• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Pagina 10

B'eter

Moniek Nooren – Birmese rijst met kikkererwten

28 december 2019 door de redactie

Ontbijt, voedzaam, eiwitrijk, zonder zuivel, glutenvrij? (afhankelijk van de sojasaus).

Lees meer over Moniek Nooren – Birmese rijst met kikkererwten

Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha?

24 december 2019 door Refreshing Earth of the Heart

De Boeddha dronk onder andere melk en at rijstepap met melk en honing.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha?

Anneke – Pompoen-spruitjes roerbakschotel

30 november 2019 door Anneke Comello

Ik realiseerde me onlangs dat de meeste van de recepten die ik hier tot nu toe heb gedeeld vrij bewerkelijk waren. Omdat ik ook graag laat zien dat vegan koken met de seizoenen helemaal niet zo tijdrovend hoeft te zijn, deel ik daarom graag mijn recept voor een roerbakschotel met herfstgroentes (spruitjes en pompoen).

Lees meer over Anneke – Pompoen-spruitjes roerbakschotel

Refreshing Earth of the Heart – pompoenpitten roosteren

9 november 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Zou er een wereldwijde samenzwering bestaan? Ik moest denken aan het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer. Als je de receptenpagina’s op Internet mag geloven ben je wel gek als je je pompoenpitten nog weggooit.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – pompoenpitten roosteren

B’eter – Taartje van gemengde paddenstoelen met wortel-kerriesaus

20 oktober 2019 door gastauteur

Een lekker recept van Evelien Kroese.

Lees meer over B’eter – Taartje van gemengde paddenstoelen met wortel-kerriesaus

Refreshing Earth of the Heart – waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben?

12 oktober 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Mindfulness en concentratie leiden tot inzicht. Met de tools die het achtvoudige pad ons biedt kunnen we wellicht gaan inzien wat we écht nodig hebben, en hoeveel.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben?

Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven

5 oktober 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Geroosterde groenten zijn heerlijk. Hun natuurlijke suikers karamelliseren, waardoor ze van nature iets zoet worden.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven

Refreshing Earth of the Heart – Linzen eten voor een betere wereld

29 september 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Overconsumptie is een van de oorzaken van allerlei wereldwijde problemen, zoals broeikaseffect en klimaatverandering, natuurvernietiging en uitsterven van soorten, en verspilling en tekort aan drinkwater.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Linzen eten voor een betere wereld

Refreshing Earth of the Heart – kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep

21 september 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Dit gerecht schijnt in boeddhistische tempels geserveerd te worden, en een typisch voorbeeld van shojin ryori (“buddhist temple food”) te zijn.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep

Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake

14 september 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Eet de soep als voorgerecht, of met een stevig stuk brood als hoofdgerecht.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake

Reflecties van een kok – staal contra stilte

17 augustus 2019 door gastauteur

“Wat vindt je het moeilijkst?” vroeg de meditatieleraar me nadat ik voor het eerst cursuskok was geweest. “Goed samenwerken” antwoordde ik zonder enige aarzeling. De leraar knikte en ik meende een spoor van een glimlach te zien, terwijl ik nadacht over wat ik had gezegd.

Lees meer over Reflecties van een kok – staal contra stilte

Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’

3 augustus 2019 door gastauteur

Boekweit bevat een hoge concentratie van Rutine dat helpt te voorkomen dat galstenen zich ontwikkelen. Verder is boekweit goed om de cholesterol in balans te houden en een hoge bloeddruk te voorkomen. Rutine werkt ontstekingsremmend bij artritis.

Lees meer over Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’

Ardan – linzenruiten

27 juli 2019 door Ardan

Maaltijden bereiden in een zenkeuken. Is dat anders dan in een gewone keuken?

Lees meer over Ardan – linzenruiten

Refreshing Earth of the Heart – recept vijgenbrood

13 juli 2019 door Refreshing Earth of the Heart

In de top drie van weggegooid voedsel staan rijst, pasta en brood. Volgens het Voedingscentrum gooien we gemiddeld 40% van onze rijst, 25% van onze pasta, en 20% van ons brood weg. Maar er zijn lekkere gerechten te maken van ‘overtollig’ voedsel.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – recept vijgenbrood

Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur

22 juni 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Een paard raast in volle galop voorbij alsof de ruiter in grote haast naar iets belangrijks op weg is. Een voorbijganger roept hem toe: ‘Waar ga je heen?’ De ruiter antwoordt: ‘Geen idee! Vraag het aan het paard!’

Lees meer over Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur

Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)

1 juni 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Ik ontdekte vorige week in Gent de bodding, Vlaamse broodpudding. Ik herkende het niet direct als broodpudding, want het is heel anders dan de Midden-Europese variant die ik ken, waarbij de boterhammen heel blijven en die warm uit de oven gegeten wordt.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)

Refreshing Earth of the Heart -vegetarische visschotel uit het Plum Village Cookbook

20 april 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Met aandacht je eten bereiden en opeten bestaat naast het leren van je fouten en de notie om het volgende keer anders, beter te doen. Feedback van je eigen zintuigen en van je tafelgenoten leidt tot betere recepten en meer genot aan tafel.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart -vegetarische visschotel uit het Plum Village Cookbook

Refreshing Earth of the Heart – curry uit het Plum Village cook book

6 april 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Al zoekend op Internet kwam ik erachter dat er een Plum Village kookboek bestaat.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – curry uit het Plum Village cook book

Refreshing Earth of the Heart – zoete aardappel met kikkererwten (Marokkaans)

23 maart 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Het volgende gerecht is met relatief eenvoudig verkrijgbare ingrediënten te maken, zelfs onze enige supermarkt heeft tegenwoordig zoete aardappelen in het schap.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – zoete aardappel met kikkererwten (Marokkaans)

Refreshing Earth of the Heart -falafel met tomatensalsa-

2 maart 2019 door Refreshing Earth of the Heart

De ideale vleesvervanger, als ik het zo mag noemen, is in mijn ogen falafel. Gemaakt van gemalen kikkererwten en 100% plantaardig (als je het zelf maakt!), en bovendien erg lekker.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart -falafel met tomatensalsa-

Refreshing Earth of the Heart – ovenschotel met prei, paddenstoelen, pompoen en een kruidenkorstje

9 februari 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Het volgende recept is niet moeilijk maar vergt relatief veel voorbereidingstijd. Trek er de tijd voor uit om mindful te schillen, te doppen (hazelnoten), en te snijden, of doe het met een aantal mensen samen.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – ovenschotel met prei, paddenstoelen, pompoen en een kruidenkorstje

Moniek Nooren – vol overgave genieten

2 februari 2019 door gastauteur

Ze geniet onmiskenbaar terwijl ze hap voor hap uitkiest, kauwt en proeft. Als het bord leeg is, kijkt ze stralend om zich heen en blijft even nagenietend zitten. Ze vult haar bord nooit voor een tweede keer maar gaat wel nog een toetje en een kop koffie halen.

Lees meer over Moniek Nooren – vol overgave genieten

Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken / recepten uit Libanon II

26 januari 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Eten klaarmaken, ik doe het met mijn volle aandacht, want anders leidt dat tot lelijke snijwonden en mislukte gerechten.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken / recepten uit Libanon II

B’eter – Taartje van gemengde paddenstoelen met wortel-kerriesaus

19 januari 2019 door gastauteur

…

Lees meer over B’eter – Taartje van gemengde paddenstoelen met wortel-kerriesaus

  • « Ga naar Vorige pagina
  • Pagina 1
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Pagina 8
  • Pagina 9
  • Pagina 10
  • Pagina 11
  • Pagina 12
  • Pagina 13
  • Ga naar Volgende pagina »

Primaire Sidebar

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 2 juni 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 3 juni 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 4 juni 2025
    Zen Spirit zenmeditatie Arnhem, 1e helft 2025 8 januari-25 juni
  • 4 juni 2025
    Zenmeditatie in Leiden
  • 5 juni 2025
    Introductieworkshop ‘Leven vanuit Vrijheid’
  • 6 juni 2025
    Yoga en meditation
  • 6 juni 2025
    Exploring wisdom and emptiness
  • 7 juni 2025
    Workshop Kum Nye | Ons ware zelf belichamen | Live en Online
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Joseph Roth messcherpe kroniekschrijver van de chaos
    • Guy – dhammazaadjes – Leegte (P. anatta)
    • Renske haiku – waakhond
    • Ardan – meevechten
    • Als God alomvattend is, omvat Hij ook het kwaad

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.