• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter- Sojabonenhummus

B’eter- Sojabonenhummus

21 mei 2022 door Refreshing Earth of the Heart

De laatste maanden was er slecht nieuws van het overgewicht-front. We worden alsmaar dikker, diëten werken niet op de lange termijn (de mensen die al afvallen komen meestal weer aan), en alle pogingen om een anti-overgewicht pil te ontwikkelen hebben tot nu toe jammerlijk gefaald vanwege uitblijven van effect of ernstige bijwerkingen (tot aan zelfmoordneigingen toe). Maagverkleiningen zijn duur en gevaarlijk. Wetenschappers zitten dus met hun handen in het haar.

Ik heb al eerder in het BD geschreven over waarom we (ook ik) vaak toch meer eten dan we nodig hebben en over mindful eten als duurzame, veilige oplossing met alleen maar prettige bijwerkingen. En dan niet voor even, maar als onderdeel van een mindful leven met aandacht voor de verweven relatie tussen mens, dier en aarde en de impact van onze voedselkeuzes (inter-zijn).

De kern van mindful eten is simpel:

  • Luister goed naar je lichaam, je gedachten en gevoelens;
  • Eet langzaam en met aandacht, geniet van elke hap, met al je zintuigen;
  • Denk aan de herkomst van je voedsel en aan jouw plek in het geheel;
  • Stop met eten als het genoeg is.

Je mag dus alles eten en drinken wat je wilt, als je het maar langzaam en met aandacht doet, en op tijd stopt. Mindful eten kent dus geen ge- of verboden.

Kijk voor een complete lijst principes op de pagina van The Center for Mindful Eating

Lege calorieën

Er is dus geen goed of fout eten (drinken). Dat gezegd hebbende ga ik hier betogen dat het toch wel uitmaakt wat je eet, als je een paar kilo’tjes kwijt wil. Ons lichaam heeft om te functioneren en gezond te blijven eiwitten, vitaminen en mineralen nodig, en daarnaast een gezonde dosis voedingsvezels. En brandstof, maar daar consumeren we vaak juist te veel van, of we hebben al flinke voorraden opgeslagen in onze vetcellen. Nu zijn er levensmiddelen, die wel brandstof leveren maar niet of nauwelijks iets waar het lichaam wat aan heeft. Bekende voorbeelden zijn frisdranken (suikerwater!), alcoholische dranken, en verder alles met veel suiker, vet en zout. En alles wat geraffineerde koolhydraten bevat die in ons lichaam snel worden omgezet in glucose: wit brood, alle andere producten die tarwebloem bevatten (cake, taart, koek maar ook pasta), witte rijst. Ze geven een glucosepiek in ons bloed gevolgd door een dal dat ons laat hunkeren naar méér. In dat geval is luisteren naar je lichaam hetzelfde als kijken naar een defecte sensor . De enige keer dat ik een happy meal at bij de McDonald’s vond ik het een schokkende gewaarwording dat ik een uur later al weer honger had. Het had me niks opgeleverd dan lege calorieën. Herkenbaar? Google dan eens op glycemische index

Eerste oogst AH moestuintjes.
Eerste oogst AH moestuintjes.

Als je af wilt vallen is het dus slim te minderen met die lege calorieën. Een betere keuze zijn volkoren producten, peulvruchten, noten, groente en fruit. Waar ik vorige keer nog waarschuwde voor groente van ver weg of uit de energieverslindende kas kunnen we nu constateren dat er weer volop verse groente van de volle grond verkrijgbaar is. Ik geef geen recepten vandaag maar adviseer om de groenten vooral puur en simpel te bereiden (rauw, kort koken of roerbakken) en te genieten van hun smaak en van de lente.

Vooral peulvruchten zijn een echte topper als tegenhanger van de lege calorieën. Ze bevatten veel eiwitten, vitaminen, mineralen en voedingsvezels, en verteren langzaam. Rauwe of gekookte groente is ook goed te combineren met hummus. Een heerlijk en gezond lunchgerecht ook, als je groente over hebt van de vorige maaltijd (bij voorbeeld omdat je op tijd gestopt bent met eten). Vandaag voor de variatie een hummusrecept op basis van sojabonen. Voor degenen die niet zo dol zijn op de smaak van kikkererwten of die eens wat anders willen. Sojabonen voor menselijke consumptie komen in tegenstelling tot sojabonen in veevoer meestal niet uit Zuid-Amerika, dat betekent dat er géén regenwouden voor gekapt zijn. Van alle plantaardige eiwitbronnen lijken ze het meeste op dierlijke eiwitten, misschien zijn ze daarom ook zo populair (als ingrediënt voor sojamelk, tofu, tempé, en andere vleesvervangers). Ze worden echter zelden als gedroogde bonen gekocht. Vandaar waarschijnlijk dat onze supermarkt ze nu voor een dumpprijs in de koopjeshoek aanbiedt.

Stap 1: sojabonen koken

Sojabonenhummus met sla.
Sojabonenhummus met sla.

