• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Nieuws » ‘Nieuwe kip’ kent meer welzijn maar is slechter voor het milieu

‘Nieuwe kip’ kent meer welzijn maar is slechter voor het milieu

5 oktober 2017 door Joop Ha Hoek

De door de supermarkten geïntroduceerde ‘nieuwe standaard kip’ betekent voor de kip een beter welzijn maar is slechter voor het milieu. Omdat deze kippen ongeveer een week langer dan de plofkip in de kippenstal verblijven om aan hun gewenste gewicht te komen, stoten ze naar schatting tien tot vijftien procent meer broeikasgassen uit. Ze eten ook meer voer dat moet worden verbouwd. Ook nemen de ‘nieuwe kippen’ voor een langere periode ruimte in in de stallen, zodat de kippenboeren op zoek moeten naar meer capaciteit om aan de vraag naar kippenvlees te voldoen.

Dat bleek uit een uitzending vorige week van het consumentenprogramma De keuringsdienst van waarde, dat de verschillen tussen plofkip en ‘nieuwe kip’ onderzocht. Tegen de plofkip was vanuit dierenbeschermingsorganisaties veel bezwaar omdat die in een periode van tussen de vier en zes weken onder erbarmelijke omstandigheden slachtrijp werd gemaakt. De ‘nieuwe kip’, overigens een bestaand ras, groeit langzamer en heeft een langer leven van tussen de zeven en veertien dagen. Ook zou deze kip meer welzijn ervaren door het spelen met speelmateriaal en daglicht in de stal, maar daar was in de uitzending van de Keuringsdienst weinig van te merken.

Uit de uitzending zou je kunnen afleiden dat niet de consument- die wil voor weinig geld een stuk kip op zijn bord, maar de supermarkten zelf zijn overgestapt naar de ‘nieuwe kip’. Ed van de Weerd van Jumbo zei geschrokken te zijn van de omstandigheden waarin de ‘oude’ kippen worden gehouden en opgefokt. ‘Het is te ver gegaan’. Volgens hem is er een afweging gemaakt tussen een nog voor het publiek betaalbare kip en een die een beter leven heeft. Als het aan het publiek ligt koos die voor een plofkip, zo werd in de uitzending wel duidelijk.

Arno Dekkers, kippenslachter – een miljoen per week- legde uit dat de ‘nieuwe kip’ vijftien gram per dag langzamer groeit en daardoor een week langer leeft. Het programma liet beelden zien die gemaakt zijn in een kippenstal met 25.000 dieren die op het punt stonden geruimd te worden en geslacht. Zijn deze dieren nu wel zo gelukkiger?

Ingrid de Jong van Wageningen research dacht op basis van de welzijnsmeter wel te kunnen constateren dat de ‘nieuwe kip’, in het programma ook wel de verbindingskip genoemd, een beter welzijn ervoer doordat de groei meer in balans was. Voor de kip is de overstap van de supermarkten dus wel belangrijk, De ‘nieuwe kip’ is volgens haar slechter als je alleen let op het milieu.

In de uitzending werd duidelijk dat het fokken van de ‘nieuwe kippen’ lijdt tot problemen in de productie van kippenvlees. Er worden door het langere leven van de ‘nieuwe kip’ gewoonweg te weinig kippen gefokt om aan de vraag van het publiek te kunnen voldoen. Geert van de Ka, ouderwetse kippenboer met een hok vol kippen vraagt zich af hoe de wereld gevoed kan worden als kippen niet pijlsnel slachtrijp worden. Hij noemt de moderne techniek in de documentaire van de Keuringsdienst perfect. ‘Mensen willen de langer levende kip, iedereen blij.’

Je zou het probleem van te weinig kippen voor de markt ook op kunnen lossen door veel minder kip te eten. Of kipstuckjes te kopen bij de Vegetarische Slager.

Anne Hilhorst van Wakker Dier desgevraagd: ‘In de uitzending van Keuringsdienst van Waarde wordt bevestigd dat de tussenkip minder last heeft van welzijnsproblemen zoals pijnlijke voetzweren. De belangrijkste reden voor deze tussenkip is het dierenwelzijn. Het is een stapje vooruit voor de kip. Letterlijk een tussenstap naar de kip met één Beter Leven ster van Dierenbescherming.

De tussenkip is gezonder omdat hun groei gezonder is. In de praktijk is gezonde groei een tragere groei. Dat betekent inderdaad dat tussenkippen meer eten nodig hebben. De belasting voor het milieu is dus hoger. Daar tegenover staan de voordelen; beter welzijn voor de kip en de boer, en betere volksgezondheid. De gezondere dieren hebben minder antibiotica nodig en dat verminderd de kans op het ontstaan van gevaarlijke resistente ziekteverwekkers enorm.

