BD- redacteur Joop Hoek schreef in het BD over het lastige dilemma van de ‘nieuwe kip‘, die weliswaar een beter welzijn heeft en minder antibiotica krijgt, wat positieve gevolgen voor de volksgezondheid met zich meebrengt (namelijk minder kans op gevaarlijke resistente ziekteverwekkers), maar ook door extra uitstoot van methaan bijdraagt aan meer klimaatverandering.

De nieuwe kip leeft namelijk langer, poept dus ook meer, en zorgt zo voor meer broeikasgas. Een verbetering qua dierenwelzijn, maar een negatieve bijdrage aan het klimaat: hoe kan je het nog goed doen vraag ik me vaak af? Een hele eenvoudige uitweg uit dit eeuwige dilemma is natuurlijk wat Joop aan het einde ook opperde, gewoon geen vlees meer eten. Maar voor veel mensen, ook voor mijzelf, is dat een lastige stap om helemaal te maken.

En als je al kiest voor geen vlees meer eten, kies je dan voor vegetarisch of veganistisch? Vegetarisch impliceert minder dierenleed omdat je ervoor kiest geen dieren te eten die gefokt worden voor de slacht, maar je eet wel zuivel en eieren, wat ook veel dode dieren oplevert en slechte onnatuurlijke leefomstandigheden. Dat aan het einde van het legkipleven of melkkoeleven ook die kip en koe geslacht worden, vergeet men voor het gemak bovendien vaak… Als je echt voor dierenwelzijn wilt gaan én minder milieubelasting, dan kun je inderdaad, zoals Joop schrijft, maar beter gaan voor een handje bonen.

Toch zou ik daar nog een andere middenweg aan toe willen voegen, mijn eigen oplossing (voor nu). Als je toch af en toe wat vlees wilt eten (en zeker als je vegetarier bent en daarmee wel gebruik maakt van legkippen) kun je maar het beste het vlees eten van een legkip, die anders in de versnipperaar of in Afrika eindigt en daar weer oneerlijke concurrentie vormt voor plaatselijke boeren.* Die uitgelegde legkip, dat is … de soepkip.

Daarom in deze blog een recept voor in mijn ogen de meest duurzame vorm van vlees eten, kippensoep, helemaal als je een snelkoker of slowcooker gebruikt om het energieverbruik van het koken te minimaliseren. Ik kies dan wel voor een biologische soepkip, aangezien ik ook af en toe biologische eieren eet. Ik kies dan voor biologisch uit bovengenoemde antibiotica-overwegingen en ook de kwestie van voer: veel dieren worden – deels – gevoerd met soja en het is uit veel onderzoek toch wel duidelijk dat biologische soja een veel beter alternatief is dan ‘standaard’ sojaverbouw, die voor grootschalige ontbossing, monocultuur en allerlei andere wantoestanden zorgt.

Ingrediënten basisbouillon:

  • 1 biologische soepkip
  • 1 eetlepel korianderzaad (je kan ook een theelepel gemalen koriander nemen)
  • 2 anijssterren
  • 3 gedroogde ‘trosjes’ foelie (of een theelepel gemalen foelie, maar is minder lekker!)
  • 1 duim verse gember, geschild en in plakjes gesneden
  • 1 knolletjes verse kurkuma, in plakjes gesneden
  • 2-3 laurierbladen
  • 6 jeneverbessen
  • eetlepel zout
  • twee tenen knoflook en een kleine ui (allebei gepeld, niet gesneden)

Ik voeg alles toe aan mijn snelkookpan, zet de kip onder water, sluit het deksel hermetisch af en breng de inhoud aan de kook. Dan zet ik het vuur lager, maar wel zo dat de hoge druk behouden blijft, en laat de soep 45 minuten doorkoken. Daarna haal ik de kip eruit, laat die evt. even afkoelen, pel het vlees eraf, zet dat apart en doe alle botjes en resten terug in de pan. Ik kook de bouillon tot slot nog zo’n 20 minuten door, opnieuw onder druk gebracht.

De snelkookpan zorgt door zijn koken onder hoge druk voor een vermindering van de kooktijd tot 1/3 van de normale kooktijd. In een gewone pan vertaalt dat als volgt: breng alles aan de kook, schep het schuim eventueel af, zet dan het vuur laag en laat zo’n 2 uur doorpruttelen. Haal dan het vlees van de kip (laat evt de kip even buiten de pan afkoelen), doe alle resten terug in de pan en laat nog 45 minuten tot 1 uur doorkoken.

Tot slot zeef je alles en houd je een prachtige bouillon over. Voeg eventueel nog naar smaak zout en peper toe of wat tamari.

Ik eet deze kippensoep zelf graag met gekookte noedels en gestoomde groenten (bijv. wortel, pompoen, spinazie, courgette). Die maak ik apart van de soep klaar en doe dan alles direct in de kommen bij elkaar, de groenten, de noedels, de bouillon en wat van het apart gehouden vlees. Op die manier krijg je niet ultra gaar gekookte groentes en noedels, waar ik niet zo van houd. Voilà!

Bereidingstijd qua handelingen +/- 45 min. Totale kooktijd is, afhankelijk van je soort pan, tussen 1 en 3 uur. Je kunt ook een slowcooker gebruiken, die gebruikt heel weinig stroom, maar zoals de naam al doet vermoeden, kookt deze je voedsel heel zachtjes en langzaam. Kijk dan in de instructies bij je pan hoe lang je in jouw slowcooker vleesbouillon moet laten koken.

Categorieën: B'eter, Dierenwelzijn, Voedsel, Gezondheid, Boeddhistisch leven
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk