• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Het is zomerweer, tijd voor lichtere kookstijlen.

Het is zomerweer, tijd voor lichtere kookstijlen.

28 mei 2022 door gastauteur

Mieke Vervecken schrijft in onze voedingsrubriek B’eter over de macrobiotische eet- en levenswijze die gebaseerd is op het begrijpen van onze biologische, sociale en spirituele ontwikkeling. De dieetprincipes vormen een flexibel systeem dat rekening houd met klimaat, cultuur, leeftijd, ouderdom, activiteiten en andere zaken.

Mieke VerveckenMieke heeft meer dan veertig jaar ervaring in gezond  koken. Zij studeerde Germaanse Filologie en Filosofie en gaf daar een tiental jaren les in. Zij studeerde macrobiotisch koken in Londen, Antwerpen en Boston en verfijnde haar kookkunst door studie in Japan en de USA. In 1990 begon zij ‘De Natuurlijke Kookschool’ met als doel evenwichtig en gezond voedsel te leren bereiden.

 

Het is zomers warm de komende dagen.

Héérlijk warm is het, dit is het seizoen van intens genieten van wat de natuur ons biedt: er zijn vele verse groenten, fris en knapperig, bloemen en fruit.

In de zomer zoekt ons lichaam verkoeling: we staan vroeger op, gaan wandelen onder de bomen of duiken in fris water. In onze menu’s brengen we afkoelende toetsen, maar we zorgen er ook voor dat we de mineralen die we verliezen door zweten terug aanvullen.

Het drinken van ijsgekoelde dranken en  het eten van ijsjes  roepen zomerse taferelen op. Nochtans is dat niet de beste manier om je lichaam af te koelen. IJs blokkeert het spijsverteringsstelsel, en je lichaam moet extra energie opzoeken om het koude voedsel op 37 graden (jou lichaamstemperatuur) terug te brengen.  Anderzijds is de gewoonte om te barbecueën met veel vlees ook niet echt aangewezen: vlees geeft erg veel vuur –energie in je lichaam, en dat vraagt dan naar suiker, alcohol of andere meer afkoelend voedsel om balans te maken. We leven in woelige tijden, en ook in onze eet- en leefgewoontes zien we vele extremen. Vlees en ander dierlijk voedsel verwarmt ons lichaam: het is dus meer aangewezen in de winter, in koude oorden of in berggebieden.

Wat kunnen we nu eten in onze gebieden in de zomer?

We gaan zeker lichtere kookstijlen gebruiken: licht blancheren, stomen, kort persen, lichte pikkels en rauwkost.

Mieke Vervecken zure appelsIk hou ontzettend van salades; maar salades betekent voor mij niet wat rauwkost met een dressing. Ook in een salade gebruik ik zeker 3 to 4 kookstijlen; zo is een salade een snel bijna volledige maaltijd, die je lichaam afkoelt en je voedingstoffen aanvult.

Yin en yang zomerse salade.  Samen met brood, noedels of een  graangerecht is dit een volledige maaltijd

Ingrediënten voor 4 personen:

  • ½ krop ijsbergsla of rode sla
  • 6 blaadjes paardenbloem of weegbree, fijn gesneden
  • 1 kop wortelen, in blokjes gesneden en kort gekookt. Koud afgespoeld
  • 1 kop boontjes, kort geblancheerd of gestoomd, koud afgespoeld
  • 1 kop mais (uit glas)
  • 12 kop groen van prei: fijn gesneden en kort gesauteerd in olijfolie met zout
  • ½ kop gerookte tofu: in blokjes gesneden en gemarineerd in 1 kl. shoju, enkele druppels mirin en rijst-of appelazijn. Marineer ½ uur.
  • 2 El zuurkool
  • 1/3 kop pompoenpitjes, licht geroosterd
  • 1 zure appel, geraspt en besprenkeld met citroensap en wat rijst malt
  • Wat Oost-Indische kersbloemen of madeliefjes, ter versiering en bijzondere smaaktoets

 

Werkwijze:

Salade

Mieke Vervecken PaardenbloemenSauteer de wilde groenten kort in olijfolie en voeg een weinig shoju toe. Laat koud worden. Breek de salades, en meng er de wilde groeten onder. Schik in een kom. Meng alle andere ingrediënten en leg bovenop de salade

Dressing, kan voor alle groenten gebruikt worden, alsook voor pasta’s.

Meng 1 ½ eetlepel witte amandelpasta met 3 eetlepels appelsap en ½ kl. oemebosipasta (of wat zout). Goed mengen. Je kan eventueel ook  fijn gesnipperde peterselie of bieslook toevoegen. Je doet de dressing op de salade, net voor je eet, want dit ‘levend’ voedsel gaat snel fermenteren.

Meer recepten vind je hier

Appels onder boom fruit appelboom

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Natuur, Voedsel Tags: koken, macrobiotisch, Mieke Vervecken, zomer, zomersalades

Lees ook:

  1. Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.
  2. Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.
  3. Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.
  4. Ardan – linzenruiten

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

gastauteur

diverse schrijvers 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 27 juni 2022 - 3 juli 2022
    Zomer Retraite met Losang Gendun
  • 4 juli 2022
    Open Les Kum Nye Yoga en Meditatie | Live op ma-di-wo
  • 4 juli 2022
    Online course The Twelve Links of Interdependent Origination
  • 5 juli 2022
    Open Les Kum Nye Yoga en Meditatie | Live op ma-di-wo
  • 5 juli 2022
    Boeddhisme en meditatie
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Boekbespreking – Michael Bakoenin, God, de Staat en andere vormen van dictatuur

Erik Hoogcarspel - 30 juni 2022

Nog steeds, ook op de klimaatdemonstratie van 19 juni jl., ziet men groepen in het zwart geklede jongeren mee demonstreren die zich presenteren als vertegenwoordigers van het anarchisme. Deze groepen kunnen in het buitenland erg agressief optreden en zelfs banden onderhouden met extreemrechts. Vele oppassende burgers zien het anarchisme aan voor een uiting van jeugdige overmoed, die vanzelf wel zal overgaan. Hoe kun je immers een staat besturen zonder regering? Was het anarchisme niet een soort extreem communisme en hebben we niet gezien dat het communisme gewoon een slecht systeem is?

Boekbespreking – Renée Girard, de romantische leugen en de romaneske waarheid

Erik Hoogcarspel - 14 juni 2022

Volgens de literatuurwetenschapper René Girard (1923 – 2015) worden we juist niet als een uniek zelf geboren. Dit is volgens hem een romantische leugen waarmee we onszelf voor de gek houden. We ontwikkelen ons niet eens tot een uniek zelf, want in de regel worden onze keuzes niet gemotiveerd door een eigen unieke behoefte. We willen meestal graag hebben wat anderen al hebben, juist omdat die anderen dit willen hebben.

Hein Thijssen – ‘God was gewoon een implantaat’

Joop Ha Hoek - 9 juni 2022

‘Wanneer precies weet ik niet meer, maar op een bepaald punt in mijn leven brak mijn kritische geest open. Ik kan me ook niet meer herinneren hoe en op grond waarvan, maar er brak een periode aan waarbij ik me serieus begon af te vragen: hoe kom ik aan het begrip god’? God zat in mijn hoofd als een vage, vormloze massa. Ik moest toen heel nuchter vaststellen dat het begrip ´god´ geen weten was, geen ervaring, maar mij door mensen in  mijn omgeving was aangepraat, in mijn geest was geplant. God was gewoon een implantaat.´

Hein Thijssen – ´Het leven is een schijtende merel´

Joop Ha Hoek - 9 juni 2022

‘Alleen voor een ontwaakte is het achtvoudige pad een natuurlijke zaak’

Boekbespreking – Bernard Mandeville, een ondeugende denker?

Erik Hoogcarspel - 9 juni 2022

Bernard Mandeville (1670 – 1733) werd geboren in een gegoede remonstrantse familie te Rotterdam. Hij studeerde in Leiden en vertrok tegen het einde van de 17e eeuw naar Londen om er een medische praktijk op te zetten. Daar schreef hij eerst luchtige stukjes proza in tijdschriften, maar later publiceerde hij ook over geneeskunde en economie. Zijn bekendste boek is “De fabel van de bijen”.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

over ons

Recente berichten

  • Guy – Het begrijpen van de ware aard van de dingen
  • Ludo – Zijn
  • Taigu – De lijn en de cirkel
  • Halte Hertenkamp – De groene velden van het hertenkamp ontwaakten vanachter een voile van ijle ochtendmist
  • Veertiende Dalai Lama organiseerde Tibetaanse diaspora succesvol na zijn vlucht

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens