Moniek Nooren: ‘Mijn vader is in 1937 verschillende keren van Den Haag naar Utrecht gefietst en zeer waarschijnlijk deed hij dat om bij de vredesmanifestaties te zijn. Feit is dat in mei 1937 in Utrecht enorm populaire manifestaties voor de vrede plaatsvonden op initiatief van de Oxfordgroep. Ik ging in 1983 in Den Haag de straat op met ruim een miljoen mensen op om te demonstreren tegen kruisraketten. Nu in 1925 bloeien nieuwe vredesbewegingen op. Steeds bij dreigende wapenwedloop roeren wij pacifisten ons. Hoe ging dat in 1937?’
Krijgsmacht
Politiek zonder hart – Zeg maar ‘Daddy’ tegen me
In een wereld die steeds luider wordt, kreeg de stilte van de Spaanse premier de grootste zeggingskracht. Misschien is dat wat een boeddhistische blik op deze NAVO-top zou herkennen: dat ware vrede niet schuilt in geschreeuw, maar in de moed om stil te blijven wanneer anderen buigen.
Misschien begint echte veiligheid daar — bij de moed om níét ‘daddy’ te zeggen wanneer macht dat van je verlangt.
Boeddhistische Geestelijke Verzorging bij Defensie uitgebreid
De uitbreiding van de krijgsmacht heeft in de toekomst ook gevolgen voor de Diensten Geestelijke Verzorging; het aantal GV’ers groeit mee met de uitbreiding van het aantal militairen. Dit biedt mogelijk de ruimte voor de BGV om opnieuw een aantal formatieplaatsen toegewezen te krijgen.
Boeken – Waarom we vrede willen, maar oorlog voeren
Is de mensheid dan gedoemd om oorlog te voeren? Zeker niet, stellen de auteurs van deze monumentale nieuwe geschiedenis van de mensheid. Maar als we niet oppassen, vallen we er weer aan ten prooi.
GT- ‘Maersk Izmir kiest voor Bremerhaven om F35-vliegtuig onderdelen over te laden inplaats haven Rotterdam’
De actiegroep Geef Tegengas zegt over informatie te beschikken dat het containerschip de Maersk Izmir de F35-vliegtuigvleugels die zij vervoert achterlaat in de haven van Bremerhaven (Duitsland) voordat ze naar Rotterdam komt. Normaal gesproken gaat de Izmir via Rotterdam naar Bremerhaven, waar de F-35 onderdelen op een ander schip gezet worden. De route is volgens Geef Tegengas aangepast, na Bremerhaven zal het schip nu op 2 juli in Rotterdam aankomen.
Zeven Israëlische soldaten gedood bij explosieve aanval in Gaza
Uit een voorlopig onderzoek van de IDF bleek dat een militant erin geslaagd was om een explosief te plaatsen op de APC, hoewel de exacte methode nog onderzocht wordt.
Het jaar 2025 – dag 176 – teletekst
Het Witte Huis en een paleis voor een oorlogszuchtig figuur.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
The Rights Forum – Aantal doden in Gaza ligt 41 procent hoger dan gedacht
Op grond van hun analyse schatten de onderzoekers het aantal doden per 30 juni op 64.260. Dat is 41 procent hoger dan het ‘officiële’ cijfer dat door het Gazaanse ministerie werd opgegeven; dat bedroeg 37.877, exclusief duizenden vermisten. Vrouwen, kinderen en ouderen maken ruim 59 procent uit van het totale aantal doden.
Het jaar 2025 – dag 175 – sprekende pop
Oh, oh, Den Haag, mooie stad achter de duinen.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Demonstratie tegen oorlogstuig via Rotterdamse haven: -Activisten tegengehouden en gearresteerd
Geef Tegengas: ‘Activisten die onderweg zijn naar de demonstratie worden tegengehouden, gefouilleerd en weggestuurd of gearresteerd. Demonstreren is een grondrecht en mag altijd, ook tijden de NAVO-top. Dat recht wordt nu geschonden. Inmiddels zijn minstens vijf actievoerders aangehouden voordat zij überhaupt bij de demonstratie aan konden komen.’
Vijfentachtig organisaties: ‘Rotterdam opnieuw onderdeel militaire productieketen Israël’
Vandaag heeft Geef Tegengas een brief naar burgemeester Schouten en havenmeester van Rotterdam gestuurd met het dringende verzoek om oorlogsmateriaal voor Israël via de Rotterdamse haven te weren. Actueel zijn militaire F35-onderdelen die komende vrijdag aan boord van het containerschip de Maersk Izmir in de haven aankomen. De brief is door 85 organisaties ondertekend.
SIPRI – China’s kernwapenarsenaal groeit sneller dan dat van andere landen
Het kernwapenarsenaal van China groeit sneller dan dat van andere landen, met ongeveer 100 nieuwe kernkoppen per jaar, aldus een onderzoeksgroep. China zou tegen het einde van het decennium evenveel intercontinentale ballistische raketten kunnen hebben als Rusland of de Verenigde Staten.
Het jaar 2025 – dag 174 – stadvandevrede
Is het een top van vrede of oorlog?
