• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Anneke – Pompoen-spruitjes roerbakschotel

25 november 2017 door Anneke Comello

Ik realiseerde me onlangs dat de meeste van de recepten die ik hier tot nu toe heb gedeeld vrij bewerkelijk waren. Omdat ik ook graag laat zien dat vegan koken met de seizoenen helemaal niet zo tijdrovend hoeft te zijn, deel ik daarom graag mijn recept voor een roerbakschotel met herfstgroentes (spruitjes en pompoen).

Simpele recepten heb ik zelf ook wel hard nodig, want de afgelopen maanden ben ik druk geweest met een nieuwe baan en een ontzettend leuk door mijzelf opgezet project: het runnen van een tweewekelijks huiskamerrestaurant voor 50-60 mensen op de ecologische woongemeenschap waar ik woon. Ons Meergeneratie Woonproject heet Eikpunt en staat in het dorpje Lent, net ten noorden van Nijmegen.

Onder de naam Lovingly Wholesome (“liefdevol” en “gezond”) kook ik daar veganistische warme maaltijden waarvoor mensen kunnen aanschuiven aan een lange rij houten tafels, verdeeld over twee rondes: 17.30 voor de vroege eters en 19.00 voor de degenen die later thuis komen van hun werk of gewoon liever wat later tafelen. Het publiek is een gezellige mix van oude en jonge buurtgenoten, vrienden en bekenden uit Nijmegen en omstreken, onbekenden die het super leuk vinden om gewoon gezellig aan te schuiven zodat ze niet alleen te hoeven eten en drukke veganisten die met veel plezier eens zelf niet in de keuken staan maar gewoon hoeven komen opdagen.

Koken voor zoveel mensen vraagt natuurlijk sowieso om eenvoudige recepten. Daarnaast hield ik ook nog eens minder tijd over om voor mezelf in de keuken te staan in de dagen eromheen, terwijl ik juist met die fysieke arbeid wel stevige bouwstoffen nodig had, vandaar dat ik juist dit soort recepten ben gaan maken de laatste tijd. De precieze recepten die ik maak voor de huiskamermaaltijden blijven vooralsnog ‘geheim van de kok’, als mensen iets heel lekker vinden, mogen ze gewoon een andere keer dat ik het weer maak terugkomen! ;)

Ingrediënten (hoofdgerecht voor 4 personen). Bereidingstijd 30 min.

  • grote rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 400-500 gram verse spruiten
  • kleine pompoen (ongeveer 500 gram)
  • 2 EL curry masala pasta (ik gebruik die van het merk GEO van de Ekoplaza, die is vegan en super lekker)
  • klont vegan margarine of kokosolie
  • 1/2 zakje sojabrokken (die koop ik ook bij de biologische supermarkt)
  • 0,2 L kokosmelk
  • stuk gember van 2×5 cm
  • sojasaus
  • 320 gram zilvervliesrijst
  • flinke handvol geroosterde pinda’s (ik vind de gezouten het lekkerst, maar teveel zout is niet zo gezond natuurlijk, dus je kunt ook ongezouten nemen).

Bereidingswijze:

Schil en snijd de pompoen in stukken van 2×2 cm. Ik gebruik een stoommandje in een pan om de pompoen voor te garen (feitelijk roerbak ik deze helemaal niet mee….) maar je kunt de pompoen ook in water koken. Dit neemt wel wat van de smaak en de textuur weg. Een eenvoudig metalen stoommandje koop je voor een paar euro bij de Blokker, een super aanschaf wat mij betreft, past in bijna alle pannen. Stoom of kook de pompoen in ongeveer 15 minuten beetgaar.

Zet in een ruime steelpan de sojabrokken onder water met een snufje zout of een lepeltje bouillonpoeder en breng aan de kook. Kook in een andere pan ook de zilvervliesrijst volgens de verpakking.

Laat de sojabrokken zodra ze koken nog 15 minuten zachtjes doorpruttelen, proef daarna of het goed kauwbaar is (het wordt vrij elastisch, de smaak is dan nog niet zo geweldig, maar als het eenmaal door de saus zit is het prima!).

Pel dan de spruiten, snijd ze doormidden en snij de ui, knoflook en gember fijn. Fruit de ui, knoflook en gember een paar minuten aan in een wok met wat kokosolie of vegan margarine. Voeg dan de spruitjes toe en roerbak deze nog 5-7 minuten mee. Daarna de currypasta en de sojabrokken toe en blus af met de kokosmelk en een scheutje sojasaus. Voeg tot slot nog de pompoen toe en laat deze nog een paar minuten meesudderen totdat de spruitjes ‘al dente’ zijn (voor zover ze dat nog niet waren).

Serveer met de pinda’s eroverheen en de rijst ernaast. Dan ziet het er ongeveer zo uit als de bijgevoegde foto. Dit was weliswaar een net iets ander gerecht dat ik fotografeerde, maar wel een curry met groenten dus het lijkt er erg op! Je maakt heel gemakkelijk een ‘chic’ rijsttorentje door de rijst in een kopje of kommetje te doen, stevig aan te drukken en die vervolgens om te keren op een bord (eventueel nog even op de onderkant tikken met je hand).

Smakelijk!

 

 

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: Anneke Comello, pompoen, recept, roerbakken, spruitjes

Lees ook:

  1. Anneke – Pompoen-spruitjes roerbakschotel
  2. Refreshing Eart of the Heart – twee heiligen en pompoenchocoladetaart
  3. Anneke – Vegan Boerenkool met Ballen
  4. Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 27 januari 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • 27 januari 2021
    Lezingenserie ONLINE: 'Reïncarnatie en karma’
  • 27 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 28 januari 2021
    Doorlopende groep Vipassana Haarlem
  • 28 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Verkiezingen 2021 – ‘Er is menselijke warmte nodig in de politiek’

Wouter ter Braake - 18 januari 2021

Ik lanceer een ander alternatief. Een brede bewustzijnsbeweging. Een beweging van kiezers die het geluk van alle mensen vooropstelt en als uitgangspunt neemt. Op basis van een bewustzijn dat boosheid transformeert in wijsheid. Een bewustzijn dat gefundeerd is in het besef van verbondenheid van al wat leeft. Een bewustzijn dat verschillen respecteert en met een warm hart en open mind openstaat voor dialoog.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • De kern van yoga – Karma yoga (deel 2)
  • En mijn erfschuld op 25 januari 2021?
  • Vijfdaagse landelijke campagne tegen energiegigant Vattenfall
  • ‘Kiezer wil dat volgend kabinet grote vervuilers aan Klimaatakkoord Parijs houdt’
  • Niet-weten als het einde der tijden

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens