Geëngageerd boeddhisme anno 2018. Een indruk van de Buddhist Action Month.
Voedsel
Zuid-Koreaans tempelvoedselkookboek – meer dan het vullen van de maag
Voor Wookwan is eten meer dan het vullen van de maag, ook de mentaliteit tijdens het eten is belangrijk. ‘Wij foerageren ingrediënten terwijl we communiceren met de natuur, en koken en eten het voedsel met dankbaarheid.’
Dalfsen – ‘The Living Village’
Tijdens het festival wordt kennis overgedragen over zelfvoorzienend leven, permacultuur, het aanleggen van voedselbossen, thuisonderwijs, alternatieve vormen van energie opwekken en circulariteit.
Koninklijke Bibliotheek archiveert Boeddhistisch Dagblad
Met het Nederlands Boeddhistisch Archief zijn ook vergaande gesprekken gaande over archivering van het Boeddhistisch Dagblad.
Thaise boeddhistische monniken worden steeds vetter
Door de suikerhoudende energiedrankjes die ze drinken en het vette eten dat ze op bedelrondes ophalen.
Het dak op met de nieuwe Rotterdamse Dakenroute
De DakAkker ligt op het dak van het Schieblock. In 2017 werd dit dak verkozen tot ‘Het beste dak van Nederland’, en terecht! Het is het eerste oogstbare dak van Nederland. Er worden groenten, fruit, eetbare bloemen en kruiden verbouwd.
Joanna Macy – Het werk dat weer verbindt
Joanna Macy zegt: “Wanneer we onze pijn om de wereld ontkennen of onderdrukken dan ondermijnen we ook onze kracht om bij te dragen aan de heling ervan.”
Festival Mundial wil voedselverspilling tegengaan
Koken met zogenoemd afval.
foodwatch – campagne voor suikertaks die zorgpremie verlaagt
‘Laat Coca-Cola & Co aan de stijgende zorgkosten meebetalen’. Een gemiddelde 8-jarige krijgt meer dan zijn of haar eigen gewicht aan suikers binnen in een jaar. Frisdrank is daarbij een grote boosdoener. Nederlanders behoren tot de grootste frisdrankdrinkers van de wereld.
Den Haag – International Earth Trusteeship Gathering
De bijeenkomst is bedoeld om initiatieven samen te brengen op het gebied van bestuur, juridische en juridische structuren, aardse praktijken en belangenbehartiging met als doel de relatie tussen de mensheid en het ecosysteem Aarde te helen en onze verantwoordelijkheden als beheerders van de aarde te vervullen.
Boeddhisme en ecologie – de raakvlakken
Hoe kijkt het boeddhisme naar de plek van de mens in het grotere geheel? Draagt de beoefening van meditatie en mindfulness bij aan bewustwording over hoe we harmonieus kunnen omgaan met de natuur in al haar levensvormen?
Aeres Warmonderhof en de boeren van de toekomst
Biodynamische landbouw sluit aan bij consumentenvraag van nu.
foodwatch – Kabinet kan gevaar voedselverpakkingen niet langer negeren
“Drukinkt in voedselverpakkingen van gerecycled papier”.
Boeken – afslanken: terug naar de jaren 50
Overtollige kilo’s voorgoed kwijtraken kan snel en simpel door terug te keren naar de leefstijl van de jaren 50 volgens gezondheidswetenschapper dr. Maaike de Vries.
Consument en voeding – Beter leven varkensvlees stijgt naar 71 procent
Hoogvliet en Albert Heijn delen inmiddels de eerste plaats in het overzicht van supermarkten met het hoogste aanbod van het Beter Leven keurmerk.
foodwatch wil af van ‘verboden’ pesticiden op importfruit
De residuen van in Europa verboden pesticiden worden gevonden op alledaagse producten zoals aardbeien uit Egypte, boontjes uit Kenia en tomaten uit Marokko.
Greenpeace – De Tuinen/Holland and Barrett stopt met verkoop krillproducten
Krillvisserij bedreigt ecosysteem Antarctica.
Iglo neemt eindelijk afscheid van plofkip
Iglo heeft de ambitie om al haar kipproducten om te zetten naar sterkip.
AzG – Ziekte, regen en geweld gevaar voor Rohingya-vluchtelingen
Na extreem geweld te zijn ontvlucht in Birma (Myanmar) dreigen voor Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh nu nieuwe gevaren. Slechte leefomstandigheden, het naderende regenseizoen en angst voor meer (seksueel) geweld verergeren de humanitaire situatie in de overvolle, soms geïmproviseerde vluchtelingenkampen.
Nationale Week Zonder Vlees eindigt na succesvolle eerste editie
Met 32.000 ingeschreven deelnemers eindigt vandaag de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees. De boodschap van de campagne bereikte veel Nederlanders.
Nationale Week Zonder Vlees met meer dan 25.000 deelnemers
Vandaag gaat de Nationale Week Zonder Vlees van start met meer dan 25.000 deelnemers die de uitdaging aangaan om deze hele week geen vlees te eten. Tientallen supermarkten, producenten, restaurants, pompstations, cateraars, universiteiten, scholen en gemeentes hebben zich bij het initiatief aangesloten
Wakker Dier wil verbod op onverdoofd slachten van vis
De meeste vissen worden levend verwerkt tot visfilet. Vaak worden ze ‘gekaakt’, waarbij de organen via de mond naar buiten worden getrokken of gezogen.
foodwatch – Nieuwe EU-handelsverdragen schadelijk voor consumenten, milieu en democratie
Analyse van foodwatch en PowerShift: gezond en veilig voedsel in gevaar door handelsakkoorden.
Meeste oude jaargangen BD beetje bij beetje weer in te zien –drieëntwintig-
•Vanaf zaterdag 3 februari zijn alle afleveringen van de rubriek B’eter (boeddhistische eter) weer in te zien. De rubriek werd in augustus 2012 opgericht door Jessica Hummel. Na enkele afleveringen zette Jana Verboom jarenlang het werk van Jessica voort. Daarna nam Anneke Comello het stokje over. In de rubriek zijn ook recepten van anderen te lezen. Onder wie Maria Verecken.