Wat moet je als boeddhist met al dit lijden dat zich aan je geestesoog voltrekt? In ‘Zen en de dood’, een opstel van Nico Tydeman in de bundel De karper is uit het net (2012), lees ik dat de ware zenbeoefenaar de dimensie van de dood bij voortduring opzoekt, in zijn (of haar) beoefening en levenspraktijk. Historisch gezien voelen zenmonniken een vreemde aantrekkingskracht tot begraafplaatsen, lijkstoeten en gebieden waar epidemieën slachtingen aanrichtten.
Birma moet volgens de VN meer doen dan het terughalen van deze vluchtelingen om ze een goed bestaan in het land te kunnen bieden. De Rohingya zijn in Birma stateloze burgers die beschouwd worden als illegale vluchtelingen uit Bangladesh.
Vanwege de moorden, brandstichtingen en verkrachtingen door Birmese militairen van en op de Rohingya moslimminderheid in dat land.
De slachtoffers werden in een dorp in Rakhinestaat willekeurig van straat geplukt en omgebracht, zo heeft het leger bekendgemaakt.
Na extreem geweld te zijn ontvlucht in Birma (Myanmar) dreigen voor Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh nu nieuwe gevaren. Slechte leefomstandigheden, het naderende regenseizoen en angst voor meer (seksueel) geweld verergeren de humanitaire situatie in de overvolle, soms geïmproviseerde vluchtelingenkampen.
De mensenrechtenorganisatie publiceerde vandaag gedetailleerde satellietbeelden waarop te zien zou zijn dat de verbrande woningen van de Rohingya vervangen worden door een nieuwe beveiligingsinfrastructuur. Amnesty zegt dat de werkzaamheden onder een sluier van geheimhouding plaatsvinden
Een getuige zegt dat in Palleke benzinebommen zijn gebruikt bij het in brand steken van vier woningen.
De regering van Bangladesh heeft de autoriteiten in Birma (Myanmar) een lijst gegeven waarop de namen staan van meer dan 8.000 Rohingyavluchtelingen die naar Birma terug worden gestuurd. Birma kan zo de achtergronden van deze vluchtelingen controleren
Tijdens een niet officieel proefproces in Teheran, Iran, zijn dinsdag de feitelijke leider van Birma Aung San Suu Kyi en opperbevelhebber Min Aung Hlaing wegens hun steun aan de etnische zuivering van de Rohingya moslims in Birma (Myanmar) door een internationaal gerechtshof veroordeeld tot respectievelijk 15 en 25 jaar gevangenisstraf.
Tientallen dorpen van de Rohingya in Birma zijn platgebrand, tegen de zesduizend mensen vermoord en vrouwen verkracht door het Birmese legen en boeddhistische bendes. Veel boeddhisten, onder wie leiders, zijn tegen de terugkeer van de Rohingya.
Ochtend- of avondeditie
Abonneer je
Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »- 24 april 2018
Reïncarnatie: kan het leven uitzichtloos zijn? (Rotterdam) - 30 april 2018
Herdenkingsdienst Tangen Harada Daiosho (Bemmel) - 10 mei 2018 - 13 mei 2018
Mindfulness & (Zelf)compassie (Terschelling) - 18 mei 2018 - 21 mei 2018
Zenvierdaagse ‘Zen en de kunst van het Zien’ (Terschelling) - 10 september 2018 - 29 september 2018
Vipassana-retraite inVézelay (Frankrijk) - alle evenementen
- 24 april 2018
De werkplaats
Boeddhistische kunstenaars
Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »