www.staatsbosbeheer.nl/nieuws%20en%20achtergronden/nieuws/naar%20buiten%20paddenstoelen%20steken%20hun%20kop%20op.aspx)

In mijn familie is het verzamelen van paddenstoelen al generaties lang een traditie, en ik probeer dan ook elke herfst een voorraadje gedroogde paddenstoelen aan te leggen. Ik pluk altijd kleine hoeveelheden van algemene soorten, op stille plekjes waar weinig of geen wandelaars komen. De paddenstoelen maak ik goed schoon, ik snij ze in plakjes, en ik leg ze in de openstaande oven te drogen op bakpapier. Enkele keren per dag zet ik de oven even op 40 graden om het proces te versnellen. Paddenstoelen die oud zijn, zacht, of vol vraatsporen gooi ik weg. Ik verwerk ook wel verse paddenstoelen, maar op een of andere manier smaken de gedroogde paddenstoelen sterker, krachtiger. Ook kan ik ze het hele jaar door gebruiken, want in een afgesloten glazen pot blijven de gedroogde paddenstoelen lang goed. Je hebt er maar weinig van nodig. Laatst plukten we één groot eekhoorntjesbrood, ik denk dat ik daar minstens vier keer bospaddenstoelenrisotto mee kan maken.

Het volgende recept is ook heel goed te maken met gedroogde of verse paddenstoelen uit de winkel. Je kunt voor extra paddenstoelensmaak een paddenstoelenbouillonblokje gebruiken.

Paddenstoelen-venkelrisotto voor 4 personen

Er zijn vele recepten in omloop, waarin meestal de paddenstoelen worden voorgeweekt en de risotto onder voortdurend roeren wordt bereid, terwijl de bouillon beetje bij beetje wordt toegevoegd. Zo kan het ook: ik gooi vrijwel alles tegelijkertijd in de pan. Het resultaat smaakt prima.

  • Scheutje olijfolie
  • 1 gesnipperde ui
  • Teentje knoflook, uit de knijper
  • Handjevol gedroogde bospaddenstoelen (bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood of kastanjeboleet) en/of 2 blokjes paddenstoelenbouillon, en/of 250 gram verse paddenstoelen, geplukt of uit de winkel, schoongemaakt en kleingesneden.
  • 300-400 gram risottorijst
  • 1 knol venkel (of andere groente), fijngesneden
  • Ca. 1 l water of (bospaddenstoelen-)bouillon
  • Eventueel een glaasje witte wijn (de alcohol verdampt)
  • 1 theelepel oregano
  • Zout en peper
B'eter paddenstoelenvenkelrisotto
B’eter paddenstoelenvenkelrisotto

Fruit in een pan met dikke bodem (braadpan, stoofpan of hapjespan) de ui in de olie, voeg na enkele minuten de knoflook toe en bak nog even door. Voeg dan de risottorijst toe, schep alles door elkaar, en voeg alle overige ingrediënten toe, behalve eventuele verse paddenstoelen. Breng aan de kook, roer goed door, doe een deksel op de pan en laat de rijst op een laag pitje gaar worden (ca. 20 minuten). Roer halverwege even door en kijk of de risotto niet te droog is, voeg eventueel nog water of bouillon toe. De risotto mag vochtig en smeuïg zijn. Gebruik je verse paddenstoelen, bak die dan kort in wat boter of olie en roer ze door de gare risotto. Proef of de risotto zout genoeg is en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

Serveer met een kleurige salade en strooi er eventueel nog wat geraspte kaas, peterselie of geroosterde pijnboompitjes overheen.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: Boeddhistische Omroep Stichting BOS, herfst, paddenstoelen, plukken, Refreshing Earth of the Heart, Staatsbosbeheer, venkelrisotto

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha (2)
  2. Refreshing Earth of the Heart – mueslicake met abrikozen en hazelnoten
  3. Refreshing Earth of the Heart – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes
  4. Refreshing Earth of the Heart – bessen

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

23 mrt
Zen Meditatie Introductie
23 mrt 23
30 mei
Vipassana meditatie Rotterdam
30 mei 23
Rotterdam
31 mei
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
31 mei 23
01 jun
Rotterdam - geleide meditatie (vipassana meditatie)
1 jun 23
03 jun
Zen in Twente ochtend met Doin Sensei op 3 juni
3 jun 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Waarover praten we als we het over identiteit hebben?

    Kees Moerbeek - 28 mei 2023

    Zolang de identiteitsstrijd werd gevoerd uit naam van gemarginaliseerde of als minderwaardig beschouwde minderheidsgroepen, stond deze op het programma van links. Zodra de referentiegroep echter een meerderheid werd, of een groep die zichzelf superieur opstelde naar andere groepen, werd het bestempeld als een rechts of extreemrechts geluid.

    Daoïsme, de mystieke traditie, een bloemlezing

    Erik Hoogcarspel - 27 mei 2023

    Jan de Meyer (1961) is sinoloog en vertaler. Hij doet al 40 jaar onderzoek naar het daoïsme en hij heeft een nieuwe bloemlezing geschreven van de belangrijkste teksten van het daoïsme. De meeste lezers zijn al bekend met twee beroemde teksten uit deze Chinese traditie: de Laozi en de Zuangzi. Beide teksten zijn al verschillende malen in het Nederlands vertaald, onder andere door de bekende sinoloog Kristoffer Schipperṣ.

    ‘Meebewegen met wat er is’

    gastauteur - 15 mei 2023

    Als het gaat om dak- en thuisloze mensen wordt er door de maatschappij merendeels nog vanuit 'schuld en eigen verantwoordelijkheid' gedacht. Men heeft vaak het verkeerde idee dat iedere persoon in Nederland eigen verantwoorde keuzes maakt en dus verantwoordelijk is voor diens eigen lijden. Of men denkt dat het heel makkelijk is om een uitkering aan te vragen. De gewone burger weet niet hoe het is voor iemand die in een totaal andere realiteit zit.’

    Ras – nutteloze, kwaadaardige onzin

    Kees Moerbeek - 14 mei 2023

    Angela Saini heeft voor haar boek Superieur: de terugkeer van de rassentheorie zo’n beetje alle literatuur over rassenwetenschap doorgespit, schrijft ze. Veel genetici menen dat als genetica bewijst dat er nauwelijks reden is om rassenonderscheid te maken, het dus snel afgelopen zal zijn met racisme. Was het maar waar. Racisme is juist een sociale constructie met een enorme invloed, constateert ze.

    Waarom we beter denken dan we denken

    Erik Hoogcarspel - 5 mei 2023

    Je hoort nogal eens zeggen dat mensen van nature redeloos zijn en tot de meest bizarre meningen en handelingen in staat. Voor wie regelmatig de krant leest of het nieuws via andere media volgt, lijkt dit zelfs vanzelfsprekend. Het is daarnaast allang in zekere kringen gebruikelijk om de mens te beschouwen als een onderdeel van de natuur, een wezen dat zijn dierlijke afkomst verbergt onder een dun vernislaagje van beschaving.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Tussen veranderlijk en onveranderlijk vind je de deur naar non-dualiteit
    • Waarover praten we als we het over identiteit hebben?
    • Guy – Kom en kijk (P. ehipassiko)
    • Ludo – Wind
    • Ardan

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens