Meer dan een jaar nadat Rohingya uit Rakhinestaat in Birma naar Bangladesh vluchtten om uit handen te blijven van het Birmese leger en boeddhistische bendes, wil de regering van Bangladesh 50000 Rohingya moslims naar Birma terugsturen. Ze zullen worden opgevangen in opvangkampen. De operatie is een gevolg van een overeenkomst die beide landen sloten. In totaal staan 22.000 namen op een lijst van Rohingya die moeten terugkeren

Veel vluchtelingen zeggen nog niet klaar te zijn om terug te keren vanwege veiligheidsredenen. De internationale gemeenschap, met inbegrip van de Verenigde Naties, heeft haar bezorgdheid geuit over de repatriëring van de vluchtelingen. De VN wil dat de Rohingya zelf kunnen beslissen over een terugkeer naar het overwegend boeddhistische Birma, waar vanaf augustus vorig jaar het leger dorpen platbrandde, vrouwen verkrachtte en mannen, vrouwen en kinderen vermoordden, zoals mensenrechtenorganisaties meldden.

De Rohingya zijn een etnische minderheidsgroep in Birma en worden door de bevolking en de Birmese regering beschouwd als illegale immigranten. Meer dan 700.000 van hen kwijnen weg in vluchtelingenkampen in Bangladesh.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek, Gezondheid, Geluk
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk