De zomer is in aantocht! De dagen zijn bijna op hun langst en ondanks de vele regen hebben we al wat prachtige zomerse avonden achter de rug. Dan gaat er bij mij en veel anderen iets kriebelen… tijd voor de BBQ! Zelfs als je er niet dol op bent ontkom je er vrijwel nooit aan met familiedagen, vriendengroepen of bedrijfsuitjes. Voor de bewuste eter levert een BBQ echter vaak ook een dilemma op. Doe je makkelijk en eet je voor een keertje mee met de hamburgers, worstjes en kipstokjes? Of vraag je toch om iets verantwoords vegetarisch of veganistisch, of breng je dat zelf mee?

Ik koos vorige week bij een familie-BBQ voor het laatste en experimenteerde met veganistische burgers. Ik hoopte mijn geliefde vleeseters te verrassen en tegelijkertijd mezelf te verwennen met bewuste én lekkere opties :) En dat lukte!

Beter Anneke bbq burgers op de barbecueHieronder vind je de recepten van twee veganistische burgers die ik probeerde. De eerste met zoete aardappel, daar ben ik zelf gek op en witte bonen met heel veel kruiden, in combinatie met een frisse vegan knoflooksaus. De tweede in een mediterrane stijl- op basis van zwarte bonen met zwarte olijven, couscous en zongedroogde tomaatjes. Daarbij maakte ik een verrassende dipsaus op basis van cashewnoten met framboos en cayennepeper. De recepten vond ik op diverse kookblogs en paste ik naar eigen inzicht en smaak nog wat aan. De burgers worden in de pan voorgebakken en zijn vervolgens op de BBQ af te bakken. Maar je kunt ze ook in de oven afbakken.

Op de BBQ werden deze burgers enthousiast geproefd en goedgekeurd. Er ging daarnaast vrij veel vlees doorheen, waar ik ook wat stukjes van meepakte. Want hoewel ik voor deze blog experimenteer met veganistisch koken en ik gemiddeld in de week zo’n drie of vier dagen vegetarisch of veganistisch eet, ben ik niet veganist of zelfs vegetariër. In het verleden heb ik beide wel een tijdje geprobeerd maar niet volgehouden. Toch is het thema sinds mijn eerste blog hier weer voor me gaan leven.

Ik ben al enkele jaren onderweg om bewuster en liefdevoller te zijn in alles wat ik doe. In mijn relaties, in mijn werk, in mijn omgang met mezelf. Ook koken en eten hoort daar voor mij bij. Zoals alles in het leven gaat dat natuurlijk met vallen en opstaan. De neiging zit echter sterk in mij om mezelf op mijn kop te geven over van alles en nog wat dat ik ‘nog niet goed doe’. Zodoende ging er de afgelopen weken weer eens een moeilijk te temmen stemmetje tekeer dat mij uitdaagde waarom ik nog geen praktiserend veganist was. Want ik heb toch een sterke intentie om niet alleen liefdevoller om te gaan met mezelf en de mensen om mij heen, maar ook met de aarde?

Toen ik er eens dieper naar keek, kwam ik tot het inzicht dat dat uitdagende stemmetje weer voortkomt uit een manier van omgaan met mezelf die niet zo liefdevol is. Als ik mijn eigen ‘regels’ van ‘het goede doen’ niet naleef, veroorzaakt dat stress en negativiteit naar mezelf toe. En eigenlijk is dat niets anders dan mezelf geweld aandoen. Dus nu zit ik een beetje vast. Voor mij voelt het alsof de intentie hebben het juiste te doen samen zou moeten gaan met een positieve energie en een liefdevolle, natuurlijke beweging. Anders wordt het ‘moeten’ en ontstaat er daarmee gepaard lijden in mij en, zo heb ik gemerkt, degenen om mij heen. Maar hoe ik hier mee om kan gaan in mijn voedingskeuzes heb ik nog niet helder. Wel neem ik me voor om hier de komende tijd nauwkeuriger naar te kijken. Zolang echter ‘de intentie hebben’ en ‘moeten’ nog niet zo te scheiden zijn, ga ik, denk ik nu, de stap om veganist te worden nog niet zetten. Een eerste stap is om dit proces hier te delen, wat ik best spannend vind. Maar ik denk dat het voor velen herkenbaar is en ben dan ook benieuwd of er mensen zijn die vanuit hun eigen ervaring willen reageren.

Zoete aardappel & cannelinibonen burger met vegan knoflooksaus.

Voor de burger (45 min voorbereidingstijd en 10 minuten baktijd op de BBQ/20 min in de oven):

Beter Anneke bbq gerchtIngrediënten: 250 gram zoete aardappel / 1 blik cannelinibonen of andere witte bonen / 1 kleine ui of sjalotje, fijn gesneden / 1,5 EL tahin / 1/2 tl appelazijn / 1 kleine teen knoflook, geperst / 1/8 tl cayennepeper / 1/4 tl paprikapoeder / 1/4 tl zwart zout of rookzout (optioneel, dit geeft een hartigere smaak) / 1/2 tl zout (of iets meer als je geen rookzout gebruikt) / 1/4 tl oregano / 1/4 tl thijm / 1 tl nigellazaadjes (optioneel) / 1/4 cup meel / 2 el edelgistvlokken of extra meel / handjevol verse koriander, gesneden / half doosje paneermeel (merk Joannesmolen van de biowinkel is veganistisch, in andere soorten paneermeel zit vaak gedroogd ei / wat kokosolie of olijfolie om in te bakken.

Verwarm de oven voor op 200 ºC (hetelucht, 220 ºC elektrisch). Schil de zoete aardappel en snij deze in partjes. Doe de partjes in een kom en hussel ze met wat olijfolie en een flinke snuf zout. Spreid bakpapier uit over een bakplaat en leg de zoete aardappel erop. Bak in de oven gedurende ongeveer 15 minuten tot ze goudbruin zijn.

Beter Anneke bbq mengschaalSpoel intussen de cannelinibonen af in een vergiet. Doe ze in een kom of gebruik de grootste kom van je keukenmachine om alle ingrediënten in te verzamelen. Voeg de rest van de ingrediënten toe behalve het paneermeel en mix alles met een vork of gebruik de keukenmachine. Als de zoete aardappel gebakken is, voeg je deze ook toe. Je kunt de partjes eerst laten afkoelen en/of de gehele mix een halfuur in de koelkast zetten. Het wordt dan steviger zodat de burgers makkelijker te vormen zijn.

Vorm balletjes met behulp van twee eetlepels en rol deze op een bord door het paneermeel. Verwarm wat olie in een koekenpan en en druk de burgers plat. Bak ze op middelhoog vuur gedurende 6-8 minuten totdat ze aan beide kanten goudbruin zijn. Bak ze eventueel in twee rondes als het niet past. In de oven: bak de burgers zo’n 20 minuten af (halverwege omdraaien) bij 180 graden. De burgers worden zo steviger en minder vochtig van binnen dan als je ze alleen in de pan bakt. Op de BBQ: bak de burgers ongeveer 10-15 minuten af en blijf regelmatig omdraaien. Het paneermeel wordt op de BBQ sneller zwart dus je kunt dat ook achterwege laten. Als je burgers over hebt kun je ze enkele dagen in de koelkast bewaren of invriezen. Ze zijn dus ook heel geschikt om alvast te maken voor diverse BBQ’s later deze zomer :)

Voor de knoflooksaus (10 minuten bereidingstijd):

Ingrediënten: 3/4 cup sojamelk / 1,5 el citroensap / 1 tl mosterd / 3/4 cup olijfolie / zout en peper / 1 teentje knoflook, geperst.

Meng de sojamelk, het citroensap en de mosterd in een keukenmachine of met een handmixer gedurende 30 seconden. Laat deze daarna doordraaien en giet met een heel klein straaltje langzaam de olie erbij totdat het geheel dikker wordt. Voeg als laatste de peper en zout en de geperste knoflook toe.

Ik at deze burgers op een pitabroodje met avocado en plakjes augurk (in de lengte gesneden) en lekker veel knoflooksaus. Heeeeeel lekker.

Mediterrane zwarte bonen burger met een pikant-fruitige dipsaus van framboos, cashewnoten en cayennepeper

Voor de burger (30 min voorbereidingstijd en 10-15 minuten baktijd op de BBQ/20 min in de oven):

Ingrediënten: 1 blik zwarte bonen, uitgelekt en omgespoeld / 1/2 cup gekookte couscous of quinoa / 1 teen knoflook / 4 zongedroogde tomaten, de olie eruit geperst / 8 zwarte olijven, ontpit en in kleine ringen / 1 middelgrote sjalot, heel fijn gesneden / 1/4 cup meel / 2 el edelgistvlokken (biowinkel) of extra meel / 1/2 tl gemalen komijn / 1/2 tl gemalen zwarte peper / 1/2 tl paprikapoeder / 1/2 tl oregano / 1/2 tl thijm / 1/4 tl zwart zout/rookzout (optioneel, dit geeft een hartigere smaak) / 1/4 tl keukenzout of zeezout  (of 1/2 tl als je geen rookzout gebruikt) / mespuntje cayennepeper / half doosje paneermeel (merk Joannesmolen van de biowinkel is vegan, in andere paneermeel zit vaak gedroogd ei) / wat kokosolie of olijfolie om in te bakken Mix alle ingredienten behalve het paneermeel en de bakolie in een kom of keukenmachine en zet daarna indien mogelijk een half uur in de koelkast (het is dan makkelijker om burgers te vormen omdat het mengsel stijver is). Zie hierboven bij de zoete aardappel burgers hoe je de burgers vormt, voorbakt in de koekenpan en afbakt op de BBQ of in de oven. Als je ze in de oven afbakt is het handig om de oven vast voor te verwarmen als het mengsel in de koelkast staat.

Voor de frambozen-cashew dipsaus (10 minuten bereidingstijd):

Ingrediënten: 2 teentjes knoflook / 1 cup cashewnoten of amandelmeel / 1 tl paprikapoeder / 1/4 tl cayennepeper / 1,5 cup frambozen, ontdooid / 2 tl agavesiroop / 1/2 tl zout / 4 el olijfolie.

Maal de geroosterde cashewnoten en de knoflook in de keukenmachine fijn. Als je geen keukenmachine hebt, gebruik dan voorgemalen amandelmeel en pers de knoflook erdoor. Voeg daarna de andere ingrediënten toe en mix tot een dikke saus. Voeg eventueel als je wilt nog wat water toe.

Beter Anneke bbq burgers gegarneerd

 

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

11 reacties op B’eter – Beestloze BBQ Burgers

  1. zeshin schreef:

    Allerliefste Anneke,
    In de pan zien je burgers er prachtig uit en ik geloof dat ze heerlijk smaken. Maar mijn ogen eten voor 50% en je garnering vind ik afbreuk doen aan je werk. Het ziet er uit alsof dat er ook nog even snel bij moest. Ik geloof best dat het met je koken en bakken goed zit. Maar een klein ietsiepietsie meer aandacht voor de presentatie???

    • Herman schreef:

      Volgens mij smaken deze burgers met je ogen dicht ook verrukkelijk :-)

      • Anneke schreef:

        Dankjewel Zeshin voor je feedback. Toch vind ik het broodje zelf een smakelijke foto. Het klopt dat ik niet de belangrijkste focus leg op de fotografie, maar mijns inziens doet de garnering nou ook weer geen afbreuk aan mijn werk. Wellicht dat smaken ook qua presentatie verschillen :) Ik hoop desalniettemin dat je van de recepten kunt genieten!

  2. Jana schreef:

    Fijne recepten, Anneke, bedankt voor het delen. Persoonlijk vind ik je foto’s prima. We fotograferen de boel zoals die is, tussen klaarmaken en (warm) opeten, dit in tegenstelling tot echte food fotografen die het alleen om het perfecte plaatje te doen is.

    • Anneke schreef:

      Dat is inderdaad mijn intentie met het fotograferen :) Toch mooi om te horen als iemand er iets op te merken heeft, kan nooit kwaad om dat in het achterhoofd te houden. Maar ik doe het inderdaad niet voor het perfecte plaatje. Als je ze gaat proberen wens ik je een smakelijke maaltijd! liefs Anneke

  3. Petra Niessen schreef:

    Hallo Anneke,ik heb je Burgers nog niet geprobeerd maar vind jouw vertellen over het “moeten” en het “voelen dat je ergens aan toe bent” fijn om te lezen omdat ik me daar zeer in herken! niet makkelijk om dat stemmetje te herkennen! je Burgers ga ik een keertje proberen!
    Petra.

    • Anneke schreef:

      Leuk dat je je erin herkent Petra. Hoe ga jij daar mee om? En smakelijk alvast!

  4. Armanda schreef:

    “Want ik heb toch een sterke intentie om niet alleen liefdevoller om te gaan met mezelf en de mensen om mij heen, maar ook met de aarde?” De dieren ontbreken in het verhaal… Dat kan ik me heel goed voorstellen, want lange tijd heb ik dieren ook maar niets gevonden. Het interesseerde me gewoon niet. Ik werd vega voor het milieu en kreeg later pas oog voor (gezondheid en) de dieren. Nu breng ik graag tijd door met dieren, zij kunnen je onvoorwaardelijke liefde geven… Wat je kan voelen als je bij dieren bent, die rust, dat onvoorwaardelijke dat vind ik echt heel bijzonder. (Ik heb zelf overigens geen huisdieren, maar ga soms naar de kinderboerderij.) Ze verdienen het mijns inziens echt niet dat ze dienen als producten.

    • Anneke schreef:

      Hoi Armanda, dankjewel voor je reflectie en scherp opgemerkt! Ik heb tijdens het schrijven nog getwijfeld of ik de dieren apart zou noemen, maar voor mijn gevoel vallen zij ook onder het geheel van ‘Moeder Aarde’. Maar nu je het zegt besef ik me dat zij eigenlijk ook wel een aparte benoeming verdienen ;)

  5. Herman schreef:

    Mooi verhaal, zelf ben ik vegetariër geworden toen tot mij doordrong dat er in de supermarkt stukken dieren in plastic bakjes liggen met 35% korting stickers er op. Bij andere mensen eet ik wel vlees, maar ik koop het niet. Oh ja wel haring en kibbeling voor de kinderen en dat eet ik zelf ook graag. Vegetarische hamburgers maak ik sinds kort ook zelf en supermakkelijk:

    Tofu
    Ei
    Kikkererwten
    Maïs

    Staafmixer er op, ruim kruiden paneermeel toevoegen en een deel bloem, roeren, grote lepel in de pan en plat maken tijdens het bakken, mmm heerlijk. Combinatie van linzen en doperwten ook heerlijk.

Menu