• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Pagina 11

B'eter

De Mexicaanse tortillaschotel van Angelique Neutel

12 januari 2019 door gastauteur

Al enige tijd leef ik vegan en leef ik me uit in de keuken om nieuwe recepten uit te proberen. Een van die experimenten is de Mexicaanse tortillaschotel.

Lees meer over De Mexicaanse tortillaschotel van Angelique Neutel

Refreshing Earth of the Heart – marsepein van walnoten

5 januari 2019 door Refreshing Earth of the Heart

In de tijd van de Boeddha was ascese populair onder spirituele zoekers. Na jaren van vasten en zelfkastijding besefte Siddhartha Gautama echter dat dit soort lijden niet het pad naar het uiteindelijke geluk was. Een uitgemergeld lichaam leent zich slecht om een geestelijke zoektocht te dragen.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – marsepein van walnoten

Om­ge­keer­de ba­na­nen/peren­taart (tarte tatin)

8 december 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Deze taart is het lekkerst als toetje, als ie nog vers en warm is, en het karamel eraf druipt, maar ook koud is ie goed te eten. Koud heeft het meer weg van bananenbrood dan van tarte tatin. Het is zoet troosteten voor wie dat nog nodig heeft in deze tijd.

Lees meer over Om­ge­keer­de ba­na­nen/peren­taart (tarte tatin)

Refreshing Earth of the Heart – kruidige recepten uit Perzië voor een druilerige herfstdag

1 december 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Het Midden-Oosten associëren we tegenwoordig eerder met bloedige oorlogen en moslimterrorisme dan met lekker eten, maar uit deze bakermat van onze beschaving komen verrukkelijke, kruidige gerechten.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – kruidige recepten uit Perzië voor een druilerige herfstdag

Refreshing Earth of the Heart – wraps met falafel uit de oven en rocky road brownies

24 november 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Ik koos dit keer voor falafel uit de oven, omdat ik geen frituurpan heb, en bakken in de oven eenvoudiger is. Het rocky road brownie recept dat ik vond bevat niet alleen geen boter en eieren, maar zelfs bijna geen vet.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – wraps met falafel uit de oven en rocky road brownies

Refreshing Earth of the Heart: Tempeh kering met gestoofde spitskool en zilvervliesrijst

10 november 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Veel groente en fruit eten is dus goed voor ons. Seizoensgroenten zijn gelukkig allesbehalve saai.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart: Tempeh kering met gestoofde spitskool en zilvervliesrijst

Refreshing Earth of the Heart – Rozemarijnaardappeltjes en groenten uit de oven met pesto

3 november 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Bij ons in de supermarkt worden producten op de TGT datum 35% afgeprijsd, en ik koop ze zowel om te voorkomen dat ze aan het einde van de dag worden weggegooid, als om geld te besparen. Ik geloof dat ik slechts één keer iets heb moeten weggooien (mosselen).

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Rozemarijnaardappeltjes en groenten uit de oven met pesto

Refreshing Earth of the Heart – dilemma’s en dadel-walnootmuffins

27 oktober 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Als bewuste eter zie ik me dagelijks geconfronteerd met dilemma’s en heb soms moeite met het vinden van de gulden middenweg.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – dilemma’s en dadel-walnootmuffins

Refreshing Eart of the Heart – twee heiligen en pompoenchocoladetaart

20 oktober 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Weggooien is altijd zonde. Van de Sint Maartensviering had ik twee uitgeholde pompoenen – als lampion- overgehouden. Op wat gemorst kaarsvet en schroeiplekken na waren ze nog prima bruikbaar om te verwerken in een gerecht.

Lees meer over Refreshing Eart of the Heart – twee heiligen en pompoenchocoladetaart

Refreshing Earth of the Heart – pompoen uit de oven met rucolapesto

6 oktober 2018 door Refreshing Earth of the Heart

De pompoen is de lotusbloem onder de groenten. Net zoals de lotus slijk en modder nodig heeft, gedijt de pompoenplant het best op mest en compost.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – pompoen uit de oven met rucolapesto

Refreshing Earth of the Heart – groentecurry met couscous

15 september 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Naast voedselverspilling zijn de toenemende vleesconsumptie en de vaak enorme afstand die voedsel aflegt van boerderij naar consument onderdeel van het probleem om zes miljard, en in de toekomst zelfs negen miljard mensen te voeden zonder de aarde te vernietigen.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – groentecurry met couscous

Refreshing Earth of the Heart – paddenstoelen-venkelrisotto

8 september 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Nu is de tijd om de natuur in te gaan om paddenstoelen te zoeken. In Nederland zijn meer dan vierduizend soorten te vinden in vele vormen (met of zonder steel, met of zonder hoed) en vrijwel alle denkbare kleuren en maten (van enkele mm tot tientallen cm).

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – paddenstoelen-venkelrisotto

Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken

1 september 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Eén van de meest gestelde vragen aan vegetariërs en veganisten is waarschijnlijk: krijg je wel genoeg eiwitten binnen? Gek genoeg vraagt niemand zich dat af bij bijvoorbeeld een koe, waarvan we het normaal vinden dat ze op een dieet van gras en water rundvlees, melk, en kalfjes produceert.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken

Refreshing Earth of the Heart – Panzanella, Toscaanse broodsalade

25 augustus 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Mindful eten. “Ben je ertoe bereid leeg te zijn?” – Of zijn we gevangenen van de wens van de mond en de maag om vol te zijn, bang voor een gevoel van leegte?

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Panzanella, Toscaanse broodsalade

B’eter – Gazpacho

18 augustus 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Zijn we gevangenen van de wens van de mond en de maag om vol te zijn, bang voor een gevoel van leegte? Jan Chozen Bays, stelt ons de vraag: “Ben je ertoe bereid leeg te zijn?”

Lees meer over B’eter – Gazpacho

Marcel Rouweler – tortilla con patates

11 augustus 2018 door de redactie

Ooit (1981) geleerd van een Spaanse stagiaire, die werkte op hetzelfde architectenbureau als mijn partner. Toen schrokken we nog van de tankauto’s olijfolie die gebruikt werden, maar half om half kon ook. Inmiddels hebben we ook nog wel gewone olie in de keuken.

Lees meer over Marcel Rouweler – tortilla con patates

Refreshing Earth of the Heart – plofkipvrije tajine

4 augustus 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Er is al jaren veel aandacht voor de plofkip, en terecht, want het is een schande dat supermarkten stunten met een product dat met zoveel dierenleed gepaard gaat. Plofkip is spotgoedkoop, en ik beken, ook ik heb het wel eens gekocht, vóórdat ik me bewust was van de misstanden in de plofkippenindustrie.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – plofkipvrije tajine

Anneke – snelle vegan tomaten-crème soep

3 februari 2018 door Anneke Comello

Dit keer weer een plantaardig recept! Als kind was ik al dol op tomaten-crème soep, vóóral als ik ziek was.

Lees meer over Anneke – snelle vegan tomaten-crème soep

Anneke – duurzame kippensoep

23 december 2017 door Anneke Comello

Als je toch af en toe wat vlees wilt eten kun je maar het beste het vlees eten van een legkip, die anders in de versnipperaar of in Afrika eindigt en daar weer oneerlijke concurrentie vormt voor plaatselijke boeren.* Die uitgelegde legkip, dat is … de soepkip.

Lees meer over Anneke – duurzame kippensoep

Anneke – Pompoen-spruitjes roerbakschotel

25 november 2017 door Anneke Comello

Ik realiseerde me onlangs dat de meeste van de recepten die ik hier tot nu toe heb gedeeld vrij bewerkelijk waren. Omdat ik ook graag laat zien dat vegan koken met de seizoenen helemaal niet zo tijdrovend hoeft te zijn, deel ik daarom graag mijn recept voor een roerbakschotel met herfstgroentes (spruitjes en pompoen).

Lees meer over Anneke – Pompoen-spruitjes roerbakschotel

Anneke – Tijd voor tuinbonen!

17 juni 2017 door Anneke Comello

Vorig jaar rond deze tijd, op een van de heetste dagen van het jaar, maakte ik een memorabele soep van tuinbonen met, als verrassende smaaktwist, verse dragon. Ik wist echt niet wat ik proefde.

Lees meer over Anneke – Tijd voor tuinbonen!

Jana – Kerstmenu met een Marokkaans tintje

23 december 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Is het u ook opgevallen dat de supermarkten dezer dagen adverteren en stunten met vlees, vlees, en nog meer vlees? Daar hoeven wij natuurlijk niet aan mee te doen. Ik zet eters de laatste tijd varianten van het volgende menu voor: een driegangendiner met Marokkaanse accenten.

Lees meer over Jana – Kerstmenu met een Marokkaans tintje

Jana – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole

10 december 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Ik heb al vele guacamolerecepten geprobeerd, maar geef toch de voorkeur aan een eenvoudig recept zonder pepers en specerijen waarbij de smaak van de avocado’s beter tot zijn recht komt.

Lees meer over Jana – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole

Refreshing Earth of the Heart – de V van… Vanuatu (bananentaart)

15 oktober 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Met drie gezinnen hebben we een eetclub, daar heb ik al eerder over geschreven; in tegenstelling tot het gelijknamige boek (en film) draait het bij ons om lekker eten en gezelligheid.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – de V van… Vanuatu (bananentaart)

  • « Ga naar Vorige pagina
  • Pagina 1
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Pagina 9
  • Pagina 10
  • Pagina 11
  • Pagina 12
  • Pagina 13
  • Ga naar Volgende pagina »

Primaire Sidebar

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 29 mei 2025
    Rust, eenvoud en tevredenheid
  • 1 juni 2025
    Thuiskomen in het lichaam - Meditatiedag met Lex van Heel
  • 2 juni 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 3 juni 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 4 juni 2025
    Zen Spirit zenmeditatie Arnhem, 1e helft 2025 8 januari-25 juni
  • 4 juni 2025
    Zenmeditatie in Leiden
  • 5 juni 2025
    Introductieworkshop ‘Leven vanuit Vrijheid’
  • 6 juni 2025
    Yoga en meditation
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Taigu – Zonder leven na de dood geen boeddhisme
    • B’eter – lente-frisse witte-bonensalade
    • PAN-NL – Meeste aardbeien, kropsla en druiven bevatten PFAS
    • Hoe noem je iemand die de lege leer uitlegt?
    • Het jaar 2025 – dag 150 – voedseldropping

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.