Midden in de uitgestrekte velden van Dalen woont Trizin Hof (36), een van de markante figuren die Drenthe rijk is. Hij beheert hier Akka’s Ganzenparadijs, waar honderden dieren worden behoed voor een vroegtijdige dood. In 2012 interviewde het Boeddhistisch Dagblad Hof over het opvangen van ganzen die anders gevangen en vergast zouden worden. De Drent vangt anno 2020 nog steeds ganzen op in Akka’s Ganzenparadijs. 

Tussen de kassen in het tuinbouwgebied van het Drentse dorpje Erica, nauwelijks  te zien vanaf de openbare weg, waggelen al gakkend op een weiland honderden ganzen. Ze zijn vrij om te gaan, kunnen zo op de wieken en naar verre bestemmingen vliegen. Elke dag goed voedsel, een vijver en onbekommerde ruimte houdt ze echter aan de grond. En natuurlijk hun grote vriend, Trizin Hof, oftewel Chögyal Trizin Rinpoche, zoals Hof zichzelf graag noemt. Ze begroeten hem dagelijks met klapperende vleugels en luid gegak.

ganzenparadijs erica

Foto’s en auteursrecht Joop Hoek.

De dieren zijn van de dood door vergassing (onder andere rond Schiphol),  of andere enge zaken gered door mensen van de stichting Akka’s Ganzenparadijs*, die in september 2007 is opgericht.  Ongeveer 250 ganzen behoren tot de vaste bewoners, de rest is er te gast tot ze bij particulieren of bedrijven in Nederland of andere landen worden geplaatst. Maar ze blijven altijd eigendom van Akka.

Voorzitter van de stichting is Ngawang Ngor Chogyal Trizin Hof (29).  Een als Martin Hof in de ganzenstad Coevorden geboren en getogen Drenth die, gekleed in het gewaad van een boeddhistische monnik,  de laatste jaren als Chogyal Trizin Rinpoche door het leven gaat. Bij de kamer van koophandel staat hij ingeschreven onder de namen Ngawang Ngor Chogyal Hof. Trizin Hof zegt het Tibetaans boeddhisme te praktiseren. Hij drijft het centrum samen met zijn partner Edwin Knol.

 logo hofganzenAkka’s Ganzenparadijs is in juli van dit jaar (2012)samengegaan met Dierenopvang Koningen, die bekend werd door het in Nederland opvangen van honden en katten die in onder meer Spanje, Malta, Turkije en voormalige Oostbloklanden mishandeld en met de dood bedreigd worden. Akka werkt ook nauw samen met ook door Trizin Hof opgerichte stichting Hofganzen, om met voorlichting en daadwerkelijke acties in een steeds groeiend aantal gemeenten ganzen uit de handen te houden van ongediertebestrijders. Het logo van deze stichting bestaat uit een gans met een kroontje op de kop, om de dieren iets hoffelijks te laten uitstralen.

Akka werkt ook samen met de inspectiedienst van de Dierenbescherming en vangt in beslag genomen dieren op. Het centrum dient ook als opvangcentrum voor dierenambulances en vogelasiels in Nederland. Met name Hofganzen adviseert overheden over het dierwaardig verwijderen en opvang van ganzen en wordt daar door die overheden ook voor betaald.

Andere inkomsten komen onder meer uit donaties. Een team van vrijwilligers helpt het centrum draaiend houden. Trizin Hof adviseert ook organisaties en politici op het gebied van wet-en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn. Er zijn plannen om het kantoor met gompa en het asiel op één plaats samen te brengen. Op een januari volgend jaar moet het weiland met ganzen, duiven, een kalkoen en honden aan de Tuinderslaan in Erica ontruimd zijn.

Trizin Hof

Trizin Hof

De boeddhistische Mahayana begrippen zoals mededogen, zorg en bescherming van en voor alle levende wezens, staan bij de stichting centraal bij het opvangen van dieren. Trizin Hof legt uit dat binnen het Mahayana boeddhisme geen onderscheid gemaakt wordt tussen mensen en dieren. ‘Alle levende wezens zijn onderworpen aan de kringloop van geboorte en dood.’

Het kantoor van dit op boeddhistische leest geschoeide vogelopvangcentrum, is gevestigd in een voormalige kleuterschool in het Drentse dorpje Zandpol. In het onder architectuur gebouwde gebouwtje, is ook een gompa (gebed- en meditatieruimte) waar Trizin Hof studenten de lamrim zegt te onderwijzen en hijzelf ook mediteert. In en rond het gebouwtje in Zandpol worden ook mensen opgevangen met geestelijke en materiele problemen. Ze hoeven voor hun verblijf in het centrum niet te betalen maar worden wel geacht de handen uit de mouwen te steken en mee te helpen de dieren te verzorgen.

* Akka van Kebnakajse is de leider van een troep wilde ganzen en een van de hoofdfiguren in het avonturenboek van de Zweedse schrijfster ‘Nils Holgersson wonderbare reis’, waarin verteld wordt hoe de kleine dierentreiteraar Nils toch uiteindelijk weer op het goede pad terecht komt. Trizin gaf de eerste gans die hij redde deze naam.

Dit artikel verscheen eerder in het Boeddhistisch Dagblad op 12 september 2012.

Meer over de opvang van mens en dier door Trizin Hof lees hier

 

 

Categorieën: Natuur, Dierenwelzijn, Zorg, Boeddhisme, Geluk, Dharma en filosofie
Tags: , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Akka’s Ganzenparadijs, de dood en het leven

  1. Henk van Kalken schreef:

    Mooi artikel, passend bij het BD. Het onderwerp verdient een bredere publieke belangstelling.