• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Anneke Comello – vegan voorjaarsquiche

Anneke Comello – vegan voorjaarsquiche

10 april 2021 door Anneke Comello

’s Ochtends in alle vroegte draai ik de scheurkalender in onze keuken om en tref daarop een lijstje aan van Hollandse groenten die in april in het seizoen zijn. Knipoogjes noemt een vriend van mij zulke momenten, als je uit een kleine toevalligheid opmaakt dat je op het goede spoor zit.

Een recept met aprilgroenten wordt het dus. Maar ik wil ook graag iets delen over wat voor mij de basis is van bewust eten, het koken zelf. Gedurende de afgelopen jaren ben ik koken gaan beschouwen als een beoefening op zich: ‘kookmeditatie’. Ik zie het nu meer als een volwaardig onderdeel van de dag, in plaats een obstakel voordat ik eindelijk van mijn welverdiende rust kan genieten. Daarnaast is het een tijd om iets met mijn handen te doen en uit mijn hoofd te komen. Mijn hoofd dat, net zoals dat van veel andere mensen, de hele dag door met allerlei input wordt uitgedaagd. Niets vind ik zo heerlijk als ontspannen een deeg kneden. Deeg kneden, een recept met seizoensgroenten… Opeens weet ik het: het wordt een hartige taart!

Hoe beoefen ik dan kookmeditatie? Als ik thuiskom na een volle dag ben ik vaak moe en heb ik enorme trek. Mijn automatische neiging is om dan snel iets te koken zodat ik daarna (oh ja, ook nog na een haastige afwas) eindelijk kan relaxen. Een noodzakelijk kwaad. Maar eigenlijk vind ik koken fantastisch. Dus ik ben gaan onderzoeken hoe ik het leuker en relaxter kon maken. De trek is het eerste dat ik aanpakte. Een gezonde snack in de namiddag helpt me om minder gejaagd te zijn. Ik neem iets dat goed vult, zoals een banaan, een boterham, wat noten of een glas groentesap.

Ook neem ik eerst de tijd om mijn schoenen uit te doen en comfortabele kleding aan te trekken. Vaak merk ik dat ik zelfs eerst behoefte heb aan tien minuten rustig zitten met een kopje thee, of om onder een dekentje te liggen en een paar ontspanningsoefeningen te doen. Een tijdsinvestering die mij de rest van de avond plezier geeft.

Wanneer ik daarna naar de keuken loop, zit ik al een heel stuk lekkerder in mijn lijf en is mijn geest al wat tot rust gekomen. Doordat ik vanuit die toestand ga koken, geniet ik meer van het koken en ben ik rustiger als ik vervolgens ga eten. Zo kan ik met meer aandacht van het eten genieten en let ik beter op of ik niet te veel eet. Daardoor voel ik me energieker en frisser tijdens de rest van de avond.

Na deze voorbereidingen buiten de keuken, begin ik met alle ingrediënten te verzamelen. Zo heb ik overzicht en hoef ik niet voortdurend heen en weer te lopen terwijl ik ook op de pannen moet letten. En, met de handen kneden is voor mij een ultieme manier om tot rust te komen. Ik focus op mijn lichaam, voel mijn handen en het deeg. En dat kneden mag bij dit recept best iets langer dan strikt noodzakelijk ;)

Deze hartige taart heeft een simpele korst die niet hoeft te rijzen maar wel even in de koelkast moet rusten en voorgebakken moet worden. In dit geval paste ik mijn ritueel aan en dook eerst de keuken in om het deeg te maken. Wanneer het deeg vervolgens rustte, rustte ik ook. Terwijl ik het deeg daarna voorbakte, had ik tijd om groenten te snijden en de vulling te maken.

Het deeg maakte ik al vaker, maar de vulling was een experiment. Geïnspireerd door Jana’s recepten met edelgist en aquafaba als vervangers van kaas en ei, ging ik online op zoek naar een manier om een vegan hartige taart te maken. Dit leidde tot onderstaand recept met aquafaba, tofu en edelgist samen.

Ik combineerde de taart met een witlofsalade met appel en sinaasappel en een mosterddressing. Dan kun je er prima met vier personen van eten. In totaal neemt het recept 1u en 25 min. Je kunt het korter maken door kant-en-klaar vegan bladerdeeg van de biologische winkel te gebruiken.

Ingrediënten: Voor de volkoren taart (10 minuten bereidingstijd, 20 minuten rusten, 20 minuten voorbakken)

– 250 g volkorenmeel (je kunt ook speltmeel gebruiken)
– halve theelepel zout
– 60 ml olijfolie (of 4 volle eetlepels)
– 120 ml koud water

Voor de vulling (20 minuten bereiden + 35 minuten afbakken)

– een middelgrote (rode) ui
– 2 tenen knoflook
– een bosje raapstelen (van de biologische winkel), +/- 200 g.
– een grote prei – 250 g penen of winterwortel
– 400 g stevige ‘normale’ tofu
– 0,5 kopje (cup) aquafaba (= uitgelekt vocht van kikkererwten)
– 0,25 kopje (cup) edelgistvlokken
– 1 eetlepel zoute sojasaus
– 2 eetlepels maïzena – 0,5 theelepel kurkuma
– 1 theelepel zout
– 1 theelepel paprikapoeder
– 0,5 tl cayennepeper (optioneel)

Bereidingswijze

Maak een stuk aanrecht goed schoon en droog en strooi er wat bloem op. Neem een ronde bakvorm van 26 of 28 cm doorsnede en vet deze in met olijfolie. Meng alle ingrediënten voor het taartdeeg in een kom. Kneed lekker lang tot het een soepel deeg is. Leg het deeg op het bebloemde aanrecht en rol uit.

Beter bodem vega quiche Anneke Comello foto 1Spreid het deeg uit in de vorm op zo’n manier dat de kanten 2 tot 3 cm hoog worden. Prik op de bodem gaatjes in het deeg met een vork, ongeveer elke 1,5 cm. Zet de beklede bakvorm 20 minuten in de koelkast. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200° (hetelucht) of 220° (elektrisch) en neem zelf rust.

Bak de bodem daarna gedurende 20 minuten. Snipper intussen de uien en de knoflook fijn. Was en snij met al je aandacht ook de andere groenten in regelmatige kleine stukjes en roerbak alles even in wat olijfolie gedurende 5 minuten. Voeg de raapsteeltjes als laatste toe, die hoeven maar kort.

Beter vega quiche in oven Anneke Comello foto 3Meng in een kom of keukenmachine de overige ingrediënten voor de vulling. Voer de volgende stap pas uit als de voorgebakken bodem en de groentemix klaarstaan! Klop de vulling op met een staafmixer of in de keukenmachine, minstens 2 minuten, tot het dik en lobbig is. Meng dan direct de groentemix erdoor (in een kom) en vul de voorgebakken bodem. Bak de hartige taart vervolgens in de oven gedurende 35-40 minuten totdat hij prachtig goudbruin is.

Ik was verrukt over het resultaat! De taart zag er prachtig uit, als een echte quiche, en qua smaak kwam het daar ook heel dicht in de buurt. Mijn tafelgenote en ik hebben er enorm van genoten en vonden hem voor herhaling vatbaar. Wel was de textuur vrij zacht, de taart werd pas steviger als hij iets afkoelde.

 

Beter bodem vega quiche Anneke Comello foto 1
Beter vulling vega quiche Anneke Comello foto 2
Beter vega quiche in oven Anneke Comello foto 3
Beter vega quiche op bord Anneke Comello foto 4

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Geluk, Gezondheid, meditatie, Voedsel Tags: Anneke Comello, B'eter, meditatie, vegan, voorjaarsquiche

Lees ook:

  1. Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart
  2. Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart
  3. Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart
  4. Kookmeditatie: vegan voorjaarsquiche

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 14 augustus 2022
    Kum Nye Dancing zomerserie | Online | vanaf 14 aug
  • 19 augustus 2022 - 21 augustus 2022
    Retraite weekend | Vreugde van zijn: gelukkig zijn | Live | 19-21 aug
  • 22 augustus 2022 - 26 augustus 2022
    3-daagse boeddha vakantie
  • 26 augustus 2022 - 28 augustus 2022
    Retraite weekend | Liefde en Compassie voor jezelf en anderen | Live| 26-28 aug
  • 3 september 2022
    Gratis Workshop | Waardering voor jezelf en anderen | Live en Online | 
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    De rafelkant van onze democratische rechtsstaat – Deel 1

    Kees Moerbeek - 7 augustus 2022

    De auteur signaleert een onontkoombare overgang naar een staatsgrenzen overstijgende vervlechting van belangrijke leefomstandigheden op economisch, cultureel, klimatologisch en technologisch gebied. Het verlies van houvast dat dit veroorzaakt valt samen met het verlies van de bescherming door de verzorgingsstaat. Dit wordt verergerd door de onverschilligheid in leidende politieke en economische kringen ten opzichte van de onzekerheid die de veranderingen oproepen. De weerstand die dit alles opwekt neemt op veel plaatsen onder invloed van populistische en autoritaire bewegingen ‘de vorm aan van een afwijzing van anderen, andersdenkenden en andersverschijnende mensen.’

    Woef hé…een signalering

    Erik Hoogcarspel - 4 augustus 2022

    Georg Luck (1926 – 2013) was hoogleraar aan de Universiteit in Baltimore, Verenigde Staten in de klassieke cultuur en talen. Aan het einde van zijn carrière heeft hij op verzoek van een collega een studie uitgevoerd naar een heel aparte groep van filosofen, de cynici. Het wordt cynicus is afgeleid van “hond”, kynos. Deze “honden” predikten voor het volk en leidden talentvolle leerlingen op.

    De kinderen hebben nu rust nodig. Over ouderverstoting.

    Rob van Boven en Luuk Mur - 2 augustus 2022

    De kinderen waren 5 en 4 jaar toen de moeder vertrok met de kinderen. Ze wilde niet langer als slaaf behandeld worden door haar man. De kinderrechter besliste dat het woonverblijf bij moeder was, er kwam een bezoekregeling met vader en er werd opgelegd dat de ouders mee zouden doen aan ouderbemiddeling. De bemiddeling werd geen succes en ook een tweede en derde poging mislukte. Toen kwam er een melding bij Veilig Thuis door de vrijwillige jeugdhulpverlening.

    Crisis op crisis

    gastauteur - 1 augustus 2022

    Stel dat de vooronderstelling dat de mens beschikt over een vrije wil nu eens niet waar blijkt te zijn terwijl ons wetstelsel daar wel vanuit gaat en daarmee aansluit bij het vrije-markt-denken, het kapitalisme. En als dat niet waar is of maar heel beperkt, wat betekent dat dan? Dat er zoiets als een vrije wil bestaat is een aanname, een geloofsartikel.

    Narrative self en experiential self: hoe begrip van meditatieonderzoek beoefenaars kan helpen op hun pad

    gastauteur - 31 juli 2022

    Ik gebruik wel eens het beeld van een motor met zijspan. Als je geen meditatiebeoefenaar bent dan zit het narratief achter de stuur en de directe ervaring in het zijspan. Door beoefening kan je dat omdraaien, kom je ‘in’ de ervaring. En als je het narratief toch nodig hebt, dan zet je hem in. Waarvoor het ook helpt is dat mensen het niet meer zo vervelend vinden wanneer ze niet opmerkzaam zijn omdat ze begrijpen waar het narratief mee bezig is. Zo voorkom je de opbouw van aversie tijdens het mediteren.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’
    • Elf visioenen van het Levende Licht
    • Het jaar 2022 – dag 219 – sorrypoliticus
    • Dalai Lama feliciteert nieuwe Indiase vice-president met benoeming
    • Halte Hertenkamp – Alsof er iets te kiezen valt

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens