• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Archief voor Refreshing Earth of the Heart » Pagina 5

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken.

Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken

1 september 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Eén van de meest gestelde vragen aan vegetariërs en veganisten is waarschijnlijk: krijg je wel genoeg eiwitten binnen? Gek genoeg vraagt niemand zich dat af bij bijvoorbeeld een koe, waarvan we het normaal vinden dat ze op een dieet van gras en water rundvlees, melk, en kalfjes produceert.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken

Refreshing Earth of the Heart – Panzanella, Toscaanse broodsalade

25 augustus 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Mindful eten. “Ben je ertoe bereid leeg te zijn?” – Of zijn we gevangenen van de wens van de mond en de maag om vol te zijn, bang voor een gevoel van leegte?

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Panzanella, Toscaanse broodsalade

B’eter – Gazpacho

18 augustus 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Zijn we gevangenen van de wens van de mond en de maag om vol te zijn, bang voor een gevoel van leegte? Jan Chozen Bays, stelt ons de vraag: “Ben je ertoe bereid leeg te zijn?”

Lees meer over B’eter – Gazpacho

Refreshing Earth of the Heart – plofkipvrije tajine

4 augustus 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Er is al jaren veel aandacht voor de plofkip, en terecht, want het is een schande dat supermarkten stunten met een product dat met zoveel dierenleed gepaard gaat. Plofkip is spotgoedkoop, en ik beken, ook ik heb het wel eens gekocht, vóórdat ik me bewust was van de misstanden in de plofkippenindustrie.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – plofkipvrije tajine

Pleidooi voor verwondering

21 juli 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Kleine kinderen leven in het hier en nu. Ze bekommeren zich nog niet om hun status, projecten en deadlines, maar kunnen intens genieten van wat zich in het hier en nu aan hen aandient.

Lees meer over Pleidooi voor verwondering

Jana – Kerstmenu met een Marokkaans tintje

23 december 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Is het u ook opgevallen dat de supermarkten dezer dagen adverteren en stunten met vlees, vlees, en nog meer vlees? Daar hoeven wij natuurlijk niet aan mee te doen. Ik zet eters de laatste tijd varianten van het volgende menu voor: een driegangendiner met Marokkaanse accenten.

Lees meer over Jana – Kerstmenu met een Marokkaans tintje

Jana – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole

10 december 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Ik heb al vele guacamolerecepten geprobeerd, maar geef toch de voorkeur aan een eenvoudig recept zonder pepers en specerijen waarbij de smaak van de avocado’s beter tot zijn recht komt.

Lees meer over Jana – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole

Refreshing Earth of the Heart – de V van… Vanuatu (bananentaart)

15 oktober 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Met drie gezinnen hebben we een eetclub, daar heb ik al eerder over geschreven; in tegenstelling tot het gelijknamige boek (en film) draait het bij ons om lekker eten en gezelligheid.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – de V van… Vanuatu (bananentaart)

Jana – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes

1 oktober 2016 door Refreshing Earth of the Heart

De dressing is zo lekker dat ik adviseer om er wat meer van te maken. De hoeveelheden zijn geschikt voor drie grote of vier kleine eters. Restjes zijn heerlijk als lunch.

Lees meer over Jana – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes

Jana – Vietnamese gekarameliseerde tofu met wortel en boontjes

17 september 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Sinds Thay zelf niet meer in het openbaar aanwezig is zijn de aantallen deelnemers aan de retraites met 60-70% gekelderd: blijkbaar is men meer gehecht aan de man dan aan de leer.

Lees meer over Jana – Vietnamese gekarameliseerde tofu met wortel en boontjes

Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel

12 maart 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Wie niet medeverantwoordelijk wil zijn voor het leed, of zelfs het doden, van levende wezens doet er verstandig aan melk, boter, kaas en dergelijke te laten staan.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel

Aquafaba: het verrassend veelzijdige kookvocht van kikkererwten

13 februari 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Heb je al gehoord over aquafaba? Het is de laatste hype in de veganistische wereld. De volgende keer dat je een blik kikkererwten opent, gooi dan het kookvocht niet door het afvoerputje, want dat is aquafaba!

Lees meer over Aquafaba: het verrassend veelzijdige kookvocht van kikkererwten

Jana – De keuken van het Romeinse Rijk

30 januari 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Ik ben in principe tegen de jacht. Plezierjacht, alleen het woord al. Maar ik ben ook tegen bio-industrie. Zo’n geschoten beest is toevallig wél klimaat-neutraal, en heeft doorgaans ook een beter leven achter de rug dan een dier uit de bio-industrie.

Lees meer over Jana – De keuken van het Romeinse Rijk

Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes

16 januari 2016 door Refreshing Earth of the Heart

De avocado-maissoep is een oude favoriet, een recept dat ik al zeker 25 jaar maak, hier in een vegaversie waarin je de melk en kaas niet mist.

Lees meer over Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes

Jana- Wat at de Boeddha?

5 december 2015 door Refreshing Earth of the Heart

De Boeddha dronk onder andere melk en at rijstepap met melk en honing.

Lees meer over Jana- Wat at de Boeddha?

Jana- Pompoenpitten roosteren

7 november 2015 door Refreshing Earth of the Heart

Zou er een wereldwijde samenzwering bestaan? Ik moest denken aan het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer. Als je de receptenpagina’s op Internet mag geloven ben je wel gek als je je pompoenpitten nog weggooit.

Lees meer over Jana- Pompoenpitten roosteren

Jana- bonbons uit het bos

24 oktober 2015 door Refreshing Earth of the Heart

Eigenlijk zou dit stukje gaan over pompoenpitten. Maar gistermiddag tijdens een boswandeling stuitte ik op prachtige tamme kastanjes en ik besefte dat dit (eind oktober) dé tijd is om in bos of park kastanjes te verzamelen.

Lees meer over Jana- bonbons uit het bos

Jana- Aardappelgnocchi

10 oktober 2015 door Refreshing Earth of the Heart

Soms word ik een beetje moe van deze wereld met z’n multinationals die vooral hun best lijken te doen om zo veel mogelijk winst te maken. Ze verkopen ons voor veel geld producten waar bijna niks in zit – maar wel allerlei toegevoegde chemicaliën.

Lees meer over Jana- Aardappelgnocchi

Schnitzels uit het bos en soep uit de tuin

26 september 2015 door Refreshing Earth of the Heart

Kermit de kikker zei het al: it’s not easy being green. Denk je verantwoord bezig te zijn door lokaal, van het seizoen, en veelal plantaardig te eten, zitten er kwalijke ingrediënten als palmolie in je producten.

Lees meer over Schnitzels uit het bos en soep uit de tuin

Vietnamese soep met citroengras en shiitake

5 september 2014 door Refreshing Earth of the Heart

Eet de soep als voorgerecht, of met een stevig stuk brood als hoofdgerecht.

Lees meer over Vietnamese soep met citroengras en shiitake

Broccoli-cashewnotencurry

2 mei 2014 door Refreshing Earth of the Heart

Voor de zekerheid heb ik een kruidig recept gekozen, om de niet-zo-versheid van de bloeiende broccoli en oudere bloemkool te verbloemen.

Lees meer over Broccoli-cashewnotencurry

B’eter Peulenparade – Ethiopische recepten met linzen en bonen

20 september 2013 door Refreshing Earth of the Heart

Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners maar ook lupinen en soja zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn ze gezond, vezelrijk, voedzaam en milieuvriendelijk. Toch eten we er maar een schamele negen ons per persoon per jaar van.

Lees meer over B’eter Peulenparade – Ethiopische recepten met linzen en bonen

B’eter Koken in de wildernis

9 augustus 2013 door Refreshing Earth of the Heart

Vroeger gingen de Maggi wonderstamppotten mee op reis. Kokend water erbij en je had een warme maaltijd, die na een lange dag buiten best te eten was.

Lees meer over B’eter Koken in de wildernis

B’eter: Recept Vijgenbrood

26 juli 2013 door Refreshing Earth of the Heart

Om aandacht te vragen voor de wereldwijde voedselverspilling is in Amsterdam onlangs voor ruim 5000 mensen gekookt met weggegooid voedsel.

Lees meer over B’eter: Recept Vijgenbrood

  • « Ga naar Vorige pagina
  • Pagina 1
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Pagina 3
  • Pagina 4
  • Pagina 5
  • Pagina 6
  • Ga naar Volgende pagina »

Primaire Sidebar

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 20 augustus 2025
    The wild orchid of the heart
  • 22 augustus 2025
    Boeddhistische retraite - Hoe het hart ontwaakt
  • 23 augustus 2025
    Mindfulness: de zachte leraar, die elk gevoel transformeert
  • 26 augustus 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • 28 augustus 2025
    Introductie workshop ‘Leven vanuit Vrijheid’
  • 30 augustus 2025
    Open Dag Nyingma Centrum Nederland
  • 31 augustus 2025
    Open Dag - Maitreya Amsterdam
  • 1 september 2025
    Dagstart Online
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2025 – dag 232 – nepbetoon
    • Boeddhistische ervaringsdeskundigen gezocht
    • Leven in Thailand – Nobelprijs
    • Guy – dhammazaadjes – Zonder ‘zelf’ (P. anatta)
    • Zijn boodschap is eeuwenoud, maar actueler dan ooit: de Dalai Lama in Wisdom of Happiness

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.