• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Negende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Jana – Kerstmenu met een Marokkaans tintje

23 december 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Is het u ook opgevallen dat de supermarkten dezer dagen adverteren en stunten met vlees, vlees, en nog meer vlees? Daar hoeven wij natuurlijk niet aan mee te doen. Ik zet eters de laatste tijd varianten van het volgende menu voor: een driegangendiner met Marokkaanse accenten. Het mooie van dit menu is dat je alles op een rustig moment van tevoren klaar kunt maken. Met volle aandacht mooie aardse wintergroenten snijden en van doodgewone ingrediënten met net wat extra kruiden toch iets bijzonders maken. De kleuren van deze gerechten passen ook wel bij de kerst: een groen soepje, groene, rode en oranje groenten. Het snijden met volle aandacht is nodig ook: mijn handen zitten vol littekens, stille getuigen van momenten met minder concentratie. Vooral het raspen van de ui is een gevaarlijk klusje. Het kan natuurlijk ook machinaal. Al deze gerechten kunnen een halve dag van tevoren worden klaargemaakt.

Voorgerecht: soep met prei, doperwten en verse munt

Hoofdgerecht: couscous met tajine van quorn (of een andere vleesvervanger) en abrikozen en groenten op Marokkaanse wijze; daarbij een salade van gekookte wortel.

Nagerecht: peren tarte tatin

Ik geef hieronder de recepten voor de soep, de tarte tatin, en de groenteschotel. Voor de andere gerechten verwijs ik naar eerdere stukjes: Plofkipvrije tajine en beter variëren met wortel

De tajines houden de gerechten vrij lang warm. Laat rustig sudderen op een laag pitje met vlamverdeler, of zet gewoon het gas uit. Warm eventueel voor gebruik even op.

Marokkaanse soep met prei, doperwten en munt (6 personen)

Ingrediënten:

  • 3 preien (of 2 dikke, of 5 dunne);
  • Ca. 200 gram diepvries doperwtjes;
  • 750 ml groentebouillon (van blokjes);
  • ½ pakje sojaroom of klein blikje kokosmelk
  • 1 flinke eetlepel fijngehakte verse munt;
  • 1 flinke eetlepel fijngehakte verse koriander;
  • 1 theelepel komijnpoeder;
  • Eventueel zout naar smaak.

Deze soep kan prima een hele of halve dag van tevoren worden klaargemaakt, of meegenomen worden naar een diner waar iedereen een gang bijdraagt. Haal van de prei de oude, donkergroene bladdelen weg, snijd elke prei door de lengte in tweeën, en maak de preien goed schoon. Snij de halve preien in plakjes. Breng de prei met de bouillon (water met 1½ bouillonblokje) aan de kook, samen met de doperwtjes. Laat ongeveer 10 tot 12 minuten zachtjes koken. Haal dan van het gas af, voeg de komijnpoeder toe en pureer de soep met een staafmixer tot een smeuïge, groene massa. Roer de sojaroom of kokosmelk door de soep. Vlak voor het opdienen: proef of de soep zout genoeg is en subtiel naar komijn smaakt, voeg eventueel nog komijn en/of zout toe. Eventueel opnieuw opwarmen, indien nodig. Roer nu de munt door de soep en strooi de koriander op de soep. Of serveer de koriander er apart bij als garnering, in het geval dat er mensen in het gezelschap zijn die niet van verse koriander houden. Sowieso is garneren met een beetje koriander een mooie manier van opdienen.

Marokkaanse groenteschotel (6 personen)

Gebruik een tajine of een gewone (braad)pan of een ovenschotel.

Ingrediënten:

  • 150 gram uien, in reepjes
  • 750 gram groente: schijfjes of stukjes wortel, pastinaak, pompoen, bloemkool, broccoli, en/of courgette, etc.
  • Scheutje olijfolie
  • Scheutje water
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • Een beetje geraspte verse gember
  • Zout naar smaak en peper

Zet de pan of tajineschaal op het vuur met een scheut olijfolie. Leg onderin de ui, bestrooi met zout en peper, stapel daar de overige groenten op. Bestrooi met de specerijen en gember, en nog een beetje zout en peper. Voeg een scheutje water toe, sluit de tajine, schaal of pan af, zet op een klein pitje (op een vlamverdeler) of eventueel in de oven op 150 graden en laat langzaam garen. Voeg tussentijds eventueel nog wat water toe. Gebruik je waterige groente zoals courgette, dan is dat waarschijnlijk niet nodig. Laat minimaal een half uur stoven, langer is beter. Zet uit als de groente gaar is, dit gerecht blijft nog lang warm. Warm eventueel vlak voor het opdienen nog even op.

Peren tarte tatin (8 porties)

Ingrediënten:

  • 150 g bloem
  • 125 g kokosolie
  • 135 g suiker (bij voorbeeld witte basterdsuiker)
  • Scheutje sojaroom (over van de soep), net genoeg om er een samenhangend deeg van te maken.
  • 4 rijpe handperen (bijv. conference of doyenne du comice)

Ook dit gerecht kan grotendeels van tevoren worden klaargemaakt. Schuif pas in de oven als je aan het hoofdgerecht begint, dan is het toetje klaar als je het nodig hebt.

Meng of kneed 100 g kokosolie, 50 g suiker, de sojaroom en de bloem in de keukenmachine of met de hand tot een deegbal. Voeg net genoeg sojaroom toe: niet te weinig want dan kruimelt het deeg teveel om uit te rollen, en niet te veel want dan plakt het deeg te veel om uit te rollen. Het komt vrij nauw. Laat minimaal 45 min. Op een koele plek rusten, dan gaat het uitrollen een stuk gemakkelijker.

Schil de peren, halveer in de lengte en verwijder het klokhuis. Smelt de rest van de kokosolie en de rest van de suiker in een pan met dikke bodem tot een bruine karamel.

Vet de vorm in en schenk de karamel in de vorm (pas op, heet!). Leg de peer erin met de bolle kant naar beneden en het smalle uiteinde naar binnen. Rol het deeg op een met meel bestoven oppervlak uit tot een ronde lap van ca. 2 mm dik die iets groter is dan de vorm. Bedek de peer ermee en stop bij de rand in. Lukt het uitrollen niet of breekt de lap in stukken: geen nood, de smaak zal er niet minder om zijn.

Ruim een half uur (+ tijd om de oven voor te verwarmen) voor het opdienen: Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bak de tarte tatin ca. 25 min. in de oven. Laat ca. 5-10 min. afkoelen. Bedek de taart met een groot bord en keer voorzichtig om; pas op: er kan wat perensap uit lopen. Serveer lauwwarm.

Mijn tarte tatins van de laatste tijd waren niet mooi genoeg om op de foto te zetten, het werd een beetje een zooitje (ik ben niet geduldig genoeg om deeg volledig af te laten koelen en het lukt me meestal niet om de lap ongeschonden over de peren te draperen – als ik het ultieme recept heb gevonden zal ik dat melden!) maar smaakten heerlijk.

Serveer met verse muntthee. In West-Sahara serveren ze drie glazen groene thee met munt:

Le premier verre est aussi doux que la vie, le deuxième est aussi fort que l’amour, le troisième est aussi amer que la mort. The first glass is as gentle as life, the second is as strong as love, the third is as bitter as death.

 

(bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Maghrebi_mint_tea)

Hierbij wens ik iedereen mooie feestdagen en een goed 2017.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: Jana Verboom, Marokkaanse keuken

Lees ook:

  1. B’eter – Cassave Cake
  2. B’eter- Sojabonenhummus
  3. Maleisische ananascurry (ananas lemak)
  4. Jana- bonbons uit het bos

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 18 januari 2021
    Gratis proefles introductietraining Skillful Means
  • 18 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 19 januari 2021
    Gratis proefles cursus Caring - Caring from the heart
  • 19 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 20 januari 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Bodhiwappie

Erik Hoogcarspel - 27 december 2020

De symboliek is maar al te duidelijk: de elite bestaat uit vampiers, ze voeden zich zelfs met het bloed van onschuldige kwetsbare baby’s, de politiek is een groot complot om de macht en de wetenschap wil de mensen inspuiten met nano-computers om ze hun wil te ontnemen. Het gaat er niet meer om of het waar is, maar om hoe het voelt. Het enige wat je nog kunt doen is wat ketelmuziek produceren aan de voet van de ivoren toren van de macht. Samen tegen iedereen. Intussen klinkt in vele Tibetaanse tempels over de gehele wereld ketelmuziek voor ‘het welzijn van alle levende wezens’.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Hans van Willenswaard – Het mysterie van de Zwarte Tulp (2) -Parijs en Amsterdam
  • Free Tibet – toezien op werkelijke vrijlating taalactivist Tashi Wangchuk
  • Ardan
  • Agnose is altijd actueel
  • De virtuele denkster 300

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens