• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.

Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.

5 juni 2021 door gastauteur

Mieke Vervecken schrijft in onze voedingsrubriek B’eter over de macrobiotische eet- en levenswijze die gebaseerd is op het begrijpen van onze biologische, sociale en spirituele ontwikkeling. De dieetprincipes vormen een flexibel systeem dat rekening houd met klimaat, cultuur, leeftijd, ouderdom, activiteiten en andere zaken.

Mieke VerveckenMieke heeft meer dan veertig jaar ervaring in gezond  koken. Zij studeerde Germaanse Filologie en Filosofie en gaf daar een tiental jaren les in. Zij studeerde macrobiotisch koken in Londen, Antwerpen en Boston en verfijnde haar kookkunst door studie in Japan en de USA. In 1990 begon zij ‘De Natuurlijke Kookschool’ met als doel evenwichtig en gezond voedsel te leren bereiden.

Het is zomer!

Héérlijk warm is het, dit is het seizoen van intens genieten van wat de natuur ons biedt: er zijn vele verse groenten, fris en knapperig, bloemen en fruit.

In de zomer zoekt ons lichaam verkoeling: we staan vroeger op, gaan wandelen onder de bomen of duiken in fris water. In onze menu’s brengen we afkoelende toetsen, maar we zorgen er ook voor dat we de mineralen die we verliezen door zweten terug aanvullen.

Het drinken van ijsgekoelde dranken en  het eten van ijsjes  roepen zomerse taferelen op. Nochtans is dat niet de beste manier om je lichaam af te koelen. IJs blokkeert het spijsverteringsstelsel, en je lichaam moet extra energie opzoeken om het koude voedsel op 37 graden (jou lichaamstemperatuur) terug te brengen.  Anderzijds is de gewoonte om te barbecueën met veel vlees ook niet echt aangewezen: vlees geeft erg veel vuur –energie in je lichaam, en dat vraagt dan naar suiker, alcohol of andere meer afkoelend voedsel om balans te maken. We leven in woelige tijden, en ook in onze eet- en leefgewoontes zien we vele extremen. Vlees en ander dierlijk voedsel verwarmt ons lichaam: het is dus meer aangewezen in de winter, in koude oorden of in berggebieden.

Wat kunnen we nu eten in onze gebieden in de zomer?

We gaan zeker lichtere kookstijlen gebruiken: licht blancheren, stomen, kort persen, lichte pikkels en rauwkost.

Mieke Vervecken zure appelsIk hou ontzettend van salades; maar salades betekent voor mij niet wat rauwkost met een dressing. Ook in een salade gebruik ik zeker 3 to 4 kookstijlen; Zo is een salade een snel bijna volledige maaltijd, die je lichaam afkoelt en je voedingstoffen aanvult.

Yin en yang zomerse salade.  Samen met brood, noedels of een  graangerecht is dit een volledige maaltijd

Ingrediënten voor 4 personen:

  • ½ krop ijsbergsla of rode sla
  • 6 blaadjes paardenbloem of weegbree, fijn gesneden
  • 1 kop wortelen, in blokjes gesneden en kort gekookt. Koud afgespoeld
  • 1 kop boontjes, kort geblancheerd of gestoomd, koud afgespoeld
  • 1 kop mais (uit glas)
  • 12 kop groen van prei: fijn gesneden en kort gesauteerd in olijfolie met zout
  • ½ kop gerookte tofu: in blokjes gesneden en gemarineerd in 1 kl. shoju, enkele druppels mirin en rijst-of appelazijn. Marineer ½ uur.
  • 2 El zuurkool
  • 1/3 kop pompoenpitjes, licht geroosterd
  • 1 zure appel, geraspt en besprenkeld met citroensap en wat rijst malt
  • Wat Oost-Indische kersbloemen of madeliefjes, ter versiering en bijzondere smaaktoets

 

Werkwijze:

Salade

Mieke Vervecken PaardenbloemenSauteer de wilde groenten kort in olijfolie en voeg een weinig shoju toe. Laat koud worden. Breek de salades, en meng er de wilde groeten onder. Schik in een kom. Meng alle andere ingrediënten en leg bovenop de salade

Dressing, kan voor alle groenten gebruikt worden, alsook voor pasta’s.

Meng 1 ½ eetlepel witte amandelpasta met 3 eetlepels appelsap en ½ kl. oemebosipasta (of wat zout). Goed mengen. Je kan eventueel ook  fijn gesnipperde peterselie of bieslook toevoegen. Je doet de dressing op de salade, net voor je eet, want dit ‘levend’ voedsel gaat snel fermenteren.

Meer recepten vind je hier

Appels onder boom fruit appelboom

 

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Natuur, Voedsel Tags: koken, macrobiotisch, Mieke Vervecken, zomer, zomersalades

Lees ook:

  1. Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.
  2. Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.
  3. Ardan – linzenruiten
  4. Mieke Vervecken en de macrobiotische keuken

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

gastauteur

diverse schrijvers 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door
  • Locaties
  • Overzicht op kaart

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

14 sep
Tao en geluk; vijf bijeenkomsten
14 sep 23
25 sep
Discovering Buddhism
25 sep 23
25 sep
Stiltemeditatie Stichting Bodhisattva
25 sep 23
26 sep
The Bodhisattva Vows: Making Bodhicitta work in daily life
26 sep 23
26 sep
cursusreeks Dhammakaya meditatie
26 sep 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    De taal van het lijden  (deel 1 van 3)

    gastauteur - 20 september 2023

    De taal welke zich op verschillende momenten in ons leven aan ons openbaart, meestal in de vorm van verlies, pijn en verdriet, het diep begrijpen ervan, te leren het lijden te omarmen, er ruimte voor te creëren, zodat het uiteindelijk los kan komen.  Leren één te worden met de ontvouwing van het leven en het ontdekken, blootleggen en hervinden van deze nobele waarheid. Hoewel dit vaak een erg zware taak lijkt, en voor velen van ons te moeilijk om zelfs maar over na te denken, ligt er binnen dit proces van herkennen en het omarmen van lijden, een ontvouwen van kalmte, vreugde, vrede en harmonie met onszelf en de wereld om ons heen. Elke keer dat we dichter bij deze ontvouwing komen, tillen we een klein stukje van de sluier op die ons ware wezen omhult.

    Taigu – Tibetaans bijgeloof op gespannen voet met anatman

    Taigu - 19 september 2023

    Het geloof dat Tibetaanse boeddhisten vertegenwoordigen in de zielsverhuizing van de dertiende naar de veertiende Dalai Lama, en bij diens overlijden naar de vijftiende, onderstreept nog eens de ondoorzichtige magie waarvan het Tibetaanse boeddhisme is doortrokken. Je zou het een scepticus niet kwalijk kunnen nemen, wanneer deze de conclusie trekt dat bij de overgang van de ene op de andere Dalai Lama een loopje wordt genomen met het leerstuk van anatman, een van de klassieke hoekstenen van het boeddhisme.

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 11 september 2023

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    Pseudo-Cicero, pseudo-troost?

    Erik Hoogcarspel - 11 september 2023

    Cicero voert in zijn epistel aan dat we niet overmatig moeten rouwen om de dood van een geliefde, omdat er bij de dood voor de geliefde zelf weinig verloren gaat. Het leven is nu eenmaal niets dan ellende. Als je de pech hebt geboren te zijn geworden, kun je maar beter gauw dood zijn. Je hoeft ook niet oud te worden om te slagen in het leven.

    Wat loert daar in de duisternis?

    Kees Moerbeek - 10 september 2023

    Eeuwenlang zwierven ze in de bergen, de bossen, de velden, in de rivieren en langs de kust en joegen de Japanners de stuipen op het lijf of belaagden ze. Ze zijn ook nu niet weg te denken, de yokai.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Over de Lotus-soetra (40): Materialisme
    • XR spant kort geding aan: inzet waterkanon per direct verbieden  
    • Haiku
    • De oerknal van Bewustzijn en de inflatie van de geest
    • Het denken (2) – Een superieur brein in een kreupel lichaam? 

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.