• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Pagina 8

B'eter

In memoriam: Jessica Hummel

22 oktober 2021 door Paul van Buuren

Vandaag hoorden we dat Jessica Hummel is overleden. De meeste mensen leven niet lang genoeg, en zeker Jessica niet. Ze is 55 jaar geworden.

Lees meer over In memoriam: Jessica Hummel

B’eter – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes

16 oktober 2021 door Refreshing Earth of the Heart

De dressing is zo lekker dat ik adviseer om er wat meer van te maken. De hoeveelheden zijn geschikt voor drie grote of vier kleine eters. Restjes zijn heerlijk als lunch.

Lees meer over B’eter – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes

Mieke- Het zoete leven

9 oktober 2021 door gastauteur

De dag beginnen met fruitsap is een moderne gewoonte, echter fruitsap drinken in de ochtend zal je echter enorm loom maken, in plaats van fris. Het is veel beter om de dag te beginnen met iets hartigs, bijvoorbeeld een opwekkende misosoep.

Lees meer over Mieke- Het zoete leven

B’eter – Ethiopische recepten met linzen en bonen

11 september 2021 door Refreshing Earth of the Heart

Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners maar ook lupinen en soja zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn ze gezond, vezelrijk, voedzaam en milieuvriendelijk. Toch eten we er maar een schamele negen ons per persoon per jaar van.

Lees meer over B’eter – Ethiopische recepten met linzen en bonen

Anneke Comello – Eenvoudige Vegan Dumplings (Chinese ‘ravioli’)

4 september 2021 door Anneke Comello

Afgelopen april was ik een lang weekend in Berlijn met mijn moeder. Ik eet zelf niet uitsluitend vegan, maar wel bij voorkeur vegetarisch of veganistisch, en ik zag ontzettend veel eettentjes en afhaalrestaurantjes waar specifiek met vegan cuisine of vegan opties geadverteerd werd.

Lees meer over Anneke Comello – Eenvoudige Vegan Dumplings (Chinese ‘ravioli’)

Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel

21 augustus 2021 door Joop Ha Hoek

Wie niet medeverantwoordelijk wil zijn voor het leed, of zelfs het doden, van levende wezens doet er verstandig aan melk, boter, kaas en dergelijke te laten staan.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel

Reflecties van een kok – staal contra stilte

14 augustus 2021 door gastauteur

Moniek Nooren: “Wat vindt je het moeilijkst?” vroeg de meditatieleraar me nadat ik voor het eerst cursuskok was geweest. “Goed samenwerken” antwoordde ik zonder enige aarzeling. De leraar knikte en ik meende een spoor van een glimlach te zien, terwijl ik nadacht over wat ik had gezegd.

Lees meer over Reflecties van een kok – staal contra stilte

Mieke- salade sushi

7 augustus 2021 door gastauteur

Eenmaal thuis experimenteerde ik graag met allerlei vormen van sushi, vooral vegetarisch en met veel groenten. Een van deze gelukte experimenten…salade sushi.

Lees meer over Mieke- salade sushi

Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur

10 juli 2021 door Refreshing Earth of the Heart

Een paard raast in volle galop voorbij alsof de ruiter in grote haast naar iets belangrijks op weg is. Een voorbijganger roept hem toe: ‘Waar ga je heen?’ De ruiter antwoordt: ‘Geen idee! Vraag het aan het paard!’

Lees meer over Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur

B’eter – Venkel

3 juli 2021 door Jessica Hummel

Een venkel is een kunstwerk op zich, met die subtiel witte nerven en overlappende bladen die uitmonden in ronde uitsteeksels en uiteindelijk in lichtgroene takjes met vrolijk loof.

Lees meer over B’eter – Venkel

De Mexicaanse tortillaschotel van Angelique Neutel

19 juni 2021 door gastauteur

Al enige tijd leef ik vegan en leef ik me uit in de keuken om nieuwe recepten uit te proberen. Een van die experimenten is de Mexicaanse tortillaschotel.

Lees meer over De Mexicaanse tortillaschotel van Angelique Neutel

Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)

12 juni 2021 door Refreshing Earth of the Heart

Ik ontdekte vorige week in Gent de bodding, Vlaamse broodpudding. Ik herkende het niet direct als broodpudding, want het is heel anders dan de Midden-Europese variant die ik ken, waarbij de boterhammen heel blijven en die warm uit de oven gegeten wordt.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)

Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.

5 juni 2021 door gastauteur

Héérlijk warm is het, dit is het seizoen van intens genieten van wat de natuur ons biedt: er zijn vele verse groenten, fris en knapperig, bloemen en fruit.

Lees meer over Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.

B’eter: Recept Vijgenbrood

29 mei 2021 door Refreshing Earth of the Heart

In Nederland alleen al verspillen we ongeveer één derde van ons voedsel. Consumenten nemen daarvan het grootste deel voor hun rekening, we gooien volgens recente gegevens per jaar 53 kilo voedsel per persoon weg.

Lees meer over B’eter: Recept Vijgenbrood

B’eter – Paddenstoelensalade

15 mei 2021 door gastauteur

In het recept wordt gewoon spek aanbevolen, maar in het schap van de supermarkt is tegenwoordig ook namaakspek te vinden, met een voortreffelijke smaak. Kijk op het etiket voor de bereidingswijze.

Lees meer over B’eter – Paddenstoelensalade

Refreshing earth of the heart – mindful eten

8 mei 2021 door Refreshing Earth of the Heart

In 2012 verscheen het boek ‘Proef. Mindful leven, mindful eten’ van zenmeester Thich Nhat Hanh en voedingsdeskundige Lilian Cheung. Het boek is speciaal geschreven voor mensen die worstelen met hun gewicht, maar het is geen klassiek dieetboek – eerder een boek over eten en bewegen als onderdeel van een lifestyle die je eigen gezondheid en geluk bevordert, dat van andere mensen, en van de wereld om ons heen.

Lees meer over Refreshing earth of the heart – mindful eten

Refreshing Earth of the Heart – sojabonenhummus

1 mei 2021 door Refreshing Earth of the Heart

Je mag dus alles eten en drinken wat je wilt, als je het maar langzaam en met aandacht doet, en op tijd stopt. Mindful eten kent dus geen ge- of verboden.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – sojabonenhummus

Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel

24 april 2021 door Refreshing Earth of the Heart

Wie niet medeverantwoordelijk wil zijn voor het leed, of zelfs het doden, van levende wezens doet er verstandig aan melk, boter, kaas en dergelijke te laten staan.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel

Refreshing Earth of the Heart – variëren met wortel

17 april 2021 door Refreshing Earth of the Heart

Wat te eten in april? Zo’n beetje het slechtste wat je – kwa groente en fruit – kunt eten op dit moment zijn blauwe bessen uit Nieuw-Zeeland, frambozen en bramen uit Mexico, en peultjes, maar ook snij- en sperziebonen uit Kenia.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – variëren met wortel

Anneke Comello – vegan voorjaarsquiche

10 april 2021 door Anneke Comello

Gedurende de afgelopen jaren ben ik koken gaan beschouwen als een beoefening op zich: ‘kookmeditatie’. Ik zie het nu meer als een volwaardig onderdeel van de dag, in plaats een obstakel voordat ik eindelijk van mijn welverdiende rust kan genieten.

Lees meer over Anneke Comello – vegan voorjaarsquiche

YOLO? Mindful eten, moestuintjes, kliekjes en buffalo bloemkoolwings

20 maart 2021 door Refreshing Earth of the Heart

Mindfulness, en in het bijzonder mindful eten, houd in dat je bedachtzaam eet, met respect voor de bloemetjes en de bijtjes, de zon, de regen, en de talloze levende wezens die nodig waren om het voedsel dat op je bord ligt daar te krijgen.

Lees meer over YOLO? Mindful eten, moestuintjes, kliekjes en buffalo bloemkoolwings

Refreshing Earth of the Heart – Maleisische ananascurry (ananas lemak)

13 februari 2021 door Refreshing Earth of the Heart

Maleisiërs eten wel vijf of meer keer per dag, en overal op straat kun je allerlei curry’s aanwijzen of opscheppen.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Maleisische ananascurry (ananas lemak)

Refreshing Earth of the Heart – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes

23 januari 2021 door Refreshing Earth of the Heart

De dressing is zo lekker dat ik adviseer om er wat meer van te maken. De hoeveelheden zijn geschikt voor drie grote of vier kleine eters. Restjes zijn heerlijk als lunch.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes

Mieke Vervecken – salade sushi

9 januari 2021 door gastauteur

Mieke Vervecken: ‘Eenmaal thuis experimenteerde ik graag met allerlei vormen van sushi, vooral vegetarisch en met veel groenten. Hieronder een van deze gelukt experimenten…salade sushi.’

Lees meer over Mieke Vervecken – salade sushi

  • « Ga naar Vorige pagina
  • Pagina 1
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Pagina 6
  • Pagina 7
  • Pagina 8
  • Pagina 9
  • Pagina 10
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Pagina 13
  • Ga naar Volgende pagina »

Primaire Sidebar

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 3 juni 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 3 juni 2025
    Zenmeditatie in Maastricht
  • 4 juni 2025
    Zen Spirit zenmeditatie Arnhem, 1e helft 2025 8 januari-25 juni
  • 4 juni 2025
    Zenmeditatie in Leiden
  • 5 juni 2025
    Introductieworkshop ‘Leven vanuit Vrijheid’
  • 6 juni 2025
    Yoga en meditation
  • 6 juni 2025
    Exploring wisdom and emptiness
  • 7 juni 2025
    Workshop Kum Nye | Ons ware zelf belichamen | Live en Online
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2025 – dag 154 – verdrinkingsdood
    • Veteranen Tibetaans verzet presenteren nalatenschap van eenheid in hun jonge jaren
    • Taigu – Geen woorden, geen daden
    • Boeken – de zee die geeft
    • Dichter bij Zen

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.