• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Pagina 10

B'eter

Refreshing Earth of the Heart – appelmeditatie

20 juni 2020 door Refreshing Earth of the Heart

In 2012 verscheen het boek ‘Proef. Mindful leven, mindful eten’ van zenmeester Thich Nhat Hanh en voedingsdeskundige Lilian Cheung. Het boek is speciaal geschreven voor mensen die worstelen met hun gewicht, maar het is geen klassiek dieetboek – eerder een boek over eten en bewegen als onderdeel van een lifestyle die je eigen gezondheid en geluk bevordert, dat van andere mensen, en van de wereld om ons heen.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – appelmeditatie

Refreshing earth of the heart – Linzen eten voor een betere wereld

13 juni 2020 door Refreshing Earth of the Heart

Overconsumptie is een van de oorzaken van allerlei wereldwijde problemen, zoals broeikaseffect en klimaatverandering, natuurvernietiging en uitsterven van soorten, en verspilling en tekort aan drinkwater.

Lees meer over Refreshing earth of the heart – Linzen eten voor een betere wereld

Het Boeddhistisch Dagblad – een hotel met vrije en vreemde vogels

25 mei 2020 door Joop Ha Hoek

Het BD voelt zich ook verbonden met organisaties die opkomen voor de rechten van mens en dier, of die natuur en milieu willen beschermen. Of met eenlingen die vanuit achterstand situaties hun lot willen verbeteren. Ze kunnen rekenen op onze steun, op een plekje in onze kolommen. Het BD is een geëngageerd magazine, wij zullen nooit vergeten dat wij er zijn dankzij anderen.

Lees meer over Het Boeddhistisch Dagblad – een hotel met vrije en vreemde vogels

Tortellini – met pompoen, salie en truffelroom

2 mei 2020 door de redactie

Meestal zijn de tortellini die we in de winkel kunnen kopen gevuld met vlees of kaas. Zelfgemaakt is altijd lekkerder! Het is even een (leuk) werkje, maar daarna kun je deze rijk gevulde tortellini met trots serveren.

Lees meer over Tortellini – met pompoen, salie en truffelroom

B’eter – voedzame paddenstoelensalade

25 april 2020 door gastauteur

Evelien Kroese: ‘Met toch nog behoorlijke temperaturen dit weekeinde voor de deur is een voedzame en makkelijk te bereiden salade een makkie.’

Lees meer over B’eter – voedzame paddenstoelensalade

Kookmeditatie: vegan voorjaarsquiche

18 april 2020 door Anneke Comello

Gedurende de afgelopen jaren ben ik koken gaan beschouwen als een beoefening op zich: ‘kookmeditatie’. Ik zie het nu meer als een volwaardig onderdeel van de dag, in plaats een obstakel voordat ik eindelijk van mijn welverdiende rust kan genieten.

Lees meer over Kookmeditatie: vegan voorjaarsquiche

Refreshing Earth of the Heart – Geluk, vreugde en brownies

11 april 2020 door Refreshing Earth of the Heart

Eet de brownies of scones langzaam, met aandacht, geniet van elke hap, geniet van de lente, en wees je ervan bewust dat alle voorwaarden voor geluk al in het hier en nu aanwezig zijn.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Geluk, vreugde en brownies

De kok zet het werk van de boer voort

7 maart 2020 door de redactie

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat processen en thema’s die zich op het land afspelen, terugkomen in de keuken? . Ilse Beurskens-van den Bosch is docent en auteur antroposofie en voeding. Ze legt uit hoe hoe de kok vitaliteit in de voeding kan behouden, versterken of toevoegen.

Lees meer over De kok zet het werk van de boer voort

Anneke – soep van de ‘nieuwe’ kip

15 februari 2020 door Anneke Comello

Als je toch af en toe wat vlees wilt eten kun je maar het beste het vlees eten van een legkip, die anders in de versnipperaar of in Afrika eindigt en daar weer oneerlijke concurrentie vormt voor plaatselijke boeren.* Die uitgelegde legkip, dat is … de soepkip.

Lees meer over Anneke – soep van de ‘nieuwe’ kip

B’eter – 10x vegan innovatie op Horecava 2020

1 februari 2020 door de redactie

Nog niet eerder was er op een Nederlandse horecabeurs zo veel aandacht voor nieuwe vegan producten, waaronder de Vish Sticks van Novish. Aan de lange rijen bij de ondernemers te zien is vegan een belangrijk item voor horeca ondernemers.

Lees meer over B’eter – 10x vegan innovatie op Horecava 2020

Moniek Nooren – Birmese rijst met kikkererwten

28 december 2019 door de redactie

Ontbijt, voedzaam, eiwitrijk, zonder zuivel, glutenvrij? (afhankelijk van de sojasaus).

Lees meer over Moniek Nooren – Birmese rijst met kikkererwten

Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha?

24 december 2019 door Refreshing Earth of the Heart

De Boeddha dronk onder andere melk en at rijstepap met melk en honing.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha?

Anneke – Pompoen-spruitjes roerbakschotel

30 november 2019 door Anneke Comello

Ik realiseerde me onlangs dat de meeste van de recepten die ik hier tot nu toe heb gedeeld vrij bewerkelijk waren. Omdat ik ook graag laat zien dat vegan koken met de seizoenen helemaal niet zo tijdrovend hoeft te zijn, deel ik daarom graag mijn recept voor een roerbakschotel met herfstgroentes (spruitjes en pompoen).

Lees meer over Anneke – Pompoen-spruitjes roerbakschotel

Refreshing Earth of the Heart – pompoenpitten roosteren

9 november 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Zou er een wereldwijde samenzwering bestaan? Ik moest denken aan het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer. Als je de receptenpagina’s op Internet mag geloven ben je wel gek als je je pompoenpitten nog weggooit.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – pompoenpitten roosteren

B’eter – Taartje van gemengde paddenstoelen met wortel-kerriesaus

20 oktober 2019 door gastauteur

Een lekker recept van Evelien Kroese.

Lees meer over B’eter – Taartje van gemengde paddenstoelen met wortel-kerriesaus

Refreshing Earth of the Heart – waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben?

12 oktober 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Mindfulness en concentratie leiden tot inzicht. Met de tools die het achtvoudige pad ons biedt kunnen we wellicht gaan inzien wat we écht nodig hebben, en hoeveel.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben?

Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven

5 oktober 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Geroosterde groenten zijn heerlijk. Hun natuurlijke suikers karamelliseren, waardoor ze van nature iets zoet worden.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven

Refreshing Earth of the Heart – Linzen eten voor een betere wereld

29 september 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Overconsumptie is een van de oorzaken van allerlei wereldwijde problemen, zoals broeikaseffect en klimaatverandering, natuurvernietiging en uitsterven van soorten, en verspilling en tekort aan drinkwater.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Linzen eten voor een betere wereld

Refreshing Earth of the Heart – kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep

21 september 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Dit gerecht schijnt in boeddhistische tempels geserveerd te worden, en een typisch voorbeeld van shojin ryori (“buddhist temple food”) te zijn.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep

Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake

14 september 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Eet de soep als voorgerecht, of met een stevig stuk brood als hoofdgerecht.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake

Reflecties van een kok – staal contra stilte

17 augustus 2019 door gastauteur

“Wat vindt je het moeilijkst?” vroeg de meditatieleraar me nadat ik voor het eerst cursuskok was geweest. “Goed samenwerken” antwoordde ik zonder enige aarzeling. De leraar knikte en ik meende een spoor van een glimlach te zien, terwijl ik nadacht over wat ik had gezegd.

Lees meer over Reflecties van een kok – staal contra stilte

Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’

3 augustus 2019 door gastauteur

Boekweit bevat een hoge concentratie van Rutine dat helpt te voorkomen dat galstenen zich ontwikkelen. Verder is boekweit goed om de cholesterol in balans te houden en een hoge bloeddruk te voorkomen. Rutine werkt ontstekingsremmend bij artritis.

Lees meer over Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’

Ardan – linzenruiten

27 juli 2019 door Ardan

Maaltijden bereiden in een zenkeuken. Is dat anders dan in een gewone keuken?

Lees meer over Ardan – linzenruiten

Refreshing Earth of the Heart – recept vijgenbrood

13 juli 2019 door Refreshing Earth of the Heart

In de top drie van weggegooid voedsel staan rijst, pasta en brood. Volgens het Voedingscentrum gooien we gemiddeld 40% van onze rijst, 25% van onze pasta, en 20% van ons brood weg. Maar er zijn lekkere gerechten te maken van ‘overtollig’ voedsel.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – recept vijgenbrood

  • « Ga naar Vorige pagina
  • Pagina 1
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Pagina 8
  • Pagina 9
  • Pagina 10
  • Pagina 11
  • Pagina 12
  • Pagina 13
  • Ga naar Volgende pagina »

Primaire Sidebar

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 12 augustus 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • 15 augustus 2025
    Zomerretraite Wat kalmte biedt
  • 16 augustus 2025
    Liefdevolle vriendelijkheid cultiveren
  • 19 augustus 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • 20 augustus 2025
    The wild orchid of the heart
  • 22 augustus 2025
    Boeddhistische retraite - Hoe het hart ontwaakt
  • 23 augustus 2025
    Mindfulness: de zachte leraar, die elk gevoel transformeert
  • 26 augustus 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Goff – fabels voor fabeldieren (15) – zwaluw
    • Jan Veenendaal – Geen dood, geen vrees (10) – Overgave, vrij zijn
    • Dagopening
    • Het jaar 2025 – dag 223 – rust
    • Heftige internationale reacties na moord op journalisten in Gaza door Israël

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.