Sojabonen moeten van alle peulvruchten het langst geweekt en gekookt worden. Ik adviseer ze goed te wassen en te controleren, en ze daarna een nacht lang te weken. Daarna afspoelen en met ruim schoon water aan de kook brengen. Afhankelijk van hoe oud de boontjes zijn wordt een kooktijd van 2-3 uur geadviseerd, ik heb mijn boontjes in 40 minuten in de snelkookpan mooi gaar en smeuïg gekookt. Blijf wel in de buurt, want bij het koken van sojabonen ontstaat veel schuim, en dat zou het ventiel van de snelkookpan kunnen verstoppen. Verder wordt geadviseerd om de vliesjes te scheiden van de boontjes en weg te gooien. Zelf vind ik dat niet zo nodig, zeker niet als de sojabonen gepureerd worden zoals in onderstaand recept. Gekookte sojabonen kunnen in de koelkast dagenlang bewaard worden of in porties worden ingevroren voor later gebruik. Kook dus gerust wat meer en experimenteer.

Stap 2: hummus maken

Ingrediënten:

  • Sojabonenhummus.
    Sojabonenhummus.

    gekookte sojabonen (ongeveer 100 gram droge bonen gebruiken) met wat kookvocht. Houd wat kookvocht achter om de hummus nog wat smeuïger te maken.

  • 2 flinke eetlepels sesampasta (tahin)
  • 1-2 teentjes knoflook, geperst of in plakjes
  • Sap als 1 citroen
  • 1 theelepel zout
  • Cayennepeper en/of gemalen komijn naar smaak
  • Eventueel garneren met verse koriander, lente-ui of peterselie

Gebruik een staafmixer of een keukenmachine, draai alles tot een smeuïge, romige puree.  Proef, en voeg eventueel nog wat vocht, citroensap, zout of specerijen toe. Garneer met de verse kruiden en serveer als broodbeleg of als (dip)sausje met (volkoren) crackers, rauwkost of gekookte groente.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Gezondheid, Natuur, Voedsel Tags: overgewicht, sojabonen

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – sojabonenhummus
  2. B’eter- Sojabonenhummus
  3. Thaise boeddhistische monniken worden steeds vetter
  4. Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 4 juli 2022
    Open Les Kum Nye Yoga en Meditatie | Live op ma-di-wo
  • 4 juli 2022
    Online course The Twelve Links of Interdependent Origination
  • 5 juli 2022
    Open Les Kum Nye Yoga en Meditatie | Live op ma-di-wo
  • 5 juli 2022
    Boeddhisme en meditatie
  • 6 juli 2022
    Open Les Kum Nye Yoga en Meditatie | Live op ma-di-wo
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

‘Humor onttroont elke grootinquisiteur’

Kees Moerbeek - 3 juli 2022

Blasfemie kan een uiting van macht zijn, omdat hij die kwetst macht heeft over diegene (datgene) die wordt gekwetst. Hierbij komt superioriteit om de hoek kijken. De gekwetste gelovige is de enige die echter de macht van de blasfemist over hem kan opheffen door diens spot simpelweg te negeren.

Boekbespreking – Michael Bakoenin, God, de Staat en andere vormen van dictatuur

Erik Hoogcarspel - 30 juni 2022

Nog steeds, ook op de klimaatdemonstratie van 19 juni jl., ziet men groepen in het zwart geklede jongeren mee demonstreren die zich presenteren als vertegenwoordigers van het anarchisme. Deze groepen kunnen in het buitenland erg agressief optreden en zelfs banden onderhouden met extreemrechts. Vele oppassende burgers zien het anarchisme aan voor een uiting van jeugdige overmoed, die vanzelf wel zal overgaan. Hoe kun je immers een staat besturen zonder regering? Was het anarchisme niet een soort extreem communisme en hebben we niet gezien dat het communisme gewoon een slecht systeem is?

Boekbespreking – Renée Girard, de romantische leugen en de romaneske waarheid

Erik Hoogcarspel - 14 juni 2022

Volgens de literatuurwetenschapper René Girard (1923 – 2015) worden we juist niet als een uniek zelf geboren. Dit is volgens hem een romantische leugen waarmee we onszelf voor de gek houden. We ontwikkelen ons niet eens tot een uniek zelf, want in de regel worden onze keuzes niet gemotiveerd door een eigen unieke behoefte. We willen meestal graag hebben wat anderen al hebben, juist omdat die anderen dit willen hebben.

Hein Thijssen – ‘God was gewoon een implantaat’

Joop Ha Hoek - 9 juni 2022

‘Wanneer precies weet ik niet meer, maar op een bepaald punt in mijn leven brak mijn kritische geest open. Ik kan me ook niet meer herinneren hoe en op grond waarvan, maar er brak een periode aan waarbij ik me serieus begon af te vragen: hoe kom ik aan het begrip god’? God zat in mijn hoofd als een vage, vormloze massa. Ik moest toen heel nuchter vaststellen dat het begrip ´god´ geen weten was, geen ervaring, maar mij door mensen in  mijn omgeving was aangepraat, in mijn geest was geplant. God was gewoon een implantaat.´

Hein Thijssen – ´Het leven is een schijtende merel´

Joop Ha Hoek - 9 juni 2022

‘Alleen voor een ontwaakte is het achtvoudige pad een natuurlijke zaak’

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

over ons

Recente berichten

  • Verlichting is de kous op je kop
  • ‘Humor onttroont elke grootinquisiteur’
  • Guy – Het begrijpen van de ware aard van de dingen
  • Ludo – Zijn
  • Taigu – De lijn en de cirkel

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens