• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Recepten voor een gezond en mededogend hart

Recepten voor een gezond en mededogend hart

3 april 2021 door Refreshing Earth of the Heart

De gezondste harten ter wereld zijn te vinden in Bolivia, bij de Tsimane, een stam die diep in het Amazonegebied woont. Het geheim is meer dan 16.000 stappen per dag en een dieet dat voor 72 procent bestaat uit koolhydraten. De Tsimane leven als jager-verzamelaars, met een beetje landbouw, en eten vooral plantaardig, en heel af en toe een visje (vissen doen ze met pijl en boog) of een uit de boom geschoten dier. Een gezond hart staat bij ons thuis tegenwoordig hoog op de agenda, sinds mijn huisgenoot een aantal weken geleden hartpatiënt werd. Dat was niet fijn, en ik heb er heel wat voor over om in de toekomst herhaling te voorkomen. Wat leert de wetenschap ons over voeding en hartgezondheid?

Ik stuitte op het werk van ene dr. Esselstyn, die een dieet ontwikkeld heeft waarmee hij beweert hart- en vaatziekten niet alleen te kunnen voorkomen, maar ook te kunnen genezen. Zijn dieet is tamelijk radicaal: niet alleen worden alle dierlijke producten vermeden, maar ook alles wat vet bevat. Dus ook geen avocado’s, noten of olijven, en geen olie – zelfs geen olijfolie. Bill Clinton schijnt het ook te volgen of gevolgd te hebben. Op Internet vond ik een paar recepten. Onderstaande soeprecepten zijn prima, je mist het vet niet, en de smaakcombinaties zijn interessant. Door ingrediënten te vervangen zijn er vast nog veel meer van dergelijke vetvrije maaltijdsoepen te verzinnen. De limoenmousse vonden we wat minder, we misten de romigheid van vet.

Misschien dat je, als je er aan went om vetvrij te eten, het vet niet meer mist. Ik ga het dieet in ieder geval niet volgen, hoe graag ik ook een gezond hart wil voor mezelf en mijn dierbaren. Want ik heb gelezen dat ook het mediterrane dieet erg goed is voor het hart, en de Japanners hebben, na de Tsimane, de op één na gezondste harten. Japanners zijn gemiddeld de langst levende mensen op de wereld. Studies tonen aan dat bewoners van het Japanse eiland Okinawa het oudst worden in Japan, en dus van alle mensen ter wereld. Wat, en met name ook hoeveel eten ze dan in Okinawa? Zie bijvoorbeeld het Okinawa-dieet van Jesse van der Velde voor een lang en gezond leven en ik heb er al eerder over geschreven waarom we vaak meer eten dan we nodig hebben.

Na deze kritiek toch ook iets positiefs over de recepten van dr. Esselstyn en zijn clan (ook zijn vrouw en zoon hebben inmiddels boeken op hun naam staan). Ik heb me hierdoor gerealiseerd dat je misschien ook in een theelepeltje olie kunt bakken in plaats van in een flinke plens, wat ik normaal gesproken doe. Wat ik leer van de Tsimane is dat in beweging blijven belangrijk is. Hun meer dan 16.000 stappen per dag haal ik bijna nooit, maar mijn streefdoel is wel 10.000, iets wat met een flinke lunchwandeling en regelmatig een stukje lopen voor elkaar te krijgen is – zo doe ik tegenwoordig mijn boodschappen te voet en ga blijmoedig terug naar de winkel als ik iets vergeten ben. Het risico om een hartinfarct te krijgen zou wel de helft kleiner zijn als je een half uur per dag beweegt. Tot slot, maar niet onbelangrijk, is het dieet van dr. Esselstyn c.s. ook een dieet met compassie voor andere levende wezens. In zijn woorden: “eet niets wat een gezicht heeft, of een moeder”.

  1. Rode linzen- en dillesoep met munt (hoofdgerecht voor 6 personen)

Ingrediënten:

  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 6 lente-uitjes, fijngesneden
  • 1 blik tomaatblokjes
  • ¼ kopje fijngehakte verse munt
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 8 kopjes (2 liter) groentebouillon
  • 2 kopjes rode linzen
  • 1 yam, of zoete aardappel geschild, in blokjes (ik gebruikte geraspte cassave)
  • 1 kopje versgeperst sinaasappelsap
  • 8 takjes verse dille, fijngesneden (ongeveer ¼ kopje)
  • 400 gram verse spinazie of andere groene bladgroente
  • Schil van 1 citroen, geraspt
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel vers gemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels balsamicoazijn

Roerbak de knoflook en lente-ui ongeveer 2 minuten in een soeppan zonder vet, in een klein scheutje water, tot ze een beetje zacht zijn geworden (of speel vals en voeg een theelepeltje olijfolie toe). Voeg de inhoud van het blik in blokjes gesneden tomaten, munt en oregano toe en bak al roerend 2 minuten. Voeg de bouillon, linzen, yam, en sinaasappelsap toe en breng aan de kook. Doe een deksel op de pan, zet het vuur laag en laat sudderen tot de yams zacht zijn en de linzen gaar, maar niet papperig (kijk op de verpakking van de linzen: ongeveer 20 minuten). De soep kan nu met een staafmixer een beetje gepureerd worden, maar dat vond ik zelf onnodig.

Roer de dille, spinazie, citroenrasp, citroensap, peper en azijn door de soep tot de spinazie geslonken is. Verwarm nog enkele minuten. Bij het gebruik van andere groente deze eerst voorkoken (of langer meekoken).

Bron: http://www.dresselstyn.com/site/books/prevent-reverse-cookbook/sample-recipes/

  1. Linzensoep met zoete aardappel en shiitake (maaltijdsoep voor 3-4 personen)

Ingrediënten:

  • 1 prei, in dunne ringen
  • 6 knoflooktenen, fijngehakt
  • Ca. 100 gram verse shiitake paddenstoelen, in plakjes (gedroogde shiitakes eerst weken)
  • 4 kopjes (1 liter) groentebouillon
  • 2 dl water
  • 1 ½ kopje rode linzen
  • 1 zoete aardappel, schoon geschrobd en in blokjes gesneden
  • 1 laurierblad
  • ¼ kopje basilicum of meer
  • Peper naar smaak
  • verse spinazie

In een grote pan zonder vet de prei, paddenstoelen en knoflook 3 a 4 minuten roerbakken tot de prei zacht is. Bouillon, water, linzen, zoete aardappel, en laurierblaadje toevoegen. Breng aan de kook en laat ongeveer een half uur sudderen tot de linzen en zoete aardappel zacht zijn. Verwijder laurier en pureer eventueel met een staafmixer, ik vond dat niet nodig. Roer basilicum en peper naar smaak door de soep. Vlak voor het opdienen een ruime hoeveelheid verse spinazie in de soep laten slinken. Garneren met basilicum.

  1. Limoen Mousse

Ingrediënten:

  • 1 blok tofu
  • 1/3 kopje ahornsiroop (of agavesiroop)
  • 3 eetlepels vers limoensap
  • Geraspte schil van 1 limoen

Draai alle ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde mousse. Schep in kommen of glazen en laat in de koelkast goed koel worden. Serveer eventueel met vers fruit of een blaadje munt.

Bron: http://www.dresselstyn.com/site/sample-recipes-from-prevent-reverse/

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Gezondheid, Voedsel Tags: dieet, Esselstyn, gezond, Groenten, Japan, Refreshing Earth of the Heart, vis

Lees ook:

  1. Recepten voor een gezond en mededogend hart
  2. Refreshing Earth of the Heart – Japanse maaltijdsoep
  3. Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven
  4. Refreshing Earth of the Heart – kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Patrick Demeester zegt

    4 april 2021 om 08:29

    Sorry voor dit oneigenlijk gebruik van dit medium, maar ik weet anders niet goed hoe ik dit paaseitje gelegd krijg. Dit is dus geen commentaar op het betreffende artikel.
    Kan men ergens terecht, zo ‘ja’, ‘waar’? om in het algemeen, boeddhistisch geïnspireerde goede raad te vragen?

    • Joop Ha Hoek zegt

      4 april 2021 om 10:18

      Jazeker, bij de Boeddhistische Unie België (BUB), bij de Boeddhistische Unie Nederland (BUN), op hun site zie je de aangesloten organisaties.

  2. Yolanda zegt

    4 april 2021 om 09:08

    Dr Esselstyn heeft hele indrukwekkend resultaten met zijn dieet. Het is id erg streng, maar volgens mij de beste oplossing als je aderen verstopt zijn. Je kan dan zonder operaties en pillen weer 100 % worden. Mijn man en ik zijn meer dan 10 jaar geleden op Whole Food Plant Based over gegaan. Je eet alleen plantaardig en niet geraffineerd, dus ook geen olie, ook niet de “gezonde” olie. Ik bak met water en dat gaat erg goed. We eten wel noten en zaden. Het is gewoon een een kwestie van wenen en opnieuw leren koken en we gaan nu nooit meer anders eten, we voelen ons er veel te goed bij. Voor iedereen die plantaardig en gezond wil eten, is het kookboek van Michael Greger “How not to die” een aanrader. Hij heeft ook een site waar hij alle onderzoeken op het gebied van voeding en gezondheid onderzoekt. https://nutritionfacts.org/

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

02 feb
Meditatie in het dagelijks leven
2 feb 23
05 feb
Zen ochtend met Doin Sensei
5 feb 23
05 feb
Medicijnboeddha ceremonie | Live en Online
5 feb 23
05 feb
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
5 feb 23
05 feb
Rotterdam - geleide meditatie (vipassana meditatie)
5 feb 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Erik – Een kleine geschiedenis van de leegte

    Erik Hoogcarspel - 1 februari 2023

    Logica is als de Formule 1: het geeft een hoop lawaai, maar het leidt ergens naar. Leegte gaat ook nergens naartoe, het heeft geen geschiedenis, dat hebben alleen de mensen die erover praten.

    Erik Hoogcarspel – Een beter boeddhisme met fenomenologie

    gastauteur - 16 januari 2023

    De Boeddha heeft zich ook nooit 100.000 geboortes herinnerd. Als je een goede meditatie hebt dan kan het voorkomen dat er heel veel situaties van vroeger door je hoofd spelen. En dat zijn allemaal geboortes van een ik en de dood van een ik. Je ik is niks anders dan het volledig verwikkeld zijn in jouw situatie. En dat gebeurt ook in je meditatie.

    Periyar E.V. Ramasamy de hemelbestormer

    Kees Moerbeek - 15 januari 2023

    De maatschappelijke initiatieven van de zakenman Periyar maakten hem populair en zijn populariteit nam toe door zijn activiteiten in de lokale politiek. In 1919 sloot hij zich aan bij het Indian National Congress, maar verliet deze partij teleurgesteld in 1925, omdat volgens hem de partij alleen de belangen van de brahmanen diende. In 1925 richtte hij de Self-Respect Movement op en daarna de Vaikom Satyagraha. In datzelfde jaar ging hij zijn eigen politieke weg.

    De twee hersenhelften ondergaan een hiërarchie verwisseling

    Rob van Boven en Luuk Mur - 11 januari 2023

    Een vriendin brak haar voet op vier plaatsen en kwam thuis te zitten. Ze woont alleen en toen ze de thuiszorgmedewerkster vroeg een boterham te smeren voor haar, was het antwoord dat ze dit niet mocht doen volgens haar protocol.

    Paul Boersma – Meditatie en pijn

    Paul Boersma - 10 januari 2023

    We vermijden in het dagelijks leven het lijden door er instinctief omheen te gaan, of anders door het te negeren, er geen aandacht aan te schenken, het te onderdrukken. In het eerste geval gaat het om mogelijke toekomstige pijn, in het tweede om aanwezige pijn, waarbij het makkelijker is psychische dan lichamelijke pijn te negeren, en makkelijker om de pijn van anderen dan de eigen pijn te negeren. Vermijden en negeren: dit is de dierlijke kant van ons mens-zijn.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • De virtuele denkster 407
    • Dick – Leegte die liefde is
    • Wakker Dier prikt romantisch beeld van zuivelsector door
    • Renske – haiku
    • Seitan neprunderlapjes met pittige saus

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens