Deze week nemen ruim 50.000 mensen deel aan de nationale week zonder vlees. Ze gaan de uitdaging aan om de hele week geen vlees te eten. Vele supermarkten, producenten, restaurants, bedrijven, scholen, brandstofstations en gemeenten hebben zich bij het initiatief aangesloten.

Deze tweede editie laat volgens de organisatoren zien dat het mogelijk is: heel Nederland staat deze week in het teken van minder vlees. Alle grote supermarkten en vele producenten sloten zich aan bij het initiatief, door middel van receptinspiratie en korting op het vega-aanbod. Daarnaast doen 531 restaurants mee met een speciaal vegetarisch aanbod, 967 bedrijven besteden er aandacht aan in de bedrijfskantine, 132 scholen maken gebruik van het speciaal ontwikkelde lespakket, 209 pompstations bieden een vegetarische snack aan langs de snelweg, en 12 gemeenten en 2 provincies dragen de campagne een warm hart toe. Het aantal deelnemers (inclusief 12 Tweede Kamerleden), is volgens de organisatoren een significante groei ten opzichte van de eerste editie vorig jaar.

De impact van een week zonder vlees

Een belangrijk argument voor dit evenement is de positieve impact op het klimaat. Organisator Boerdam: “Iedere volwassene die deze week geen vlees eet, bespaart in z’n eentje maar liefst 130 liter water, 76 kilometer autorijden aan CO2-uitstoot en 770 gram dierenvlees. Wat mij betreft is een dagje zonder vlees de lekkerste en gemakkelijkste manier om iets goeds te doen voor de wereld om je heen. Die vegetarische maaltijd maakt een wezenlijk verschil.”

Stichting Nationale Week Zonder Vlees rekent uit dat 50.000 deelnemers die een week geen vlees gegeten hebben goed zijn voor de volgende besparing:

 • 565 dagen non-stop douchen (6.500.000 liter)
 • 95 rondjes om de aarde aan CO2 (665.000 kilo CO2)
 • 7 savanne olifanten aan vlees (38.500 kilo dierenvlees)

 

Bron stichting nationale week zonder vlees.

Categorieën: Nieuws, Dierenwelzijn, Voedsel, Gezondheid, Geluk
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Nationale week zonder vlees met ruim 50.000 deelnemers

 1. Zeshin schreef:

  En na die week?
  Laten we beginnen met de week van de sojaburger, dan de week van seitansaté, daarna de week van de tempeh, de week van de Falafel, en de tofuburger. Laat supermarkten recepten uitdelen, geen recepten als vlees vervanger maar recepten van gevarieerde maaltijden met veel smaken en producten. Hoezo vleesvervanger als of het iets met vlees te maken heeft. Je moet niet over vlees praten je moet over gevarieerd tafelen praten met veel kleine lekkere hapjes. Iedereen weet dat qua voedingswaarde er meer eiwitten in bonen zitten, in seitan zit zelfs 2x zoveel eiwit. De maand van de lekkere hapjes, niet vegetarisch, niet veganistisch, niet Halal, niet kosher niet Shojin Ryori, gewoon DE MAAND VAN DE LEKKERE HAPJES (Zonder Koe, Kip of Varken) En als je dan toch zo nodig moet demonstreren doe dan bij de klimaat demonstraties en draag een bordje met daar op: ‘K.K.V weg er mee’
  Ruil in het brein de Nederlander de, Koeien, Kippen en Varkens stiekem om voor vegaburgers en gebakken tempé.

 2. WAM van Loenen schreef:

  Een supermarkt die echt vindt dat we dat we teveel vlees eten haalt het uit de schappen, toch?

 3. Ruud van Bokhoven schreef:

  Zeshin je spreekt precies de juiste woorden. Als vegetariër geniet ik iedere dag van de variatie van de vele recepten zonder vlees die ik dagelijks maak en eet. Uit boeddhistische overweging ben ik gestopt met het eten van vlees en bespaar hiermee veel dierenleed en tevens bespaar je het mulieu hiermee, dus een win win situatie.
  Veel mensen vinden het laten staan van vlees niet nodig omdat een stap terug moeilijk schijnt te zijn.
  Zij hebben niet de drijfveer die ik wel heb, maar zie dit niet als excuus als het om de toekomst van de mensheid gaat waar dit een onderdeel van uitmaakt buiten hetgeen er meer verkeerd gaat in deze wereld en zie vegetarisch dan ook niet als hot, maar het eten van vlees uit deze tijd of zoals men in deze snelgroeiende tijd zou noemen uit de tijd (ouderwets)