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
XR blokkeert A44 dag voor NAVO-top: ‘wapenwedloop jaagt klimaatcrisis aan’
Oorlog en de klimaat- en ecologische crisis zijn met elkaar verbonden. Legers veroorzaken gigantische uitstoot: naar schatting 5,5% van het wereldwijde totaal. De voorgenomen herbewapening van NAVO-lidstaten leidt tot, naar schatting, 200 miljoen ton extra uitstoot van broeikasgassen. Dit is bijna twee keer zoveel als de jaarlijkse Nederlandse uitstoot.
Het einde van Israëlisch exceptionalisme – De westerse proxystaat brandt op
Israël is nu al bijna twee jaar in oorlog met zijn buren. De laatste ronde begon met de terroristische aanval onder leiding van Hamas op 7 oktober 2023. Als reactie daarop lanceerde West-Jeruzalem een agressieve militaire campagne die zich sindsdien heeft uitgebreid naar bijna elk land in de regio. De escalatie heeft de Joodse staat opnieuw in het middelpunt van de geopolitiek in het Midden-Oosten geplaatst – dit keer met Iran erbij, een staat die lange tijd een directe confrontatie uit de weg ging door strategische voorzichtigheid. Nu ligt zelfs Teheran onder vuur, waarbij de steun van de VS de inzet veel hoger maakt. Iran staat voor een grimmige keuze tussen het slechte en het heel slechte.
VrijdagZindag – Het (bijna) gemiste moment
Rare tijd. Zelfs als we het nieuws op ons scherm zien gebeuren, hollen we nog achter de feiten aan. De geschiedenis lijkt de laatste jaren op een hogesnelheidstrein waar we niet eens een ticket voor wisten te bemachtigen. We zien de achterlichten in de verte verdwijnen. Gemist moment.
Wapenboycot tegen Israël?
Elk land, ook Israël heeft uiteraard recht op verdediging van haar burgers. Maar geen recht op het uitmoorden van Palestijnen en het vermorzelen van hun recht op zelfbeschikking, noch het recht om een ander soeverein land aan te vallen met vele tientallen bommenwerpers, noch het recht om al het Palestijnse gebied te bezetten en in te lijven. Israëls militaire macht is niet opgebouwd voor verdediging, maar voor agressie in het kwadraat.
Platform stop racisme – ‘Nederland maak het verschil: kies voor vrede, niet voor oorlog’
Het Platform: ‘Intussen rijst de vraag: wie profiteert van deze investeringen? Niet de burger, maar de defensie-industrie. Grote spelers als Rheinmetall, Lockheed Martin en Thales staan in de rij voor miljardencontracten. Zij hebben baat bij conflict, onrust en dreiging. Oorlogen worden niet beëindigd met wapens, maar vaak verlengd om zo de wapenhandel te blijven voeden.’
Het jaar 2025 – dag 169 – vragen
Waarom al die vragen…
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
TU Eindhoven start nieuwe onderzoeksprojecten met Israëlische partners
Ondanks ontkenning start de TU/e minstens vier nieuwe Horizon Europe projecten met Israëlische partners in de periode tussen mei en oktober 2025. Het meest in het oog springende Horizon-project, ‘PROACTIF’ richt zich expliciet op ‘onbemande voertuigen (afgekort UxV’s). Van dergelijke teams van onbemande autonome voertuigen, ook wel ‘zwermen drones’ genoemd, is bekend dat ze bijzonder geschikt zijn voor de tactische uitvoering van militaire missies.
Nederlandse delegatie van 100 burgers loopt naar Egyptische grens met Gaza
Een groep van honderd Nederlandse burgers sluit aan bij de March to Gaza. Op 13 juni vertrekken ze in een vreedzame stoet van ruim drieduizend mensen, afkomstig uit 35 landen, te voet naar de grensovergang bij Rafah. Onder hen ook achttien Europarlementariërs. Met de March to Gaza vragen zij aandacht voor het lot van de ruim twee miljoen inwoners van Gaza. Met een update van Artsen voor Gaza.
Gemeente Rotterdam gaat rol haven in genocide en andere mensenrechtenschendingen onderzoeken
Donderdagavond is tijdens een debat in de Rotterdamse gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college wordt opgedragen om de rol van de haven in de genocide in Gaza en andere mensenrechtenschendingen te onderzoeken en betrokkenheid te beperken. De raad geeft daarmee gehoor aan een van de eisen die woensdagavond door demonstranten tijdens het protest bij het stadhuis aan de Coolsingel werden gesteld. Een andere motie om schepen met F35-onderdelen te weren, werd ingetrokken.
Wethouder – Toch militaire lading uit Israël op containerschip Izmir in haven Rotterdam
De organisatie Tegengas stelt vandaag in een verklaring dat de gemeente Rotterdam tegen haar heeft gelogen over de lading van het containerschip Izmir. Wethouder Robert Simons geeft na druk toe dat er een militaire lading uit Israël in het containerschip Izmir zat. Het schip deed afgelopen 21 mei de haven van Rotterdam aan.
Tweede rode lijn in Den Haag – ‘kabinet dwingen tot menselijkheid’
The Rights Forum: ‘Maar het kabinet heeft niet geluisterd en niet geleverd. Volgens de coalitiepartijen lag dat aan de PVV. Die partij is nu weg. En dus niet langer een excuus. Want de situatie in Gaza is alleen maar verder verslechterd. De bevolking wordt gebombardeerd, verdreven en welbewust uitgehongerd. Het is onmenselijk. Het is onverdraaglijk. Daarom trekken we op 15 juni opnieuw een rode lijn in Den Haag.’