Aung San Suu Kyi, de leider van Birma, verdedigt de oorzaak van de brute acties van haar regering in de staat Rakhine tegen de ongeveer 700.000 Rohingya-moslims die sinds augustus vorig jaar zijn gevlucht naar het buurland Bangladesh. Ze zei dat terrorisme, en niet sociale discriminatie of ongelijkheid, de crisis heeft veroorzaakt.

Suu Kyi sprak in Singapore. Ze zei dat critici van buitenaf makkelijk praten hebben omdat ze niet verantwoordelijk zijn voor het politieke proces van verandering in haar land.

Critici beschuldigen het Birmese leger ervan de moslimminderheid in dat land te hebben vernietigd door ze op de vlucht te jagen. De bevolking van Birma (Myanmar) is overwegend  boeddhistisch. De Birmese overheid zegt uit zelfverdediging te hebben gehandeld door de aanval te openen op radicale moslim militanten die aanvallen uitvoerden op politieposten. Door de acties van het leger zijn mogelijk duizenden moslims om het leven gekomen, dorpen platgebrand en vrouwen verkracht.

Suu Kyi noemde in haar toespraak de Rohingya niet bij naam. En volgt daarmee de lijn van veel boeddhisten in Birma die de groep niet als een autochtone minderheid beschouwen maar als illegale migranten uit Bangladesh, hoewel veel gezinnen al generaties in Myanmar wonen. De Rohingya worden zowel sociaal als officieel gediscrimineerd en hen wordt over het algemeen het burgerschap ontzegd.

Bron BNN.

Categorieën: Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek, Misbruik, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk