De Hermitage Amsterdam gaat meedoen aan de Nationale Week Zonder Vlees (11–17 maart 2019), als eerste museum in Nederland. De initiatiefnemers roepen alle Nederlanders op om een week lang geen vlees en vis te eten en zo bij te dragen aan een positieve impact op mens, dier en milieu. Meer dan 30.000 Nederlanders doen mee aan de tweede editie van deze landelijke campagne en besparen zo ruim 4 miljoen liter water en meer dan 23.000 kilo vlees.

De Hermitage doet mee omdat chef-kok Patrick Goijaerts en souschef Mark van Oostveen de bezoekers willen laten zien dat ze ook zónder vlees en vis kunnen verrassen. Het sluit bovendien aan bij de ambitie van de Hermitage om het meest duurzame museum van Nederland te worden.

Speciaal voor deze week hebben de chefs een bijzondere driegangenlunch samengesteld: Vegetarische schatten. De gerechten zijn geïnspireerd op de huidige jubileumtentoonstelling De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage en geven een indruk van de diversiteit en creativiteit van de vegetarische keuken.

Sinds de opening in 2009 initieert de Hermitage Amsterdam groene projecten, met als doel het duurzaamste museum in Nederland te worden. De Hermitage is een van de musea van BREEAM-NL In-Use, die samen concreet aan de slag zijn gegaan om te verduurzamen. De afgelopen jaren is het energieverbruik van de Hermitage sterkt teruggebracht dankzij slimme innovaties op het gebied van isolatie en klimaatbeheersing. Een voorbeeld is het in 2016 gestarte WKO-project Tussen Kunst en Kas in samenwerking met de Hortus Botanicus. De Hermitage en de Hortus delen hun warmte- en koude-overschotten om energie te besparen. Later dit jaar maakt de Hermitage Amsterdam nieuwe plannen bekend op het gebied van duurzaamheid.

Categorieën: Voedsel, Gezondheid
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Eerste museumrestaurant in Nederland doet mee aan de Nationale Week Zonder Vlees

  1. François la Poutré schreef:

    Mooi initiatief. Misschien leuk om te weten dat Het Depot in Wageningen een museumrestaurant heeft dat alleen maar vegetarische en veganistische gerechten op de kaart heeft staan. Het hele jaar zonder vlees dus. Het Depot noemt zich weliswaar beeldengalerie in plaats van museum, maar het kan de vergelijking met veel musea ruimschoots doorstaan. Een schitterende collectie die ook nog eens gratis toegankelijk is, dankzij een maatschappelijk betrokken ondernemer die zijn geld graag goed besteedt. En een restaurant dat bewijst dat vegetarisch eten ontzettend lekker kan zijn. Als we hier in Thailand iets missen zijn het wel de musea, waaronder Het Depot (https://www.hetdepot.nl/).

Menu