• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Anneke – Tijd voor tuinbonen!

Anneke – Tijd voor tuinbonen!

17 juni 2017 door Anneke Comello

Het is weer die tijd van het jaar… tuinboon tijd! Mijn hartje is weer sneller aan het kloppen geslagen. Vorig jaar rond deze tijd, op een van de heetste dagen van het jaar, maakte ik een memorabele soep van tuinbonen met, als verrassende smaaktwist, verse dragon. Ik wist echt niet wat ik proefde. Fris, zilt, groen, met een beetje zuur van citrus en dan de diepe anijssmaak van de dragon… zo anders dan de smaken die we gewend zijn, maar zo heerlijk. Ik heb met mijn vingers mijn kom uitgeschraapt en ze afgelikt. Ja, dat durf ik zelfs online toe te geven, in de hoop dat het helpt om jou over te halen het ook eens te proberen. Soep is natuurlijk op elke dag van het jaar lekker, maar dit recept is zeker geschikt in de zomer, je kan het zelfs koud eten zonder dat dat afbreuk doet aan de smaak.

Het recept was het eerste dat ik probeerde uit een boek van Sarah Britton, Canadees-Deense voedingsdeskundige en blogster, waar ik sindsdien groot fan van ben. My New Roots heet dat kookboek, en het was haar eerste. Sarah Britton kookt supergezonde en heel smakelijke plantaardige gerechten, boordevol vitamines en eiwitten, en weet heel helder te vertellen over haar voedingsfilosofie. De enige kritiek die op My New Roots kwam was eigenlijk dat het té goed was, oftewel, sommige ingrediënten waren lastig te krijgen of alleen te verkrijgen in reformzaken en daarmee vrij prijzig.

Maar Sarah luisterde goed naar haar fans en kwam dit jaar met een prachtig nieuw kookboek met ingrediënten die je in alle supermarkten zou kunnen kopen, Naturally Nourished geheten (nog niet in Nederlandse vertaling verkrijgbaar, maar wel in Nederland online te bestellen). De recepten zijn ook wat eenvoudiger, waardoor ze ook door de nog niet zo met de plantaardige keuken bekende koks zo op tafel kunnen worden getoverd. Ik vind zelf My New Roots nog steeds iets inspirerender, omdat ik merkte dat ik de meeste recepten uit Naturally Nourished al wel in enige vorm mezelf had eigen gemaakt, aangezien ik al heel wat jaren vegetarisch en/of puur plantaardig kook. Het is ook leuk om eens op haar blog te kijken, www.mynewroots.org

Om weer terug te komen op de tuinbonen, dit jaar is de komst van de tuinbonentijd voor mij extra feestelijk omdat ik ze voor het eerst zelf kan oogsten, op mijn balkon! Genoeg om een soepje van te maken is het helaas niet – zie de foto’s bij dit artikel – dus ik eet ze vanavond heel simpel, met wat (vegan) boter en salie. Maar hier volgt ook het recept uit My New Roots, wat ik je van harte aan kan raden, zelfs met diepvries tuinbonen uit de supermarkt (tip: doe wel wat extra moeite voor verse dragon, de meeste groenteboeren hebben het wel, het is het echt waard).

Tuinbonen-doperwtensoep met verse dragon

Ingrediënten (voor 4 personen, bereidingstijd ongeveer 1 uur)

  • 250 gram gedopte tuinbonen (uit de diepvries is prima, maar vers is natuurlijk beter!)
  • 250 gram doperwten (idem)
  • een beetje kokosolie om in te bakken
  • 2 middelgrote uien, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 675 ml groentebouillon
  • 1 klein bosje verse dragon
  • 1 eetlepel versgeperst citroensap
  • schil van ½ biologische citroen
  • olijfolie om te besprenkelen
  • flink wat ijsklontjes uit de vriezer (tip: bij sommige supermarkten kun je in de zomer zakken met ijsklontjes kopen, ik haalde ze vorig jaar in ieder geval zo bij de AH)Vul een grote kom met water en ijsblokjes en zet ‘m opzij. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook en voeg daarna de tuinbonen toe (mogen nog bevroren zijn eventueel). Als het water weer kookt (met bevroren tuinbonen duurt dat wat langer), laat de boontjes dan nog 2 min. koken. Schep ze dan uit de pan en doe ze direct in het ijswater. Laat ze zo’n 5-10 minuten staan om af te koelen en giet dan het water af. Knijp de tuinbonen voorzichtig uit hun buitenste taaie velletje en zet ze opzij. De velletjes kun je weggooien.Verhit de kokosolie in een pan en voeg de ui en een snufje zout toe. Fruit de ui gedurende 5 minuten en voeg daarna nog 1-2 minuten de knoflook toe tot ui en knoflook beide zacht zijn. Voeg dan de groentebouillon en de tuinbonen toe (houd evt. een paar achter ter garnering). Breng de bouillon aan de kook en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn. Voeg de doperwtjes toe en kook die nog 2-3 minuten mee tot ze heldergroen zijn (als je ze bevroren erbij doet, zorg dan eerst dat je de bouillon weer aan de kook hebt, voordat je die 2-3 minuten laat ingaan).Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Voeg de helft van de dragon plus het citroensap en de citroenrasp toe. Pureer het geheel tot een gladde soep. Breng zo nodig nog op smaak met wat extra zout en voeg evt. naar smaak nog meer dragon toe (als je onzeker bent over hoeveel dragon je wilt, begin dan met een heel klein beetje en voeg steeds wat meer toe totdat je tevreden bent). Garneer de soep met de achtergehouden tuinbonen, nog wat verse dragon en een paar scheutjes olijfolie.Smakelijk eten!

Beter, Anneke, juni 2017, tuinbonen doppen, kl
Beter, Anneke, tuinbonen, mijn eerste oogst, juni 2017 kl
Beter, Anneke, tuinbonen, mijn eerste oogst in de hand, juni 2017, kl

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Natuur, Voedsel Tags: Anneke, soep, tuinbonern

Lees ook:

  1. B’eter – Soep van eekhoorntjesbrood met peterseliecroutons
  2. Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes
  3. Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake
  4. Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

22 mrt
Online Lezingenserie 'Universele symbolen: de taal van de ziel' (4)
22 mrt 23
22 mrt
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
22 mrt 23
23 mrt
ONLINE - Meditatiecursus in de Dhammakaya traditie
23 mrt 23
23 mrt
Stiltemeditatie Stichting Bodhisattva
23 mrt 23
23 mrt
Rotterdam - geleide meditatie (vipassana meditatie)
23 mrt 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Wanneer iedereen liegt, weet niemand nog wie er liegt

    Kees Moerbeek - 19 maart 2023

    Een staatsgreep, of het manipuleren van het politieke systeem zijn voorbeelden van andere manieren om aan de macht te grijpen dan verkiezingen. Onverbloemde macht is echter beperkt houdbaar en macht verkregen met geweld vraagt meer geweld om het in stand te houden.

    Geschiedkundige Romila Thapar – de stem van afwijkende meningen

    Kees Moerbeek - 12 maart 2023

    Romila Thapar is een van India’s meest vooraanstaande geschiedkundigen. In haar boek Voices of Dissent (2020) beschrijft ze de rol van het ‘meningsverschil’ in de verschillende periodes van de Indiase geschiedenis. De Boeddha was een van degenen die vraagtekens zette en met een alternatief kwam. Dit artikel gaat met grote stappen door haar boek.

    Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw

    Joop Ha Hoek - 7 maart 2023

    KNMI regen en natte sneeuw. Somewhere over the rainbow, skies are blue. Take care out-there.

    Spelen met oneindigheid, verrassende figuren en patronen

    Erik Hoogcarspel - 6 maart 2023

    Hoe zit het nu met het oneindige? Om te beginnen merkt Zantema op dat er verschillende soorten oneindigheid bestaan. Als voorbeeld noemt hij het zogenaamde Hilbert-hotel, vernoemd naar de wiskundige David Hilbert. Dit is een denkbeeldig hotel met oneindig veel kamers. Als deze allemaal bezet zijn en er meldt zich een nieuwe gast, dan zou hij of zij op het eerste gezicht geen kamer kunnen krijgen. Dit lukt echter wel met een bepaald trucje: laat iedere gast verhuizen naar de kamer ernaast. Deze is er altijd, anders zouden er niet oneindig veel kamers zijn. De eerste kamer komt dan vrij.

    Hoe zen is Zuid? De weg van de vier geloften met een bus vol ikken.

    Erik Hoogcarspel - 2 maart 2023

    De schrijfster, Hanneke Dijkman, is lerares zenmeditatie en woont in Rotterdam Zuid, in de wijk Vreewijk. Als Rotterdammer vraag je je dan af zen in Zuid ‘ken dit wel?’ Zuid is namelijk het jongste en armste deel van de stad, de plaats waar in het begin van de vorige eeuw arme landarbeiders uit Zeeland en Friesland kwamen wonen om in de haven te werken. De Rotterdammers aan de linker Maasoever hadden het toen over de ‘boeren’, die een geit op zolder hadden en in klederdracht liepen. Dit is natuurlijk nogal overdreven, maar Zuid heeft de reputatie van een verzameling probleemwijken nooit helemaal van zich af kunnen schudden.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Tussen tellen en noemen vind je de deur naar non-dualiteit
    • Het jaar 2023 – dag 80 – deboodschap
    • Hartlicht
    • Boeddhistisch vormingsonderwijs bestaat vijf jaar
    • Leven in Thailand – stroomrantsoen

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens