• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – groentecurry met couscous

Refreshing Earth of the Heart – groentecurry met couscous

10 september 2022 door Refreshing Earth of the Heart

Een tijdje geleden alweer was ik naar een lezing van Tristram Stuart. Hij is de man die vecht tegen de mondiale voedselverspilling door evenementen te organiseren waarbij voor (meestal) 5000 mensen wordt gekookt met voedsel dat anders was weggegooid, omdat het niet voldoet aan de vaak hoge normen van de detailhandel: kromme komkommers, ondermaatse aardappels, bloemkolen met een vlekje. De zaal zat vol met honderden enthousiaste belangstellenden.

Een tijdje terug was ook de wetenschapper John Ingram in Nederland om te vertellen hoe de voedselvoorziening voor de wereldbevolking samenhangt met de uitputting van de aarde, verlies van biodiversiteit, en uitstoot van broeikasgassen. Naast voedselverspilling zijn de toenemende vleesconsumptie en de vaak enorme afstand die voedsel aflegt van boerderij naar consument onderdeel van het probleem om zes miljard, en in de toekomst zelfs negen miljard mensen te voeden zonder de aarde te vernietigen. Pikant is dat wereldwijd meer dan een miljard mensen lijden aan ondervoeding, en meer dan een miljard aan overgewicht. Wat betreft het broeikaseffect zou zelfs een paar keer in de week minder rood vlees, minder ander vlees, en meer plantaardige voeding eten al enorm schelen, maar de trend gaat de andere kant op: méér vleesconsumptie per persoon per jaar. En de bereidheid om duurzamer te eten is niet groot.

Daarom vandaag een (veganistisch) recept, dat ik gemaakt heb van bijna allemaal ingrediënten van de biologische zorgboerderij hier om de hoek. Korter kan de afstand van boer naar consument niet zijn – behalve als we eten uit eigen moestuin. Geschikt voor Vrijdag EetGeenDierenDag en alle andere dagen. Restjes eten we uiteraard gewoon op, bijvoorbeeld als lunch.

B'eter pompoenIngrediënten voor 4 personen

  • 2 kleine uien of 1 grote, in hele of halve ringen
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl chilipoeder (kruidenmengsel) of ½ tl gemalen chilipeper
  • 2 tl geraspte verse gemberwortel
  • 1 pijpje kaneel
  • 5 dl groentebouillon (van blokje)
  • 750-1000 gram groente van het seizoen, bijvoorbeeld:
    • 2 wortels (in plakken)
    • 2 pastinaken (in plakken)
    • ¼ pompoen (in blokjes, schillen is meestal niet nodig)
    • ¼ bloemkool (in roosjes)
    • 1 courgette (in plakken)
    • 400 g gare kikkererwt (uit blik, uitgelekt of zelf gekookt)
    • Enkele draadjes saffraan
    • 2 el gehakte koriander
    • 2 el gehakte peterselie
    • 250 g couscous

Verhit de olie in een grote braadpan. Voeg de uien toe en fruit ze glazig; af en toe roeren. Voeg kurkuma, chilipoeder en gember toe. Bak al roerend nog 1 minuut.

B'eter groentecouscousVoeg de bouillon, het pijpje kaneel en de groente in etappes toe en breng het mengsel afgedekt aan de kook. Kijk naar de kooktijd van de groente en voeg die toe in de juiste volgorde (wortel, pastinaak en pompoen eerst, na enkele minuten en bloemkool, als laatste de courgette). Zet het vuur laag en laat de groenten net gaar koken (afhankelijk van de groenten: ca.10-15 minuten voor de wortel, pastinaak en pompoen, 8-10 minuten voor de bloemkool, 5 minuten voor de courgette).

Roer kikkererwten en saffraan erdoor samen met de koriander en peterselie en laat het mengsel nog 5 minuten zonder deksel pruttelen. Verwijder het pijpje kaneel.

Maak de couscous volgens de aanwijzingen op het pak. Serveer de groentecurry met de couscous.

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: groentecurry, honger, milieu, overgewicht, Refreshing Earth of the Heart, vlees eten

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – groentecurry met couscous
  2. Refreshing Earth of the Heart – sojabonenhummus
  3. Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken / recepten uit Libanon II
  4. B’eter – Gazpacho

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door
  • Locaties
  • Overzicht op kaart

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

14 sep
Tao en geluk; vijf bijeenkomsten
14 sep 23
26 sep
The Bodhisattva Vows: Making Bodhicitta work in daily life
26 sep 23
26 sep
cursusreeks Dhammakaya meditatie
26 sep 23
27 sep
Online Lezingenserie 'Universele Wijsheid' (2)
27 sep 23
27 sep
Online Service Bibliotheek Stichting Bodhisattva
27 sep 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    De taal van het lijden  (deel 1 van 3)

    gastauteur - 20 september 2023

    De taal welke zich op verschillende momenten in ons leven aan ons openbaart, meestal in de vorm van verlies, pijn en verdriet, het diep begrijpen ervan, te leren het lijden te omarmen, er ruimte voor te creëren, zodat het uiteindelijk los kan komen.  Leren één te worden met de ontvouwing van het leven en het ontdekken, blootleggen en hervinden van deze nobele waarheid. Hoewel dit vaak een erg zware taak lijkt, en voor velen van ons te moeilijk om zelfs maar over na te denken, ligt er binnen dit proces van herkennen en het omarmen van lijden, een ontvouwen van kalmte, vreugde, vrede en harmonie met onszelf en de wereld om ons heen. Elke keer dat we dichter bij deze ontvouwing komen, tillen we een klein stukje van de sluier op die ons ware wezen omhult.

    Taigu – Tibetaans bijgeloof op gespannen voet met anatman

    Taigu - 19 september 2023

    Het geloof dat Tibetaanse boeddhisten vertegenwoordigen in de zielsverhuizing van de dertiende naar de veertiende Dalai Lama, en bij diens overlijden naar de vijftiende, onderstreept nog eens de ondoorzichtige magie waarvan het Tibetaanse boeddhisme is doortrokken. Je zou het een scepticus niet kwalijk kunnen nemen, wanneer deze de conclusie trekt dat bij de overgang van de ene op de andere Dalai Lama een loopje wordt genomen met het leerstuk van anatman, een van de klassieke hoekstenen van het boeddhisme.

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 11 september 2023

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    Pseudo-Cicero, pseudo-troost?

    Erik Hoogcarspel - 11 september 2023

    Cicero voert in zijn epistel aan dat we niet overmatig moeten rouwen om de dood van een geliefde, omdat er bij de dood voor de geliefde zelf weinig verloren gaat. Het leven is nu eenmaal niets dan ellende. Als je de pech hebt geboren te zijn geworden, kun je maar beter gauw dood zijn. Je hoeft ook niet oud te worden om te slagen in het leven.

    Wat loert daar in de duisternis?

    Kees Moerbeek - 10 september 2023

    Eeuwenlang zwierven ze in de bergen, de bossen, de velden, in de rivieren en langs de kust en joegen de Japanners de stuipen op het lijf of belaagden ze. Ze zijn ook nu niet weg te denken, de yokai.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2023 – dag 248 – waterkanon
    • Tibetaanse Vrouwenvereniging viert Wereldrivierendag
    • Greenpeace en Extinction Rebellion stellen Rabobank ultimatum
    • Over de Lotus-soetra (40): Materialisme
    • XR spant kort geding aan: inzet waterkanon per direct verbieden  

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.