Westerlingen maken hun eigen versie van het boeddhisme. Die verschilt aanzienlijk van wat je in Azië tegenkomt. Wat men hier typisch boeddhistisch vindt, blijkt het helemaal niet te zijn.
Vrijdag zindag (15) – Hollen of stilstaan?
Elke samenleving kan alleen functioneren als er voldoende continuïteit is. Maar mensen zien ook aanleiding tot verandering. Betekenisgeving en machtsvorming kunnen zowel continuïteit als verandering teweegbrengen.
Je weet niet wat je ziet
In levensbeschouwelijke gesprekken duikt het niet-weten regelmatig op. De boodschap is doorgaans dat het aan te bevelen is.
Vrijdag zindag 11 – Heen-en-weer-bootje 2
Religie en atheïsme vormen tegenoverliggende oevers, wat zowel kan leiden tot een staatsreligie als een geheel seculiere staat. Voor alle levensbeschouwingen èn samenlevingen is er de keuze tussen een hiërarchische, verticale organisatie en een horizontale, democratische. Soms reikt de religie het model aan.
Vrijdag zindag (10) – heen-en-weer-bootje
Het Capitool bestormd! Breaking News! De wereld zat uren voor de TV.
Vrijdag zindag 9 – Tijd
Waarom zijn mensen eigenlijk zo druk met het fenomeen ‘tijd’?
Vrijdag zindag 8 – 2020/21
Voor corona-ontkenners die denken dat de patiënten die zij op TV zien acteurs zijn.
Vrijdag zindag 7 – charisma
Max Weber (1864-1920) muntte de term charisma. Het is volgens hem een van de drie bronnen van macht, d.w.z. van het vermogen om het gedrag van anderen te beïnvloeden.
Vrijdag zindag 6 – Opa Sint
Wat een aardige opa is de Sint toch eigenlijk. Ons beeld van de ideale grootvader is vast ook een beetje gevoed door deze kindervriend.
Vrijdag zindag 5 – Bizarre verbeelding
Een voorbeeld: herhaaldelijk krijgt de snede in de zijde van Christus aan het kruis de vorm van een vagina. Wat voor betekenisgeving zit hier achter?