• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Pagina 11

B'eter

Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur

22 juni 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Een paard raast in volle galop voorbij alsof de ruiter in grote haast naar iets belangrijks op weg is. Een voorbijganger roept hem toe: ‘Waar ga je heen?’ De ruiter antwoordt: ‘Geen idee! Vraag het aan het paard!’

Lees meer over Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur

Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)

1 juni 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Ik ontdekte vorige week in Gent de bodding, Vlaamse broodpudding. Ik herkende het niet direct als broodpudding, want het is heel anders dan de Midden-Europese variant die ik ken, waarbij de boterhammen heel blijven en die warm uit de oven gegeten wordt.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)

Refreshing Earth of the Heart -vegetarische visschotel uit het Plum Village Cookbook

20 april 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Met aandacht je eten bereiden en opeten bestaat naast het leren van je fouten en de notie om het volgende keer anders, beter te doen. Feedback van je eigen zintuigen en van je tafelgenoten leidt tot betere recepten en meer genot aan tafel.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart -vegetarische visschotel uit het Plum Village Cookbook

Refreshing Earth of the Heart – curry uit het Plum Village cook book

6 april 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Al zoekend op Internet kwam ik erachter dat er een Plum Village kookboek bestaat.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – curry uit het Plum Village cook book

Refreshing Earth of the Heart – zoete aardappel met kikkererwten (Marokkaans)

23 maart 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Het volgende gerecht is met relatief eenvoudig verkrijgbare ingrediënten te maken, zelfs onze enige supermarkt heeft tegenwoordig zoete aardappelen in het schap.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – zoete aardappel met kikkererwten (Marokkaans)

Refreshing Earth of the Heart -falafel met tomatensalsa-

2 maart 2019 door Refreshing Earth of the Heart

De ideale vleesvervanger, als ik het zo mag noemen, is in mijn ogen falafel. Gemaakt van gemalen kikkererwten en 100% plantaardig (als je het zelf maakt!), en bovendien erg lekker.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart -falafel met tomatensalsa-

Refreshing Earth of the Heart – ovenschotel met prei, paddenstoelen, pompoen en een kruidenkorstje

9 februari 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Het volgende recept is niet moeilijk maar vergt relatief veel voorbereidingstijd. Trek er de tijd voor uit om mindful te schillen, te doppen (hazelnoten), en te snijden, of doe het met een aantal mensen samen.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – ovenschotel met prei, paddenstoelen, pompoen en een kruidenkorstje

Moniek Nooren – vol overgave genieten

2 februari 2019 door gastauteur

Ze geniet onmiskenbaar terwijl ze hap voor hap uitkiest, kauwt en proeft. Als het bord leeg is, kijkt ze stralend om zich heen en blijft even nagenietend zitten. Ze vult haar bord nooit voor een tweede keer maar gaat wel nog een toetje en een kop koffie halen.

Lees meer over Moniek Nooren – vol overgave genieten

Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken / recepten uit Libanon II

26 januari 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Eten klaarmaken, ik doe het met mijn volle aandacht, want anders leidt dat tot lelijke snijwonden en mislukte gerechten.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken / recepten uit Libanon II

B’eter – Taartje van gemengde paddenstoelen met wortel-kerriesaus

19 januari 2019 door gastauteur

…

Lees meer over B’eter – Taartje van gemengde paddenstoelen met wortel-kerriesaus

De Mexicaanse tortillaschotel van Angelique Neutel

12 januari 2019 door gastauteur

Al enige tijd leef ik vegan en leef ik me uit in de keuken om nieuwe recepten uit te proberen. Een van die experimenten is de Mexicaanse tortillaschotel.

Lees meer over De Mexicaanse tortillaschotel van Angelique Neutel

Refreshing Earth of the Heart – marsepein van walnoten

5 januari 2019 door Refreshing Earth of the Heart

In de tijd van de Boeddha was ascese populair onder spirituele zoekers. Na jaren van vasten en zelfkastijding besefte Siddhartha Gautama echter dat dit soort lijden niet het pad naar het uiteindelijke geluk was. Een uitgemergeld lichaam leent zich slecht om een geestelijke zoektocht te dragen.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – marsepein van walnoten

Om­ge­keer­de ba­na­nen/peren­taart (tarte tatin)

8 december 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Deze taart is het lekkerst als toetje, als ie nog vers en warm is, en het karamel eraf druipt, maar ook koud is ie goed te eten. Koud heeft het meer weg van bananenbrood dan van tarte tatin. Het is zoet troosteten voor wie dat nog nodig heeft in deze tijd.

Lees meer over Om­ge­keer­de ba­na­nen/peren­taart (tarte tatin)

Refreshing Earth of the Heart – kruidige recepten uit Perzië voor een druilerige herfstdag

1 december 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Het Midden-Oosten associëren we tegenwoordig eerder met bloedige oorlogen en moslimterrorisme dan met lekker eten, maar uit deze bakermat van onze beschaving komen verrukkelijke, kruidige gerechten.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – kruidige recepten uit Perzië voor een druilerige herfstdag

Refreshing Earth of the Heart – wraps met falafel uit de oven en rocky road brownies

24 november 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Ik koos dit keer voor falafel uit de oven, omdat ik geen frituurpan heb, en bakken in de oven eenvoudiger is. Het rocky road brownie recept dat ik vond bevat niet alleen geen boter en eieren, maar zelfs bijna geen vet.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – wraps met falafel uit de oven en rocky road brownies

Refreshing Earth of the Heart: Tempeh kering met gestoofde spitskool en zilvervliesrijst

10 november 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Veel groente en fruit eten is dus goed voor ons. Seizoensgroenten zijn gelukkig allesbehalve saai.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart: Tempeh kering met gestoofde spitskool en zilvervliesrijst

Refreshing Earth of the Heart – Rozemarijnaardappeltjes en groenten uit de oven met pesto

3 november 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Bij ons in de supermarkt worden producten op de TGT datum 35% afgeprijsd, en ik koop ze zowel om te voorkomen dat ze aan het einde van de dag worden weggegooid, als om geld te besparen. Ik geloof dat ik slechts één keer iets heb moeten weggooien (mosselen).

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Rozemarijnaardappeltjes en groenten uit de oven met pesto

Refreshing Earth of the Heart – dilemma’s en dadel-walnootmuffins

27 oktober 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Als bewuste eter zie ik me dagelijks geconfronteerd met dilemma’s en heb soms moeite met het vinden van de gulden middenweg.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – dilemma’s en dadel-walnootmuffins

Refreshing Eart of the Heart – twee heiligen en pompoenchocoladetaart

20 oktober 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Weggooien is altijd zonde. Van de Sint Maartensviering had ik twee uitgeholde pompoenen – als lampion- overgehouden. Op wat gemorst kaarsvet en schroeiplekken na waren ze nog prima bruikbaar om te verwerken in een gerecht.

Lees meer over Refreshing Eart of the Heart – twee heiligen en pompoenchocoladetaart

Refreshing Earth of the Heart – pompoen uit de oven met rucolapesto

6 oktober 2018 door Refreshing Earth of the Heart

De pompoen is de lotusbloem onder de groenten. Net zoals de lotus slijk en modder nodig heeft, gedijt de pompoenplant het best op mest en compost.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – pompoen uit de oven met rucolapesto

Refreshing Earth of the Heart – groentecurry met couscous

15 september 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Naast voedselverspilling zijn de toenemende vleesconsumptie en de vaak enorme afstand die voedsel aflegt van boerderij naar consument onderdeel van het probleem om zes miljard, en in de toekomst zelfs negen miljard mensen te voeden zonder de aarde te vernietigen.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – groentecurry met couscous

Refreshing Earth of the Heart – paddenstoelen-venkelrisotto

8 september 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Nu is de tijd om de natuur in te gaan om paddenstoelen te zoeken. In Nederland zijn meer dan vierduizend soorten te vinden in vele vormen (met of zonder steel, met of zonder hoed) en vrijwel alle denkbare kleuren en maten (van enkele mm tot tientallen cm).

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – paddenstoelen-venkelrisotto

Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken

1 september 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Eén van de meest gestelde vragen aan vegetariërs en veganisten is waarschijnlijk: krijg je wel genoeg eiwitten binnen? Gek genoeg vraagt niemand zich dat af bij bijvoorbeeld een koe, waarvan we het normaal vinden dat ze op een dieet van gras en water rundvlees, melk, en kalfjes produceert.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken

Refreshing Earth of the Heart – Panzanella, Toscaanse broodsalade

25 augustus 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Mindful eten. “Ben je ertoe bereid leeg te zijn?” – Of zijn we gevangenen van de wens van de mond en de maag om vol te zijn, bang voor een gevoel van leegte?

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Panzanella, Toscaanse broodsalade

  • « Ga naar Vorige pagina
  • Pagina 1
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Pagina 9
  • Pagina 10
  • Pagina 11
  • Pagina 12
  • Pagina 13
  • Ga naar Volgende pagina »

Primaire Sidebar

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 12 augustus 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • 15 augustus 2025
    Zomerretraite Wat kalmte biedt
  • 16 augustus 2025
    Liefdevolle vriendelijkheid cultiveren
  • 19 augustus 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • 20 augustus 2025
    The wild orchid of the heart
  • 22 augustus 2025
    Boeddhistische retraite - Hoe het hart ontwaakt
  • 23 augustus 2025
    Mindfulness: de zachte leraar, die elk gevoel transformeert
  • 26 augustus 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Jan Veenendaal – Geen dood, geen vrees (10) – Overgave, vrij zijn
    • Dagopening
    • Het jaar 2025 – dag 223 – rust
    • Heftige internationale reacties na moord op journalisten in Gaza door Israël
    • Moeten boeddhisten sociaal activisten zijn (deel 3 en slot)

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.