De hogere belasting voor milieu is minimaal, we praten nu over slechts een paar dagen langer leven en dus langer eten. Wil je echt wat goeds doen voor het milieu, kan je het beste gewoon minder vlees eten. Want ook de snelgroeiende plofkip is meer belastend voor het milieu dan een handje bonen.’

 

 

 

 

Omslagfoto Paul van Gorp.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: Dierenwelzijn, Milieu, Natuur, Nieuws Tags: broeikasgas, langer leven, Nieuwe kip, tekort kippenvlees, uitstoot

Lees ook:

  1. Wakker Dier: “Zuivelcampagne NZO vol fouten”
  2. Milieudefensie – meerderheid Nederlanders wil dat overheid zuivel- en vleesbedrijven dwingt hun uitstoot te verminderen
  3. ‘Pensioengeld van miljoenen Nederlandse ambtenaren en onderwijzers vaker geïnvesteerd in fossiele brandstoffen’
  4. Nederlanders vinden: vaker vliegen, per ticket meer betalen

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Jan zegt

    6 oktober 2017 om 10:05

    Dit artikel is net als voetbal. Een goede eerste helft, perfect gebaseerd op eerlijke feiten. En een slechte tweede helft, daar worden feiten genoemd die niet juist zijn.

Primaire Sidebar

Door:

Joop Ha Hoek

Joop Ha Hoek, volger van de dhamma en redacteur. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

02 feb
Meditatie in het dagelijks leven
2 feb 23
08 feb
Online Lezingenserie 'Spirituele wetenschap - De nieuwe wetenschappelijke mentaliteit' (2)
8 feb 23
08 feb
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
8 feb 23
09 feb
ONLINE - Meditatiecursus in de Dhammakaya traditie
9 feb 23
09 feb
Rotterdam - geleide meditatie (vipassana meditatie)
9 feb 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Taigu – Het lijden in de wereld

    Taigu - 6 februari 2023

    Het komt Taigu voor dat boeddhisme te vaak gaat over ‘verlichting’ en te weinig over het lijden in de wereld, dat eerst moet worden opgelost voordat iemand zich in spirituele zin bevrijd kan wanen. Het existentiële kerndilemma van boeddhisme is dat wij ieder delen in de rotheid van de wereld, terwijl wij over het vermogen beschikken onze bevrijding dichterbij te brengen door het lijden van de ander te verminderen. In sommige teksten wordt dit vermogen ‘boeddhanatuur’ genoemd.

    Linkerhemisfeer domineert – een catastrofale weg

    Rob van Boven en Luuk Mur - 6 februari 2023

    We leven steeds meer in een materialistische wereld gericht op nut en macht, met hebzucht als doorlopende achtergrond motivatie. Afleiding is inmiddels vooral een noodzakelijkheid, waardoor het een gevangenis is geworden. Volle brede aandacht voor de natuur, elkaar, de omgeving kunnen we niet meer opbrengen.

    Ashoka – India’s bijna vergeten keizer

    Kees Moerbeek - 5 februari 2023

    De verdiensten van Ashoka (circa 268 – 232 v.o.j.), de derde keizer van het Mauryaanse rijk zijn groot, maar hij was bijna vergeten. De vertaling van zijn inscripties in de 19de eeuw ontrukte hem aan 2.000 jaar vergetelheid. Dit artikel gaat over het boek Mauryan India van de ook internationaal eminente Indiase historicus Irfan Habib en vooral over Ashoka’s inscripties.

    Erik – Een kleine geschiedenis van de leegte

    Erik Hoogcarspel - 1 februari 2023

    Logica is als de Formule 1: het geeft een hoop lawaai, maar het leidt ergens naar. Leegte gaat ook nergens naartoe, het heeft geen geschiedenis, dat hebben alleen de mensen die erover praten.

    Erik Hoogcarspel – Een beter boeddhisme met fenomenologie

    gastauteur - 16 januari 2023

    De Boeddha heeft zich ook nooit 100.000 geboortes herinnerd. Als je een goede meditatie hebt dan kan het voorkomen dat er heel veel situaties van vroeger door je hoofd spelen. En dat zijn allemaal geboortes van een ik en de dood van een ik. Je ik is niks anders dan het volledig verwikkeld zijn in jouw situatie. En dat gebeurt ook in je meditatie.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Guy – Heilzaam handelen (P. samma kammanta)
    • Boeken – monddood
    • Tegenwoordigheid van geest
    • Het regressieprobleem in de advaita vedanta
    • Het jaar 2023 – dag 38 -ziekzwakmisselijk (2)

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens