Birma bouwt volgens Amnesty International militaire bases op plekken waar tot augustus 2017 Rohingya moslims woonden voordat ze werden verdreven door het leger en boeddhistische bendes en massaal naar Bangladesh vluchtten. Het bouwen roept volgens Amnesty vragen op over de veiligheid van de Rohingya die vanuit Bangladesh naar Birma zullen worden gerepatrieerd.

De mensenrechtenorganisatie publiceerde vandaag gedetailleerde satellietbeelden waarop te zien zou zijn dat de verbrande woningen van de Rohingya vervangen worden door een nieuwe beveiligingsinfrastructuur. Amnesty zegt dat de werkzaamheden onder een sluier van geheimhouding plaatsvinden. De organisatie noemt het een vorm van landroof door het Birmese leger dat zich tegen de stateloze Rohingya keerde en dorpen platbrandde, vrouwen verkrachtte en kinderen, mannen en vrouwen volgens de VN en andere organisaties vermoordden.

Nieuwe opvangcentra in het gebied zijn volgens Amnesty van de omgeving afgesloten door een hekwerk en militaire troepen waardoor teruggekeerde vluchtelingen nog meer in hun vrijheid beperkt worden. Birma en Bangladesh spraken in januari af binnen een termijn van twee jaar honderdduizenden Rohingya te repatriëren naar Birma. Dat is uitgesteld omdat er geen garanties konden worden gegeven voor de veiligheid van de Rohingya in Birma.

Bron BNN.

Categorieën: Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek, Geluk
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk