Iglo heeft de ambitie om al haar kipproducten om te zetten naar sterkip.
Voedsel
AzG – Ziekte, regen en geweld gevaar voor Rohingya-vluchtelingen
Na extreem geweld te zijn ontvlucht in Birma (Myanmar) dreigen voor Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh nu nieuwe gevaren. Slechte leefomstandigheden, het naderende regenseizoen en angst voor meer (seksueel) geweld verergeren de humanitaire situatie in de overvolle, soms geïmproviseerde vluchtelingenkampen.
Nationale Week Zonder Vlees eindigt na succesvolle eerste editie
Met 32.000 ingeschreven deelnemers eindigt vandaag de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees. De boodschap van de campagne bereikte veel Nederlanders.
Nationale Week Zonder Vlees met meer dan 25.000 deelnemers
Vandaag gaat de Nationale Week Zonder Vlees van start met meer dan 25.000 deelnemers die de uitdaging aangaan om deze hele week geen vlees te eten. Tientallen supermarkten, producenten, restaurants, pompstations, cateraars, universiteiten, scholen en gemeentes hebben zich bij het initiatief aangesloten
Wakker Dier wil verbod op onverdoofd slachten van vis
De meeste vissen worden levend verwerkt tot visfilet. Vaak worden ze ‘gekaakt’, waarbij de organen via de mond naar buiten worden getrokken of gezogen.
foodwatch – Nieuwe EU-handelsverdragen schadelijk voor consumenten, milieu en democratie
Analyse van foodwatch en PowerShift: gezond en veilig voedsel in gevaar door handelsakkoorden.
Meeste oude jaargangen BD beetje bij beetje weer in te zien –drieëntwintig-
•Vanaf zaterdag 3 februari zijn alle afleveringen van de rubriek B’eter (boeddhistische eter) weer in te zien. De rubriek werd in augustus 2012 opgericht door Jessica Hummel. Na enkele afleveringen zette Jana Verboom jarenlang het werk van Jessica voort. Daarna nam Anneke Comello het stokje over. In de rubriek zijn ook recepten van anderen te lezen. Onder wie Maria Verecken.
Anneke – snelle vegan tomaten-crème soep
Dit keer weer een plantaardig recept! Als kind was ik al dol op tomaten-crème soep, vóóral als ik ziek was.
ProVeg International wil Nederland plantaardiger maken
Tot voor kort bestond er nog geen internationale organisatie die zich richtte op plantaardig eten. Wel zijn er in veel landen nationale organisaties actief.
Michael Hoek – Het mahayana-boeddhisme en het eten van vlees
‘Alle levende wezens zijn mijn kinderen’ (Shakyamuni Boeddha)
foodwatch – Ziekenhuizen verkopen energiedranken, ondanks alarm kinderartsen
Juist ziekenhuizen zouden als eerste het goede voorbeeld moeten geven en geen geld moeten willen verdienen aan de verkoop van de omstreden drankjes die zoveel gezondheidsschade veroorzaken.
Wakker Dier -tv-spots tegen kiloknallers van Albert Heijn en Emté
In Nederland leven miljoenen dieren in de vee-industrie. Daarvan belanden vele als kiloknaller in de supermarkt.
foodwatch – Nutella ineens gezond?
Voedingsindustrie misleidt met nieuw logo.
Zelf appelbeignets bakken
Ze zijn lekker fris en horen echt bij een oudjaarsavond: de appelbeignet.
Anneke – duurzame kippensoep
Als je toch af en toe wat vlees wilt eten kun je maar het beste het vlees eten van een legkip, die anders in de versnipperaar of in Afrika eindigt en daar weer oneerlijke concurrentie vormt voor plaatselijke boeren.* Die uitgelegde legkip, dat is … de soepkip.
Wakker Dier – Kiloknallers massaal gebruikt als kerstlokkertje
Wakker Dier heeft de speciale kerstfolders onderzocht die de grotere supermarktketens uitbrengen naast hun reguliere weekfolder.
Wakker Dier – Geen kooikonijn meer te koop in Nederlandse supermarkten
De supers die konijn verkopen, hebben ‘park-konijn’ in hun winkels liggen. Deze konijnen leven met 13 dieren per vierkante meter.
Wakker Dier – Supermarkten stappen over op sterkalkoen
Lidl en Plus zijn de enige supermarkten die nog uitsluitend plofkalkoen verkopen. Albert Heijn verkoopt een kalkoen van een langzamer groeiend ras. Deze kalkoenen hebben het beter dan de plofkalkoen, maar voldoen niet aan de eisen voor één ster.
foodwatch – Jumbo ‘Goudeerlijk’ maisbrood zonder maismeel winnaar Gouden Windei
Tweede in de windei-verkiezing (21% van de stemmen) is de kalfsleverworst zonder kalfslever van Aldi geworden.
foodwatch – Kinderhelden ondanks belofte nog volop te vinden op koekjes, chips en snoepgoed
Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat meer dan de helft van de kinderen in Nederland te weinig groente en fruit eet. Daarnaast heeft één op de acht kinderen en jongeren (4-20jr) in Nederland overgewicht.
Burgerinitiatief – ‘Een onsje minder vleesreclame alstublieft!’
Het team: ‘Na reclame voor roken en kindermarketing voor snoep is het tijd dat we ook het taboe rond marketing voor vlees wegnemen en aandacht vragen voor de misvatting dat het geoorloofd moet zijn om in Nederlandse context reclame te maken voor een van de meest milieubelastende en gezondheidsbedreigende gewoonten van de Nederlander: overconsumptie van dierlijke eiwitten.
Milieudefensie – Ruim 28.000 handtekeningen voor het regenwoud
De roep om een eind aan het gebruik van voedselbrandstoffen te maken klinkt steeds luider. Afgelopen zaterdag publiceerden meer dan 150 wetenschappers een open brief aan de regering, waarin zij pleiten voor een eind aan het gebruik van voedselbrandstoffen.
foodwatch – Gehaltes anorganisch arsenicum in babyvoeding boven wettelijke norm
De hoge gehaltes zijn gevonden in een steekproef van rijstwafels en rijstebloem. Anorganisch arsenicum kan ernstige gezondheidsschade veroorzaken, zoals kanker, ontwikkelingsstoornissen en hart- en vaatziekten. Veel rijstproducten zijn ermee besmet.
Greenpeace: Te weinig biologische producten in schappen supermarkten
Meer dan 150 vrijwilligers telden in augustus en september van dit jaar het aanbod van biologische producten op de groenteafdeling van supermarkten. Er is weinig aanbod.