• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Anneke – soep van de ‘nieuwe’ kip

15 februari 2020 door Anneke Comello

BD- redacteur Joop Hoek schreef in het BD over het lastige dilemma van de ‘nieuwe kip‘, die weliswaar een beter welzijn heeft en minder antibiotica krijgt, wat positieve gevolgen voor de volksgezondheid met zich meebrengt (namelijk minder kans op gevaarlijke resistente ziekteverwekkers), maar ook door extra uitstoot van methaan bijdraagt aan meer klimaatverandering.

De nieuwe kip leeft namelijk langer, poept dus ook meer, en zorgt zo voor meer broeikasgas. Een verbetering qua dierenwelzijn, maar een negatieve bijdrage aan het klimaat: hoe kan je het nog goed doen vraag ik me vaak af? Een hele eenvoudige uitweg uit dit eeuwige dilemma is natuurlijk wat Joop aan het einde ook opperde, gewoon geen vlees meer eten. Maar voor veel mensen, ook voor mijzelf, is dat een lastige stap om helemaal te maken.

En als je al kiest voor geen vlees meer eten, kies je dan voor vegetarisch of veganistisch? Vegetarisch impliceert minder dierenleed omdat je ervoor kiest geen dieren te eten die gefokt worden voor de slacht, maar je eet wel zuivel en eieren, wat ook veel dode dieren oplevert en slechte onnatuurlijke leefomstandigheden. Dat aan het einde van het legkipleven of melkkoeleven ook die kip en koe geslacht worden, vergeet men voor het gemak bovendien vaak… Als je echt voor dierenwelzijn wilt gaan én minder milieubelasting, dan kun je inderdaad, zoals Joop schrijft, maar beter gaan voor een handje bonen.

Toch zou ik daar nog een andere middenweg aan toe willen voegen, mijn eigen oplossing (voor nu). Als je toch af en toe wat vlees wilt eten (en zeker als je vegetarier bent en daarmee wel gebruik maakt van legkippen) kun je maar het beste het vlees eten van een legkip, die anders in de versnipperaar of in Afrika eindigt en daar weer oneerlijke concurrentie vormt voor plaatselijke boeren.* Die uitgelegde legkip, dat is … de soepkip.

Daarom in deze blog een recept voor in mijn ogen de meest duurzame vorm van vlees eten, kippensoep, helemaal als je een snelkoker of slowcooker gebruikt om het energieverbruik van het koken te minimaliseren. Ik kies dan wel voor een biologische soepkip, aangezien ik ook af en toe biologische eieren eet. Ik kies dan voor biologisch uit bovengenoemde antibiotica-overwegingen en ook de kwestie van voer: veel dieren worden – deels – gevoerd met soja en het is uit veel onderzoek toch wel duidelijk dat biologische soja een veel beter alternatief is dan ‘standaard’ sojaverbouw, die voor grootschalige ontbossing, monocultuur en allerlei andere wantoestanden zorgt.

Ingrediënten basisbouillon:

  • 1 biologische soepkip
  • 1 eetlepel korianderzaad (je kan ook een theelepel gemalen koriander nemen)
  • 2 anijssterren
  • 3 gedroogde ‘trosjes’ foelie (of een theelepel gemalen foelie, maar is minder lekker!)
  • 1 duim verse gember, geschild en in plakjes gesneden
  • 1 knolletjes verse kurkuma, in plakjes gesneden
  • 2-3 laurierbladen
  • 6 jeneverbessen
  • eetlepel zout
  • twee tenen knoflook en een kleine ui (allebei gepeld, niet gesneden)

Ik voeg alles toe aan mijn snelkookpan, zet de kip onder water, sluit het deksel hermetisch af en breng de inhoud aan de kook. Dan zet ik het vuur lager, maar wel zo dat de hoge druk behouden blijft, en laat de soep 45 minuten doorkoken. Daarna haal ik de kip eruit, laat die evt. even afkoelen, pel het vlees eraf, zet dat apart en doe alle botjes en resten terug in de pan. Ik kook de bouillon tot slot nog zo’n 20 minuten door, opnieuw onder druk gebracht.

De snelkookpan zorgt door zijn koken onder hoge druk voor een vermindering van de kooktijd tot 1/3 van de normale kooktijd. In een gewone pan vertaalt dat als volgt: breng alles aan de kook, schep het schuim eventueel af, zet dan het vuur laag en laat zo’n 2 uur doorpruttelen. Haal dan het vlees van de kip (laat evt de kip even buiten de pan afkoelen), doe alle resten terug in de pan en laat nog 45 minuten tot 1 uur doorkoken.

Tot slot zeef je alles en houd je een prachtige bouillon over. Voeg eventueel nog naar smaak zout en peper toe of wat tamari.

Ik eet deze kippensoep zelf graag met gekookte noedels en gestoomde groenten (bijv. wortel, pompoen, spinazie, courgette). Die maak ik apart van de soep klaar en doe dan alles direct in de kommen bij elkaar, de groenten, de noedels, de bouillon en wat van het apart gehouden vlees. Op die manier krijg je niet ultra gaar gekookte groentes en noedels, waar ik niet zo van houd. Voilà!

Bereidingstijd qua handelingen +/- 45 min. Totale kooktijd is, afhankelijk van je soort pan, tussen 1 en 3 uur. Je kunt ook een slowcooker gebruiken, die gebruikt heel weinig stroom, maar zoals de naam al doet vermoeden, kookt deze je voedsel heel zachtjes en langzaam. Kijk dan in de instructies bij je pan hoe lang je in jouw slowcooker vleesbouillon moet laten koken.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Dierenwelzijn, Gezondheid, Voedsel Tags: Anneke Comello, dood, duurzaam, kip, kippensoep, slachten, vegetarisch

Lees ook:

  1. Anneke – duurzame kippensoep
  2. Anneke – snelle vegan tomaten-crème soep
  3. Anneke Comello – Kookmeditatie: vegan voorjaarsquiche
  4. Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 22 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 23 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 24 januari 2021
    Discovering Padmasambhava (online)
  • 24 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 25 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Verkiezingen 2021 – ‘Er is menselijke warmte nodig in de politiek’

Wouter ter Braake - 18 januari 2021

Ik lanceer een ander alternatief. Een brede bewustzijnsbeweging. Een beweging van kiezers die het geluk van alle mensen vooropstelt en als uitgangspunt neemt. Op basis van een bewustzijn dat boosheid transformeert in wijsheid. Een bewustzijn dat gefundeerd is in het besef van verbondenheid van al wat leeft. Een bewustzijn dat verschillen respecteert en met een warm hart en open mind openstaat voor dialoog.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Woordenboek niet-weten: de lege boodschap
  • Het jaar 2021 – dag 21 – misselijk
  • Corona – blijf thuis en in leven
  • NU’91: ‘Stel tweede dosis coronavaccin niet uit’
  • De boze koning verjaagd

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens