• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

B’eter – Beestloze BBQ Burgers

4 juni 2016 door Anneke Comello

De zomer is in aantocht! De dagen zijn bijna op hun langst en ondanks de vele regen hebben we al wat prachtige zomerse avonden achter de rug. Dan gaat er bij mij en veel anderen iets kriebelen… tijd voor de BBQ! Zelfs als je er niet dol op bent ontkom je er vrijwel nooit aan met familiedagen, vriendengroepen of bedrijfsuitjes. Voor de bewuste eter levert een BBQ echter vaak ook een dilemma op. Doe je makkelijk en eet je voor een keertje mee met de hamburgers, worstjes en kipstokjes? Of vraag je toch om iets verantwoords vegetarisch of veganistisch, of breng je dat zelf mee?

Ik koos vorige week bij een familie-BBQ voor het laatste en experimenteerde met veganistische burgers. Ik hoopte mijn geliefde vleeseters te verrassen en tegelijkertijd mezelf te verwennen met bewuste én lekkere opties :) En dat lukte!

Beter Anneke bbq burgers op de barbecueHieronder vind je de recepten van twee veganistische burgers die ik probeerde. De eerste met zoete aardappel, daar ben ik zelf gek op en witte bonen met heel veel kruiden, in combinatie met een frisse vegan knoflooksaus. De tweede in een mediterrane stijl- op basis van zwarte bonen met zwarte olijven, couscous en zongedroogde tomaatjes. Daarbij maakte ik een verrassende dipsaus op basis van cashewnoten met framboos en cayennepeper. De recepten vond ik op diverse kookblogs en paste ik naar eigen inzicht en smaak nog wat aan. De burgers worden in de pan voorgebakken en zijn vervolgens op de BBQ af te bakken. Maar je kunt ze ook in de oven afbakken.

Op de BBQ werden deze burgers enthousiast geproefd en goedgekeurd. Er ging daarnaast vrij veel vlees doorheen, waar ik ook wat stukjes van meepakte. Want hoewel ik voor deze blog experimenteer met veganistisch koken en ik gemiddeld in de week zo’n drie of vier dagen vegetarisch of veganistisch eet, ben ik niet veganist of zelfs vegetariër. In het verleden heb ik beide wel een tijdje geprobeerd maar niet volgehouden. Toch is het thema sinds mijn eerste blog hier weer voor me gaan leven.

Ik ben al enkele jaren onderweg om bewuster en liefdevoller te zijn in alles wat ik doe. In mijn relaties, in mijn werk, in mijn omgang met mezelf. Ook koken en eten hoort daar voor mij bij. Zoals alles in het leven gaat dat natuurlijk met vallen en opstaan. De neiging zit echter sterk in mij om mezelf op mijn kop te geven over van alles en nog wat dat ik ‘nog niet goed doe’. Zodoende ging er de afgelopen weken weer eens een moeilijk te temmen stemmetje tekeer dat mij uitdaagde waarom ik nog geen praktiserend veganist was. Want ik heb toch een sterke intentie om niet alleen liefdevoller om te gaan met mezelf en de mensen om mij heen, maar ook met de aarde?

Toen ik er eens dieper naar keek, kwam ik tot het inzicht dat dat uitdagende stemmetje weer voortkomt uit een manier van omgaan met mezelf die niet zo liefdevol is. Als ik mijn eigen ‘regels’ van ‘het goede doen’ niet naleef, veroorzaakt dat stress en negativiteit naar mezelf toe. En eigenlijk is dat niets anders dan mezelf geweld aandoen. Dus nu zit ik een beetje vast. Voor mij voelt het alsof de intentie hebben het juiste te doen samen zou moeten gaan met een positieve energie en een liefdevolle, natuurlijke beweging. Anders wordt het ‘moeten’ en ontstaat er daarmee gepaard lijden in mij en, zo heb ik gemerkt, degenen om mij heen. Maar hoe ik hier mee om kan gaan in mijn voedingskeuzes heb ik nog niet helder. Wel neem ik me voor om hier de komende tijd nauwkeuriger naar te kijken. Zolang echter ‘de intentie hebben’ en ‘moeten’ nog niet zo te scheiden zijn, ga ik, denk ik nu, de stap om veganist te worden nog niet zetten. Een eerste stap is om dit proces hier te delen, wat ik best spannend vind. Maar ik denk dat het voor velen herkenbaar is en ben dan ook benieuwd of er mensen zijn die vanuit hun eigen ervaring willen reageren.

Zoete aardappel & cannelinibonen burger met vegan knoflooksaus.

Voor de burger (45 min voorbereidingstijd en 10 minuten baktijd op de BBQ/20 min in de oven):

Beter Anneke bbq gerchtIngrediënten: 250 gram zoete aardappel / 1 blik cannelinibonen of andere witte bonen / 1 kleine ui of sjalotje, fijn gesneden / 1,5 EL tahin / 1/2 tl appelazijn / 1 kleine teen knoflook, geperst / 1/8 tl cayennepeper / 1/4 tl paprikapoeder / 1/4 tl zwart zout of rookzout (optioneel, dit geeft een hartigere smaak) / 1/2 tl zout (of iets meer als je geen rookzout gebruikt) / 1/4 tl oregano / 1/4 tl thijm / 1 tl nigellazaadjes (optioneel) / 1/4 cup meel / 2 el edelgistvlokken of extra meel / handjevol verse koriander, gesneden / half doosje paneermeel (merk Joannesmolen van de biowinkel is veganistisch, in andere soorten paneermeel zit vaak gedroogd ei / wat kokosolie of olijfolie om in te bakken.

Verwarm de oven voor op 200 ºC (hetelucht, 220 ºC elektrisch). Schil de zoete aardappel en snij deze in partjes. Doe de partjes in een kom en hussel ze met wat olijfolie en een flinke snuf zout. Spreid bakpapier uit over een bakplaat en leg de zoete aardappel erop. Bak in de oven gedurende ongeveer 15 minuten tot ze goudbruin zijn.

Beter Anneke bbq mengschaalSpoel intussen de cannelinibonen af in een vergiet. Doe ze in een kom of gebruik de grootste kom van je keukenmachine om alle ingrediënten in te verzamelen. Voeg de rest van de ingrediënten toe behalve het paneermeel en mix alles met een vork of gebruik de keukenmachine. Als de zoete aardappel gebakken is, voeg je deze ook toe. Je kunt de partjes eerst laten afkoelen en/of de gehele mix een halfuur in de koelkast zetten. Het wordt dan steviger zodat de burgers makkelijker te vormen zijn.

Vorm balletjes met behulp van twee eetlepels en rol deze op een bord door het paneermeel. Verwarm wat olie in een koekenpan en en druk de burgers plat. Bak ze op middelhoog vuur gedurende 6-8 minuten totdat ze aan beide kanten goudbruin zijn. Bak ze eventueel in twee rondes als het niet past. In de oven: bak de burgers zo’n 20 minuten af (halverwege omdraaien) bij 180 graden. De burgers worden zo steviger en minder vochtig van binnen dan als je ze alleen in de pan bakt. Op de BBQ: bak de burgers ongeveer 10-15 minuten af en blijf regelmatig omdraaien. Het paneermeel wordt op de BBQ sneller zwart dus je kunt dat ook achterwege laten. Als je burgers over hebt kun je ze enkele dagen in de koelkast bewaren of invriezen. Ze zijn dus ook heel geschikt om alvast te maken voor diverse BBQ’s later deze zomer :)

Voor de knoflooksaus (10 minuten bereidingstijd):

Ingrediënten: 3/4 cup sojamelk / 1,5 el citroensap / 1 tl mosterd / 3/4 cup olijfolie / zout en peper / 1 teentje knoflook, geperst.

Meng de sojamelk, het citroensap en de mosterd in een keukenmachine of met een handmixer gedurende 30 seconden. Laat deze daarna doordraaien en giet met een heel klein straaltje langzaam de olie erbij totdat het geheel dikker wordt. Voeg als laatste de peper en zout en de geperste knoflook toe.

Ik at deze burgers op een pitabroodje met avocado en plakjes augurk (in de lengte gesneden) en lekker veel knoflooksaus. Heeeeeel lekker.

Mediterrane zwarte bonen burger met een pikant-fruitige dipsaus van framboos, cashewnoten en cayennepeper

Voor de burger (30 min voorbereidingstijd en 10-15 minuten baktijd op de BBQ/20 min in de oven):

Ingrediënten: 1 blik zwarte bonen, uitgelekt en omgespoeld / 1/2 cup gekookte couscous of quinoa / 1 teen knoflook / 4 zongedroogde tomaten, de olie eruit geperst / 8 zwarte olijven, ontpit en in kleine ringen / 1 middelgrote sjalot, heel fijn gesneden / 1/4 cup meel / 2 el edelgistvlokken (biowinkel) of extra meel / 1/2 tl gemalen komijn / 1/2 tl gemalen zwarte peper / 1/2 tl paprikapoeder / 1/2 tl oregano / 1/2 tl thijm / 1/4 tl zwart zout/rookzout (optioneel, dit geeft een hartigere smaak) / 1/4 tl keukenzout of zeezout  (of 1/2 tl als je geen rookzout gebruikt) / mespuntje cayennepeper / half doosje paneermeel (merk Joannesmolen van de biowinkel is vegan, in andere paneermeel zit vaak gedroogd ei) / wat kokosolie of olijfolie om in te bakken Mix alle ingredienten behalve het paneermeel en de bakolie in een kom of keukenmachine en zet daarna indien mogelijk een half uur in de koelkast (het is dan makkelijker om burgers te vormen omdat het mengsel stijver is). Zie hierboven bij de zoete aardappel burgers hoe je de burgers vormt, voorbakt in de koekenpan en afbakt op de BBQ of in de oven. Als je ze in de oven afbakt is het handig om de oven vast voor te verwarmen als het mengsel in de koelkast staat.

Voor de frambozen-cashew dipsaus (10 minuten bereidingstijd):

Ingrediënten: 2 teentjes knoflook / 1 cup cashewnoten of amandelmeel / 1 tl paprikapoeder / 1/4 tl cayennepeper / 1,5 cup frambozen, ontdooid / 2 tl agavesiroop / 1/2 tl zout / 4 el olijfolie.

Maal de geroosterde cashewnoten en de knoflook in de keukenmachine fijn. Als je geen keukenmachine hebt, gebruik dan voorgemalen amandelmeel en pers de knoflook erdoor. Voeg daarna de andere ingrediënten toe en mix tot een dikke saus. Voeg eventueel als je wilt nog wat water toe.

Beter Anneke bbq burgers gegarneerd

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: Achtergronden, B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: Anneke Comello, bbq, veganisme, vegetariër, vleesloze hamburgers

Lees ook:

  1. Anneke Comello – Eenvoudige Vegan Dumplings (Chinese ‘ravioli’)
  2. Anneke – Chocovado: chocolademousse met avocado
  3. Anneke – soep van de ‘nieuwe’ kip
  4. Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. zeshin zegt

    4 juni 2016 om 10:11

    Allerliefste Anneke,
    In de pan zien je burgers er prachtig uit en ik geloof dat ze heerlijk smaken. Maar mijn ogen eten voor 50% en je garnering vind ik afbreuk doen aan je werk. Het ziet er uit alsof dat er ook nog even snel bij moest. Ik geloof best dat het met je koken en bakken goed zit. Maar een klein ietsiepietsie meer aandacht voor de presentatie???

    • Herman zegt

      5 juni 2016 om 13:18

      Volgens mij smaken deze burgers met je ogen dicht ook verrukkelijk :-)

      • Anneke zegt

        6 juni 2016 om 11:27

        Dankjewel Zeshin voor je feedback. Toch vind ik het broodje zelf een smakelijke foto. Het klopt dat ik niet de belangrijkste focus leg op de fotografie, maar mijns inziens doet de garnering nou ook weer geen afbreuk aan mijn werk. Wellicht dat smaken ook qua presentatie verschillen :) Ik hoop desalniettemin dat je van de recepten kunt genieten!

  2. Jana zegt

    4 juni 2016 om 22:42

    Fijne recepten, Anneke, bedankt voor het delen. Persoonlijk vind ik je foto’s prima. We fotograferen de boel zoals die is, tussen klaarmaken en (warm) opeten, dit in tegenstelling tot echte food fotografen die het alleen om het perfecte plaatje te doen is.

    • Anneke zegt

      6 juni 2016 om 11:29

      Dat is inderdaad mijn intentie met het fotograferen :) Toch mooi om te horen als iemand er iets op te merken heeft, kan nooit kwaad om dat in het achterhoofd te houden. Maar ik doe het inderdaad niet voor het perfecte plaatje. Als je ze gaat proberen wens ik je een smakelijke maaltijd! liefs Anneke

  3. Petra Niessen zegt

    5 juni 2016 om 08:47

    Hallo Anneke,ik heb je Burgers nog niet geprobeerd maar vind jouw vertellen over het “moeten” en het “voelen dat je ergens aan toe bent” fijn om te lezen omdat ik me daar zeer in herken! niet makkelijk om dat stemmetje te herkennen! je Burgers ga ik een keertje proberen!
    Petra.

    • Anneke zegt

      6 juni 2016 om 11:32

      Leuk dat je je erin herkent Petra. Hoe ga jij daar mee om? En smakelijk alvast!

  4. Armanda zegt

    5 juni 2016 om 11:32

    “Want ik heb toch een sterke intentie om niet alleen liefdevoller om te gaan met mezelf en de mensen om mij heen, maar ook met de aarde?” De dieren ontbreken in het verhaal… Dat kan ik me heel goed voorstellen, want lange tijd heb ik dieren ook maar niets gevonden. Het interesseerde me gewoon niet. Ik werd vega voor het milieu en kreeg later pas oog voor (gezondheid en) de dieren. Nu breng ik graag tijd door met dieren, zij kunnen je onvoorwaardelijke liefde geven… Wat je kan voelen als je bij dieren bent, die rust, dat onvoorwaardelijke dat vind ik echt heel bijzonder. (Ik heb zelf overigens geen huisdieren, maar ga soms naar de kinderboerderij.) Ze verdienen het mijns inziens echt niet dat ze dienen als producten.

    • Anneke zegt

      6 juni 2016 om 11:31

      Hoi Armanda, dankjewel voor je reflectie en scherp opgemerkt! Ik heb tijdens het schrijven nog getwijfeld of ik de dieren apart zou noemen, maar voor mijn gevoel vallen zij ook onder het geheel van ‘Moeder Aarde’. Maar nu je het zegt besef ik me dat zij eigenlijk ook wel een aparte benoeming verdienen ;)

  5. Herman zegt

    5 juni 2016 om 13:28

    Mooi verhaal, zelf ben ik vegetariër geworden toen tot mij doordrong dat er in de supermarkt stukken dieren in plastic bakjes liggen met 35% korting stickers er op. Bij andere mensen eet ik wel vlees, maar ik koop het niet. Oh ja wel haring en kibbeling voor de kinderen en dat eet ik zelf ook graag. Vegetarische hamburgers maak ik sinds kort ook zelf en supermakkelijk:

    Tofu
    Ei
    Kikkererwten
    Maïs

    Staafmixer er op, ruim kruiden paneermeel toevoegen en een deel bloem, roeren, grote lepel in de pan en plat maken tijdens het bakken, mmm heerlijk. Combinatie van linzen en doperwten ook heerlijk.

    • Anneke zegt

      6 juni 2016 om 11:31

      Wat leuk Herman! Dat ga ik ook eens proberen!

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 20 januari 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • 20 januari 2021
    Lezingenserie ONLINE: 'Reïncarnatie en karma’
  • 20 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 21 januari 2021
    Gratis proefles cursus Caring - Caring from the heart
  • 21 januari 2021
    Doorlopende groep Vipassana Haarlem
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Verkiezingen 2021 – ‘Er is menselijke warmte nodig in de politiek’

Wouter ter Braake - 18 januari 2021

Ik lanceer een ander alternatief. Een brede bewustzijnsbeweging. Een beweging van kiezers die het geluk van alle mensen vooropstelt en als uitgangspunt neemt. Op basis van een bewustzijn dat boosheid transformeert in wijsheid. Een bewustzijn dat gefundeerd is in het besef van verbondenheid van al wat leeft. Een bewustzijn dat verschillen respecteert en met een warm hart en open mind openstaat voor dialoog.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Het jaar 2021 – dag 20 – afstand
  • Boeddhistische ervaringsdeskundigen gezocht
  • De kern van yoga – Karma yoga (deel 1)
  • Boeken – Ecodharma Buddhist Teachings for the Precipice
  • XR blokkeert gebouw ministerie Economische Zaken

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens