• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

B’eter- Variëren met wortel

24 april 2015 door Refreshing Earth of the Heart

Wat te eten in april? In het vroege voorjaar, als er nog geen verse groente te koop is van Nederlandse bodem – zonder dat er een koelcel of een verwarmde kas aan te pas kwam, is het lastig kiezen voor de bewuste consument die rekening houdt met de milieuconsequenties van zijn of haar handelen. Die consequenties liggen niet altijd voor de hand.

Ik haal mijn informatie meestal van de groente en fruit kalender van Milieu Centraal. Deze geeft met een klasse aan wat de gezamenlijke milieubelasting is van de teelt, transport en verpakking van groente en fruit. Groente en fruit in klasse A en B zijn milieuvriendelijk. Producten in klasse D en E veroorzaken de meeste milieubelasting. De milieuklasse kan voor hetzelfde product van maand tot maand verschillen, en van herkomstland tot herkomstland. Onder A vinden we zoals verwacht de aardappelen, wortelen, kolen en uien, maar ook diverse producten die per vrachtschip van ver weg zijn aangevoerd, zoals bananen uit Midden-Amerika. Dat komt, omdat producten vaak onder gunstige omstandigheden (met geen of weinig mest en pesticiden) zijn verbouwd, en weliswaar met een diesel slurpende boot zijn overgebracht, maar nog altijd met minder CO2 uitstoot dan een Nederlandse kas of een energieverslindende koelcel. Gek genoeg krijgen appels uit Nieuw-Zeeland, peren uit Chili, Argentinië of Zuid-Afrika, net als Nederlandse appels en peren een A. Ook mogen we Europese waar eten die per vrachtwagen is vervoerd, zoals tomaten en komkommer uit Spanje, aldus Milieu Centraal. Helaas kennen ze geen systeem met AA/AAA of A+/A++ label, zoals bij elektrische apparaten. De vraag of een appel uit Nieuw-Zeeland beter of slechter is dan een Nederlandse appel uit de koelcel blijft dus onbeantwoord.

BospeenZo’n beetje het slechtste wat je – kwa groente en fruit – kunt eten op dit moment zijn blauwe bessen uit Nieuw-Zeeland, frambozen en bramen uit Mexico, en peultjes, maar ook snij- en sperziebonen uit Kenia (alle E). Verrassend vond ik de slechte score (D) van Nederlandse rucola, uit de kas, terwijl mijn eigen rucola uit de tuin al bijna geoogst kan worden. Asperges uit Peru kun je beter ook laten liggen (E).

Wortelen zijn een verantwoorde, betaalbare (zelfs de biologische) groente die in alle seizoenen gegeten kan worden, en het zowel goed doet in verwarmende winterse soepen en stoofpotten als rauw in frisse zomerse salades of als gezond snack tussendoor. Vandaag drie gerechten met wortel in de hoofdrol. Wortel op zichzelf heeft een wat zoetige smaak die kan gaan vervelen, maar je kunt met wortel eindeloos variëren en naar smaak zuurs, zouts en/of pittigs toevoegen voor een soms verrassende smaakcombinatie. Helaas zegt de groente- en fruitkalender niks over knoflook, peterselie, selderij en koriander, en uw b’eter kok weet ook niet alles… Zoals Kermit de kikker al zegt: “it’s not easy being green”.

Beter pikante wortelspreadPittige wortelspread

Ingrediënten:

  • 4 wortels (geschild en in stukken) (A)
  • 1 rode paprika (in stukken) (B)
  • 1-2 augurken
  • 1 flinke tl mosterd
  • 1 flinke el mayonaise (of veganaise)
  • 10-20 groene olijven
  • ca. 25 selderijblaadjes
  • 1 à 2 el kappertjes
  • 1 snufje (kruiden)zout
  • 1 snufje witte peper

Kook de wortel en paprika in een beetje water met wat zout tot ze zacht zijn. Laat afkoelen. Doe de groenten samen met de augurk, mosterd, veganaise, olijven en selderijblaadjes in een keukenmachine en snij/meng tot een smeuïge spread. Voeg de kappertjes en zout en peper toe naar smaak.

Het oorspronkelijke recept komt van EVA op donderdagveggiedag.be.

Beter pittige wortelsalade 24 april 2015Pikante Marokkaanse wortelsalade.

Ingrediënten:

  • 5 wortels (geschild en in stukken) (A)
  • 2 tenen knoflook (fijngehakt of uit de knijper)
  • een paar takjes verse koriander (kan vervangen worden door peterselie)
  • 1 scheut olijfolie
  • 1 flinke theelepel komijnpoeder
  • 1 flinke theelepel paprikapoeder
  • 1 flinke theelepel harissa – of iets meer als je van pittig houdt
  • zout naar smaak

Kook de wortels in water met wat zout tot ze zacht zijn maar nog stevig. Verhit de olijfolie in een pan en voeg er de specerijen, de knoflook, en de harissa aan toe. Laat dat op laag vuur 3 minuten zachtjes samen fruiten en voeg er dan de uitgelekte plakjes wortel aan toe en eventueel nog wat zout. Roer alles goed door elkaar. Schep de wortelsalade in een kom en bestrooi met de fijngehakte verse koriander (of peterselie). Zet 1-2 uur in de koelkast voordat je ‘m opdient, de salade smaakt de volgende dag nóg lekkerder.

Het oorspronkelijke recept komt van de website Marokkaans/Arabisch koken met Amber.

Harira (Marokkanse soep)

Beter harira soep 24 april 2015Deze soep maak je gemakkelijk in grote hoeveelheden. Ideaal als je visite krijgt. De soep blijft in de koelkast zo’n drie dagen goed, maar je kunt hem ook goed invriezen.

Ingrediënten:

  • een scheutje olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd (A)
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden (A)
  • 2 grote wortels, fijngesneden (A)
  • 1 flinke eetlepel versgeraspte gember (of een kleine eetlepel gemberpoeder)
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 liter groentebouillon (van twee blokjes)
  • 400 gram tomaten uit blik
  • het sap van een halve of hele citroen (B)
  • 400 gram voorgekookte kikkererwten (minstens 8 uur weken, 1 uur koken)
  • handvol bladpeterselie (gesneden)

Verhit een scheutje olie in de soeppan en fruit de ui, knoflook, bleekselderij en wortel al roerend ongeveer 5 minuten. Voeg de specerijen toe en blijf roeren, als laatste de verse gember. Wanneer de specerijen beginnen te geuren, voeg je de tomatenpuree, de groentebouillon en de tomaten toe. Voeg de kikkererwten met hun kookvocht toe (maar gooi het vocht weg als je kikkererwten uit blik gebruikt). Laat zo’n 30 minuten sudderen. Voeg als laatste het citroensap toe, en zo nodig nog een beetje zout. Laat nog een minuutje meekoken. Dien op bestrooid met de peterselie.

Het oorspronkelijke recept komt van de Groene meisjes.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Nieuws Tags: Groene meisjes, Jana Verboom, wortel

Lees ook:

  1. B’eter – Groenten roosteren in de oven
  2. Waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben?
  3. Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers
  4. Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 15 april 2021
    Doorlopende groep Vipassana Haarlem
  • 17 april 2021
    Kum Nye Yoga Workshop – Lichaam en geest in balans online
  • 18 april 2021
    Open les Kum Nye Tibetaanse Yoga | Online
  • 19 april 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 21 april 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Het zelfgekozen levenseinde

Erik Hoogcarspel - 15 april 2021

Je hoort steeds meer tegenwoordig dat een leven “voltooid” kan zijn, alsof het leven een klus is die je moet klaren. Ik begrijp het gevoel, maar uit de bijna-doodervaringen blijkt dat mensen die op het randje zijn geweest opeens andere opvattingen hebben gekregen.

De brug tussen China en Japan

Kees Moerbeek - 4 april 2021

Toen het koninkrijk Silla zich in het jaar 57 losmaakte van China, ontstonden de Drie Koninkrijken van Korea. Dit waren: het koninkrijk Goguryeo, het koninkrijk Baekje en het koninkrijk Silla. Dit artikel gaat met grote stappen door de geschiedenis van Korea. Eeuwenlang was het land de brug die China met Japan verbond en ook de brug waarover de Boeddha naar Japan reisde.

Ardan

Ardan - 4 april 2021

...

Over het lijden van boeddhisten in Bangladesh

Kees Moerbeek - 28 maart 2021

Bangladesh werd in 1971 na een wrede onafhankelijkheidsoorlog onafhankelijk van Pakistan. Dit ‘land van de Bengalen’, de letterlijke betekenis van ‘Bangladesh’, is de delta van de rivieren de Ganges en de Brahmaputra en grenst zowel aan India als aan Myanmar. Zo’n 0,6% van de ruim 162 miljoen Bengalen is Theravada boeddhist en 95% is moslim. In 1988 werd de islam er staatsgodsdienst. Dit artikel gaat over de grote lijnen van de positie van de boeddhisten.

Ekayano maggo – de kern van het pad naar zelfrealisatie

gastauteur - 25 maart 2021

Guy E. Dubois is auteur van verschillende werken over de leer van de Boeddha. Verder heeft hij verschillende vroeg-boeddhistische suttas vertaald vanuit het Pali naar het Nederlands en deze teksten becommentarieerd. Als yogi is hij volledig ongebonden t.o.v. elke boeddhistische stroming. Hij interpreteert de dhamma op een vrijgevochten manier. Al zijn boeken stelt hij gratis ter beschikking aan de lezers van het Boeddhistisch Dagblad

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Het jaar 2021 – dag 105 – goelag archipel
  • Alleen militairen in Birma kunnen revolutie doen slagen
  • Nederland in actie voor de bij
  • Het zelfgekozen levenseinde
  • Niet-weten als passe-partout

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens