Vandaag wordt dor de stichting Varkens in Nood de DierenwelzijnsCheck gelanceerd. Belangrijkste onderdeel is de lijst met 100 restaurants met hun score voor dierenwelzijn. Alle gerechten op de menukaarten werden beoordeeld aan de hand van criteria opgesteld door een team van deskundigen. De Check wil consumenten en restaurants inspireren tot diervriendelijke keuzes.

De DierenwelzijnsCheck beoordeelt 200 verschillende soorten vlees, vis zuivel en ei. Beter Leven keurmerk met 1, 2 of 3 sterren, scharrel en vrije uitloop ei, weide en biomelk en bedreigde en wreed gevangen en gedode vissen? Het is voor consumenten, inkopers en chef-koks vaak onduidelijk wanneer een product diervriendelijk is. Dierwetenschappers stelden daarom een lijst samen van meer dan 200 dierlijke producten en hun score op dierenwelzijn.

Dierenwelzijn nog vaak erg laag

Veel producten scoren nog erg laag. Zo krijgen kalf, kalkoen en konijn een één omdat de dieren weinig leefruimte hebben, nooit daglicht zien of op zeer dieronvriendelijke manieren worden geslacht. Biologische producten doen het al beter omdat de dieren naar buiten kunnen en weinig antibiotica krijgen. Het beste is een plantaardig dieet omdat er geen dieren worden gebruikt.

Van 100 Amsterdamse restaurants zijn de menukaarten langs de DierenwelzijnsCheck gelegd. Loetje, Le Garage en sterrenrestaurant Mos eindigen met een 4,2 het laagst. Veganistische restaurants scoren het beste. In de komende periode wordt deze uitgebreid met restaurants in Amsterdam en de rest van Nederland en met bedrijfskantines en fast food ketens.

De DierenwelzijnsCheck is een initiatief van Varkens in Nood. Het is een vervolg op de in 2009 gelanceerde Vleeswijzer (oplage van 250.000) en in 2012 de SuperWijzer (80.000 downloads). Nieuw zijn de scores voor vis en de beoordeling van restaurants.

Bron Varkens in Nood

Categorieën: Natuur, Nieuws, Dierenwelzijn, Voedsel, Gezondheid, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk