Recepten op maaltijdmixen, roerbaksauzen en pakken rijst raden consumenten in bijna 90 procent van de gevallen vlees aan. Dat blijkt uit een steekproef van Wakker Dier, die doe-het-zelf-gerechten analyseerde bij tien supermarktketens.

Nederlanders eten ongezond veel vlees; bijna 50 procent meer dan het Voedingscentrum adviseert. Hoewel steeds meer mensen zeggen flexitarisch te zijn, daalt de vleesconsumptie nauwelijks; per dag eten we ruim 150 duizend dieren te veel. De gemaksmixen dragen hieraan bij door extreem vaak vlees voor te schrijven.

Het Voedingscentrum raadt ook aan te matigen met rood vlees, zoals varken en rund. Het is ongezond om van dit vlees meer dan 100 gram per dag te consumeren; dit verhoogt het risico op bijvoorbeeld darm- en longkanker. Toch gaat zeker 42 procent van de rood vleesrecepten over deze limiet heen, zoals het voedingsmerk Patak’s met 250 gram per persoon.

In de recepten wordt zelden een vegetarisch alternatief aangeboden. Knorr is het enige merk dat bijna altijd een vega-optie op zijn verpakking zet. Slechts 8 procent van de maaltijdrecepten is volledig vegetarisch.

‘Diervriendelijk vlees’

Wakker Dier onderzocht bij diverse supermarkten 720 producten van zowel A-merken als huismerken. Bij ieder product werd gekeken of dit een vegetarisch, vlees- of visrecept bevatte, en hoeveel gram per persoon werd aanbevolen. Wakker Dier wil dat supermarkten en A-merken hun klanten motiveren om minder en diervriendelijker vlees te eten.

Bron Wakker Dier.

Categorieën: Dierenwelzijn, Voedsel, Gezondheid
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk