• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Pagina 11

B'eter

Moniek Nooren – Birmese rijst met kikkererwten

28 december 2019 door de redactie

Ontbijt, voedzaam, eiwitrijk, zonder zuivel, glutenvrij? (afhankelijk van de sojasaus).

Lees meer over Moniek Nooren – Birmese rijst met kikkererwten

Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha?

24 december 2019 door Refreshing Earth of the Heart

De Boeddha dronk onder andere melk en at rijstepap met melk en honing.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha?

Anneke – Pompoen-spruitjes roerbakschotel

30 november 2019 door Anneke Comello

Ik realiseerde me onlangs dat de meeste van de recepten die ik hier tot nu toe heb gedeeld vrij bewerkelijk waren. Omdat ik ook graag laat zien dat vegan koken met de seizoenen helemaal niet zo tijdrovend hoeft te zijn, deel ik daarom graag mijn recept voor een roerbakschotel met herfstgroentes (spruitjes en pompoen).

Lees meer over Anneke – Pompoen-spruitjes roerbakschotel

Refreshing Earth of the Heart – pompoenpitten roosteren

9 november 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Zou er een wereldwijde samenzwering bestaan? Ik moest denken aan het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer. Als je de receptenpagina’s op Internet mag geloven ben je wel gek als je je pompoenpitten nog weggooit.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – pompoenpitten roosteren

B’eter – Taartje van gemengde paddenstoelen met wortel-kerriesaus

20 oktober 2019 door gastauteur

Een lekker recept van Evelien Kroese.

Lees meer over B’eter – Taartje van gemengde paddenstoelen met wortel-kerriesaus

Refreshing Earth of the Heart – waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben?

12 oktober 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Mindfulness en concentratie leiden tot inzicht. Met de tools die het achtvoudige pad ons biedt kunnen we wellicht gaan inzien wat we écht nodig hebben, en hoeveel.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben?

Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven

5 oktober 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Geroosterde groenten zijn heerlijk. Hun natuurlijke suikers karamelliseren, waardoor ze van nature iets zoet worden.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven

Refreshing Earth of the Heart – Linzen eten voor een betere wereld

29 september 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Overconsumptie is een van de oorzaken van allerlei wereldwijde problemen, zoals broeikaseffect en klimaatverandering, natuurvernietiging en uitsterven van soorten, en verspilling en tekort aan drinkwater.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Linzen eten voor een betere wereld

Refreshing Earth of the Heart – kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep

21 september 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Dit gerecht schijnt in boeddhistische tempels geserveerd te worden, en een typisch voorbeeld van shojin ryori (“buddhist temple food”) te zijn.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep

Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake

14 september 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Eet de soep als voorgerecht, of met een stevig stuk brood als hoofdgerecht.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake

Reflecties van een kok – staal contra stilte

17 augustus 2019 door gastauteur

“Wat vindt je het moeilijkst?” vroeg de meditatieleraar me nadat ik voor het eerst cursuskok was geweest. “Goed samenwerken” antwoordde ik zonder enige aarzeling. De leraar knikte en ik meende een spoor van een glimlach te zien, terwijl ik nadacht over wat ik had gezegd.

Lees meer over Reflecties van een kok – staal contra stilte

Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’

3 augustus 2019 door gastauteur

Boekweit bevat een hoge concentratie van Rutine dat helpt te voorkomen dat galstenen zich ontwikkelen. Verder is boekweit goed om de cholesterol in balans te houden en een hoge bloeddruk te voorkomen. Rutine werkt ontstekingsremmend bij artritis.

Lees meer over Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’

Ardan – linzenruiten

27 juli 2019 door Ardan

Maaltijden bereiden in een zenkeuken. Is dat anders dan in een gewone keuken?

Lees meer over Ardan – linzenruiten

Refreshing Earth of the Heart – recept vijgenbrood

13 juli 2019 door Refreshing Earth of the Heart

In de top drie van weggegooid voedsel staan rijst, pasta en brood. Volgens het Voedingscentrum gooien we gemiddeld 40% van onze rijst, 25% van onze pasta, en 20% van ons brood weg. Maar er zijn lekkere gerechten te maken van ‘overtollig’ voedsel.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – recept vijgenbrood

Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur

22 juni 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Een paard raast in volle galop voorbij alsof de ruiter in grote haast naar iets belangrijks op weg is. Een voorbijganger roept hem toe: ‘Waar ga je heen?’ De ruiter antwoordt: ‘Geen idee! Vraag het aan het paard!’

Lees meer over Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur

Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)

1 juni 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Ik ontdekte vorige week in Gent de bodding, Vlaamse broodpudding. Ik herkende het niet direct als broodpudding, want het is heel anders dan de Midden-Europese variant die ik ken, waarbij de boterhammen heel blijven en die warm uit de oven gegeten wordt.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)

Refreshing Earth of the Heart -vegetarische visschotel uit het Plum Village Cookbook

20 april 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Met aandacht je eten bereiden en opeten bestaat naast het leren van je fouten en de notie om het volgende keer anders, beter te doen. Feedback van je eigen zintuigen en van je tafelgenoten leidt tot betere recepten en meer genot aan tafel.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart -vegetarische visschotel uit het Plum Village Cookbook

Refreshing Earth of the Heart – curry uit het Plum Village cook book

6 april 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Al zoekend op Internet kwam ik erachter dat er een Plum Village kookboek bestaat.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – curry uit het Plum Village cook book

Refreshing Earth of the Heart – zoete aardappel met kikkererwten (Marokkaans)

23 maart 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Het volgende gerecht is met relatief eenvoudig verkrijgbare ingrediënten te maken, zelfs onze enige supermarkt heeft tegenwoordig zoete aardappelen in het schap.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – zoete aardappel met kikkererwten (Marokkaans)

Refreshing Earth of the Heart -falafel met tomatensalsa-

2 maart 2019 door Refreshing Earth of the Heart

De ideale vleesvervanger, als ik het zo mag noemen, is in mijn ogen falafel. Gemaakt van gemalen kikkererwten en 100% plantaardig (als je het zelf maakt!), en bovendien erg lekker.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart -falafel met tomatensalsa-

Refreshing Earth of the Heart – ovenschotel met prei, paddenstoelen, pompoen en een kruidenkorstje

9 februari 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Het volgende recept is niet moeilijk maar vergt relatief veel voorbereidingstijd. Trek er de tijd voor uit om mindful te schillen, te doppen (hazelnoten), en te snijden, of doe het met een aantal mensen samen.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – ovenschotel met prei, paddenstoelen, pompoen en een kruidenkorstje

Moniek Nooren – vol overgave genieten

2 februari 2019 door gastauteur

Ze geniet onmiskenbaar terwijl ze hap voor hap uitkiest, kauwt en proeft. Als het bord leeg is, kijkt ze stralend om zich heen en blijft even nagenietend zitten. Ze vult haar bord nooit voor een tweede keer maar gaat wel nog een toetje en een kop koffie halen.

Lees meer over Moniek Nooren – vol overgave genieten

Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken / recepten uit Libanon II

26 januari 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Eten klaarmaken, ik doe het met mijn volle aandacht, want anders leidt dat tot lelijke snijwonden en mislukte gerechten.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken / recepten uit Libanon II

B’eter – Taartje van gemengde paddenstoelen met wortel-kerriesaus

19 januari 2019 door gastauteur

…

Lees meer over B’eter – Taartje van gemengde paddenstoelen met wortel-kerriesaus

  • « Ga naar Vorige pagina
  • Pagina 1
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Pagina 9
  • Pagina 10
  • Pagina 11
  • Pagina 12
  • Pagina 13
  • Pagina 14
  • Ga naar Volgende pagina »

Primaire Sidebar

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 18 december 2025
    Online Dhammapada Reading Session
  • 20 december 2025
    Upekkha Weekend, Buddhist Equanimity, All level
  • 21 december 2025
    Eco Sanga
  • 21 december 2025
    Kinderdag/ Midwinterdag
  • 26 december 2025
    Stadsretraite
  • 26 december 2025
    Stadsretraite
  • 27 december 2025
    Winterretraite met rust en ruimte
  • 27 december 2025
    New Year Retreat
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Zie mij als een open raam

    Hans van Dam - 14 december 2025

    liefste is mijn naam vergeten ’k weet nog steeds niet of ik heet

    BUN-voorzitter Michael Ritman: ‘de waarheid van de dharma kan niet aangetast worden door wangedrag van een leraar’

    Nicole Mulders - 14 november 2025

    Eind november 2025 neemt Michael Ritman afscheid als voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN). In maart 2020 interviewde Nicole Mulders hem voor het Boeddhistisch Dagblad. De boeddhistische wereld verkeerde geruime tijd voor dat interview in zwaar weer door seksueel- en machtsmisbruik door boeddhistische leraren. Het aantal leden van de BUN is van 37 naar ruim 50 gegroeid, onder meer door de aansluiting van Aziatische boeddhistische tempels waar Ritman het contact mee aanging.

    Van wie is jouw lijf? De mythe van het eigen lichaam

    Hans van Dam - 24 september 2025

    Hoe je van je lichaam afkomt zonder het te doden; incarnatie in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Elementen feuilleton deel 9 – Empirie, met specifiek een blik op het oog
    • Kunstschilder Teska Seligmann in De Werkplaats
    • Wie is het stomst, die vragen stelt of die ze beantwoordt?
    • Dagopening
    • Het jaar 2025 – dag 351 – contact

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.