Amnesty International trekt de the Ambassador of Conscience Award aan het voormalige icoon van het verzet tegen het Birmese militaire regime Aung San Suu Kyi weer in. De onderscheiding werd haar na jarenlang huisarrest tijdens een evenement in Dublin in 2012 uitgereikt. Amnesty International vindt dat Aung San Suu Kyi als regeringsleider van Birma de waarden heeft verraden waar zij ooit voor stond. Zij is over het besluit van AI ingelicht.

‘Als ambassadeur en het geweten van Amnesty International was onze verwachting dat u uw  morele autoriteit zou blijven gebruiken om u uit te spreken tegen onrechtvaardigheid, waar dan ook, niet in de laatste plaats binnen Birma (Myanmar). Vandaag de dag zijn we diep geschokt dat u niet langer een symbool van hoop, moed en de onsterfelijke verdediging van de mensenrechten vertegenwoordigt. Amnesty International kan uw blijvende status als ambassadeur van het geweten niet rechtvaardigen en dus trekken wij die met grote droefheid terug’, schreef Kumi Naidoo, secretaris-generaal van de organisatie aan de regeringsleider.

Amnesty International heeft herhaaldelijk kritiek geuit op het falen van Aung San Suu Kyi en haar regering om zich uit te spreken over militaire wreedheden tegen de Rohingya-bevolking in de staat Rakhine. Amnesty vindt dat hoewel de burgerregering geen controle heeft over het leger, Aung San Suu Kyi en haar medewerkers het gedrag van de veiligheidstroepen heeft afgeschermd door beschuldigingen van mensenrechtenschendingen -tegen de moslim Rohingya- te verwerpen, te bagatelliseren of te ontkennen en internationale onderzoeken naar misbruiken te belemmeren.

Bron Amnesty International.

 

 

Categorieën: Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek, Opmerkelijk, Geluk
Tags: , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk